Overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreoidisme) – Komplikationer

Flere komplikationer kan udvikles, hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme), især hvis tilstanden ikke behandles.

Øjenproblemer

Øjeproblemer, kendt som skjoldbruskkirtelsygdom eller Graves ‘oftalmopati, rammer omkring 1 ud af 3 personer med en overaktiv skjoldbruskkirtel forårsaget af Graves sygdom.

Problemer kan omfatte:

Mange tilfælde er milde og bliver bedre, da din overaktive skjoldbruskkirtel behandles, men i omkring 1 ud af 20 til 30 tilfælde er der risiko for synstab .

Hvis du oplever øjenproblemer, vil du sandsynligvis blive henvist til en øjenlæge (øjenlæge) til behandling, såsom øjendråber, steroidmedicin eller muligvis kirurgi.

Find ud af mere om, hvordan skjoldbruskkirtlen behandles .

Underaktiv skjoldbruskkirtel

Behandling for en overaktiv skjoldbruskkirtel resulterer ofte i, at hormonniveauerne bliver for lave. Dette er kendt som en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) .

Symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel kan omfatte:

En underaktiv skjoldbruskkirtel er undertiden kun midlertidig, men ofte er det nødvendigt med langvarig behandling med skjoldbruskkirtelhormonmedicin.

Find ud af mere om, hvordan en underaktiv skjoldbruskkirtel behandles .

Graviditetsproblemer

Hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtel under graviditeten, og din tilstand ikke er godt kontrolleret, kan det øge risikoen for:

Fortæl din læge, hvis du planlægger en graviditet eller tror, du kan være gravid.

De vil kontrollere, om din tilstand er under kontrol og kan anbefale at skifte til en behandling, der ikke påvirker din baby, såsom medicinen propylthiouracil.

Hvis du ikke planlægger en graviditet, er det vigtigt at bruge prævention, fordi nogle behandlinger for en overaktiv skjoldbruskkirtel kan skade et ufødt barn.

Skjoldbruskkirtelstorm

I sjældne tilfælde kan en udiagnosticeret eller dårligt kontrolleret overaktiv skjoldbruskkirtlen føre til en alvorlig, livstruende tilstand kaldet skjoldbruskkirtelstorm.

Dette er en pludselig opblussen af symptomer, der kan udløses af:

  • en infektion
  • graviditet
  • ikke tager din medicin korrekt
  • skader på skjoldbruskkirtlen, såsom et slag i halsen

Symptomer på en skjoldbruskkirtelstorm inkluderer:

En skjoldbruskkirtelstorm er en medicinsk nødsituation. Hvis du tror, du eller nogen i din pleje oplever det, skal du ringe til 112 for straks at bede om en ambulance.

Andre problemer

En overaktiv skjoldbruskkirtel kan også øge dine chancer for at udvikle:


  • atrieflimren – en hjertesygdom, der forårsager en uregelmæssig og ofte unormalt hurtig puls
  • svækkede knogler (osteoporose) – en tilstand, der gør dine knogler skrøbelige og mere tilbøjelige til at gå i stykker
  • hjertesvigt – hjertet er ikke i stand til at pumpe blod ordentligt rundt i kroppen