Åreforkalkning (åreforkalkning)

Åreforkalkning er en potentielt alvorlig tilstand, hvor arterierne tilstoppes med fede stoffer kaldet plaques eller atheroma.

Disse plaques får arterierne til at hærde og indsnævres, hvilket begrænser blodgennemstrømningen og iltforsyningen til vitale organer og øger risikoen for blodpropper, der potentielt kan blokere blodgennemstrømningen til hjertet eller hjernen.

Åreforkalkning har ikke tendens til at have nogen symptomer i starten, og mange mennesker kan være uvidende om, at de har det, men det kan i sidste ende forårsage livstruende problemer, såsom hjerteanfald og slagtilfælde , hvis det bliver værre.

Men tilstanden kan stort set forebygges med en sund livsstil, og behandling kan hjælpe med at reducere risikoen for, at der opstår alvorlige problemer.

Sundhedsrisici ved aterosklerose

Hvis det efterlades for at blive værre, kan åreforkalkning potentielt føre til en række alvorlige tilstande kendt som hjerte-kar-sygdom (CVD) . Der vil normalt ikke være nogen symptomer, før CVD udvikler sig.

Typer af CVD inkluderer:

 • koronar hjertesygdom – de vigtigste arterier, der forsyner dit hjerte (koronararterierne) bliver tilstoppet med plaques
 • angina – korte perioder med stramme, kedelige eller kraftige brystsmerter forårsaget af koronar hjertesygdom, som kan gå forud for et hjerteanfald
 • hjerteanfald – hvor blodtilførslen til dit hjerte er blokeret, hvilket forårsager pludselig knusende eller fordøjelsesbesvær- lignende brystsmerter, der kan udstråle til nærliggende områder samt åndenød og svimmelhed
 • slagtilfælde – hvor blodtilførslen til din hjerne afbrydes, hvilket får ansigtet til at falde til den ene side, svaghed på den ene side af kroppen og sløret tale
 • forbigående iskæmiske anfald (TIA) – hvor der er midlertidige symptomer på slagtilfælde
 • perifer arteriel sygdom – hvor blodtilførslen til dine ben er blokeret, hvilket forårsager smerter i benene, når du går

Hvem er i fare for aterosklerose

Præcis hvorfor og hvordan arterier tilstoppes, er uklart.

Det kan ske for alle, selvom følgende ting kan øge din risiko:

Du kan ikke gøre noget ved nogle af disse faktorer, men ved at tackle ting som en usund kost og mangel på motion kan du hjælpe med at reducere din risiko for åreforkalkning og CVD.

Find ud af mere om risikofaktorer for CVD

Test for aterosklerose

Tal med din læge, hvis du er bekymret for, at du kan have en høj risiko for aterosklerose.

Hvis du er mellem 40 og 74 år, skal du have en Health Check hvert 5. år, som inkluderer tests for at finde ud af, om du er i risiko for aterosklerose og CVD.

Din læge eller praktiserende sygeplejerske kan finde ud af dit risikoniveau ved at tage hensyn til faktorer som:

 • din alder, køn og etniske gruppe
 • din vægt og højde
 • hvis du ryger eller tidligere har ryget
 • hvis du har en historie med CVD
 • dit blodtryk og kolesterolniveau
 • hvis du har visse langsigtede forhold

Afhængigt af dit resultat kan du blive rådet til at foretage livsstilsændringer, overveje at tage medicin eller have yderligere tests for at kontrollere for aterosklerose og CVD.

Reducer din risiko for åreforkalkning

At foretage sunde livsstilsændringer kan reducere din risiko for at udvikle åreforkalkning og kan hjælpe med at forhindre, at det bliver værre.

De vigtigste måder, du kan reducere din risiko på er:

Læs mere specifikke råd om forebyggelse af CVD

Behandlinger for åreforkalkning

Der er ikke i øjeblikket nogen behandlinger, der kan vende åreforkalkning, men de sunde livsstilsændringer, der er foreslået ovenfor, kan hjælpe med at forhindre, at det bliver værre.

Nogle gange kan yderligere behandling for at reducere risikoen for problemer som hjerteanfald og slagtilfælde også anbefales, såsom: