Exophthalmos (udbulende øjne)

Exophthalmos, også kendt som proptose, er det medicinske udtryk for bulende eller fremspringende øjenkugler. Det kan påvirke 1 eller begge øjne og er oftest forårsaget af skjoldbruskkirtlen.

Hvis du har exophthalmos, er der en lille risiko for, at din optiske nerve (som sender signaler mellem dit øje og hjernen) bliver komprimeret, hvilket kan påvirke dit syn permanent, hvis det ikke behandles hurtigt.

Billede af exophthalmos

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Mange af symptomerne på skjoldbruskkirteløjensygdom har tendens til at forbedre sig over tid, selvom dette kan tage flere år. Der er en chance for, at dine øjne fortsætter med at stikke ud, hvis der ikke udføres korrigerende operationer.

Nogle mennesker med exophthalmos er tilbage med langsigtede synsproblemer, såsom dobbeltsyn . Imidlertid er permanent synstab sjældent, hvis tilstanden diagnosticeres og behandles hurtigt.

Hvornår skal man få lægehjælp

Se en læge eller en optiker, hvis du bemærker, at en eller begge øjne stikker ud.

Det er vigtigt at identificere årsagen, da behandlingen ofte er mere effektiv, hvis den startes så hurtigt som muligt.

Om nødvendigt kan en læge eller optiker henvise dig til en øjenlæge (øjenlæge) for yderligere vurdering.


Diagnostisering af exophthalmos

Hvis du henvises til en øjenlæge (øjenlæge), kan de:

Du kan blive henvist til en læge, der er specialiseret i tilstande, der påvirker kirtler og hormoner (endokrinolog), hvis dine skjoldbruskkirtelhormonniveauer viser sig at være unormale.

Årsager til exophthalmos

En af hovedårsagerne til exophthalmos i Storbritannien er skjoldbruskkirtlen øjensygdom, også kendt som Graves ‘oftalmopati sygdom.

Graves oftalmopatisygdom rammer omkring 1 ud af 3 personer med en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreoidisme) forårsaget af Graves sygdom. Det er mere almindeligt hos kvinder og mennesker, der ryger.

Graves sygdom er en autoimmun tilstand, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber sundt væv.

I tilfælde af sygdom i skjoldbruskkirtlen angriber immunsystemet musklerne og fedtvævet omkring og bag øjet, hvilket gør dem hævede.

Skjoldbruskkirtelsygdom kan også lejlighedsvis påvirke mennesker med en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) og i sjældne tilfælde mennesker med normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Andre årsager

Exophthalmos kan også have andre årsager, men disse er generelt mindre almindelige.

Andre årsager til exophthalmos kan omfatte:

  • en skade på øjnene
  • blødning bag øjnene
  • unormalt formede blodkar bag øjnene
  • en infektion i vævet i øjenhulen
  • kræfttumorer, såsom dem, der er forårsaget af neuroblastom og nogle bløddelssarkomer

Sjældent kan exophthalmos også påvirke nyfødte babyer.

Behandling af exophthalmos

Hvis exophthalmos er forårsaget af skjoldbruskkirtel øjensygdom, er følgende behandlinger ofte nyttige:

Andre nyttige behandlinger inkluderer brug af øjendråber for at reducere tørhed og irritation i øjnene og brug af specielle linser for at korrigere dobbeltsyn. Stop med at ryge kan også hjælpe.

I andre tilfælde vil behandlingen variere afhængigt af årsagen. For eksempel kan strålebehandling , kemoterapi og / eller kirurgi anbefales, hvis exophthalmos er forårsaget af en tumor.

Find ud af mere om behandling af exophthalmos .

Komplikationer af exophthalmos

Afhængigt af hvad der forårsager dine bulende øjne, kan du også have andre symptomer. For eksempel, hvis exophthalmos er forårsaget af en skjoldbruskkirtel øjensygdom, kan dine øjne også være:

  • betændt, rød og smertefuld
  • tør og “grynet”
  • tårende
  • følsom over for lys (fotofobi)

Du kan også opleve en dobbeltsyn .

Hvis du har svær exophthalmos, kan du muligvis ikke lukke øjnene ordentligt. Dette kan beskadige det gennemsigtige væv, der dækker forsiden af dine øjne (hornhinder) ved at få dem til at tørre ud.

Hvis dine hornhinder bliver meget tørre, kan der udvikles en infektion eller sår. Disse kan skade din syn, hvis den ikke behandles.