Koronar angioplastik og stentindsættelse

En koronar angioplastik er en procedure, der bruges til at udvide blokerede eller indsnævrede koronararterier (de vigtigste blodkar, der forsyner hjertet).

Udtrykket “angioplastik” betyder at bruge en ballon til at strække en indsnævret eller blokeret arterie. Imidlertid involverer de fleste moderne angioplastiske procedurer også indsættelse af et kort trådnet, kaldet en stent, i arterien under proceduren. Stenten efterlades permanent på plads for at lade blodet strømme mere frit.

Koronar angioplastik er undertiden kendt som perkutan transluminal koronar angioplastik (PTCA). Kombinationen af koronar angioplastik med stentning omtales normalt som perkutan koronar intervention (PCI).

Når der anvendes koronar angioplastik

Som alle organer i kroppen har hjertet brug for en konstant blodforsyning. Dette leveres af kranspulsårerne.

Hos ældre kan disse arterier indsnævres og hærdes (kendt som åreforkalkning ), hvilket kan forårsage koronar hjertesygdom .

Hvis strømmen af blod til hjertet bliver begrænset, kan det føre til brystsmerter kendt som angina , som normalt udløses af fysisk aktivitet eller stress.

Mens angina ofte kan behandles med medicin, kan der kræves en koronar angioplastik for at genoprette blodtilførslen til hjertet i alvorlige tilfælde, hvor medicin er ineffektiv.

Koronarangioplastier bruges også ofte som en nødbehandling efter et hjerteanfald .

Hvad er fordelene ved en koronar angioplastik?

I de fleste tilfælde forbedres blodgennemstrømningen gennem kranspulsårerne efter en angioplastik. Mange mennesker finder, at deres symptomer bliver væsentligt bedre, og de er i stand til at gøre mere, end de kunne før proceduren.

Hvis du har haft et hjerteanfald, kan en angioplastik øge dine chancer for at overleve mere end blodproppebrydende medicin (trombolyse). Proceduren kan også reducere dine chancer for at få endnu et hjerteanfald i fremtiden.


Hvordan en koronar angioplastik udføres

En koronar angioplastik udføres ved hjælp af lokalbedøvelse , hvilket betyder at du vil være vågen, mens proceduren udføres.

Et tyndt fleksibelt rør kaldet et kateter indsættes i en af dine arterier gennem et snit i din lyske, håndled eller arm. Dette styres til den berørte koronararterie ved hjælp af en røntgenvideo .

Når kateteret er på plads, føres en tynd ledning ned ad længden af den berørte kranspulsår og leverer en lille ballon til den berørte del af arterien. Dette oppustes derefter for at udvide arterien og knuse fede aflejringer mod arterievæggen, så blod kan strømme gennem den mere frit, når den deflaterede ballon fjernes.

Hvis en stent bruges, vil dette være omkring ballonen, før den indsættes. Stenten udvides, når ballonen pustes op og forbliver på plads, når ballonen tømmes og fjernes.

En koronar angioplastik tager normalt mellem 30 minutter og 2 timer. Hvis du bliver behandlet for angina, kan du normalt gå hjem senere samme dag eller dagen efter, at du har fået proceduren. Du bliver nødt til at undgå tunge løft, anstrengende aktiviteter og kørsel i mindst en uge.

Hvis du er indlagt på hospitalet efter et hjerteanfald, skal du muligvis blive på hospitalet i flere dage efter angioplastikproceduren, før du går hjem.

Læs mere om:

Hvor sikker er en koronar angioplastik?

En koronar angioplastik er en af de mest almindelige typer behandling for hjertet.

Koronarangioplastier udføres oftest hos mennesker i alderen 65 år eller ældre, da de er mere tilbøjelige til at have hjertesygdomme.

Da proceduren ikke indebærer at foretage større snit i kroppen, udføres den normalt sikkert hos de fleste mennesker. Læger henviser til dette som en minimalt invasiv behandlingsform.

Risikoen for alvorlige komplikationer fra koronarangioplastik er generelt lille, men det afhænger af faktorer som:

  • din alder
  • dit generelle helbred
  • om du har haft et hjerteanfald

Alvorlige problemer, der kan opstå som et resultat af proceduren, omfatter:

Læs mere om de mulige komplikationer ved koronar angioplastik .

Er der nogen alternativer?

Hvis mange kranspulsårer er blevet blokeret og indsnævret, eller strukturen i dine arterier er unormal, kan en koronar bypass-transplantat overvejes.

Dette er en type invasiv kirurgi, hvor sektioner af sunde blodkar tages fra andre dele af kroppen og fastgøres til kranspulsårerne. Blod omdirigeres gennem disse kar, så det omgår de indsnævrede eller tilstoppede dele af arterierne.

Læs mere om alternativerne til en koronar angioplastik .