Behandling for exophthalmos

Behandling af udbulende øjne (exophthalmos) afhænger af, hvad der forårsager problemet.

En øjenlæge (øjenlæge) kan undertiden rådgive dig om, at øjeblikkelig behandling ikke er nødvendig. De kan anbefale regelmæssige undersøgelser for at overvåge din tilstand.

Behandling af skjoldbruskkirtlen

Hvis du har skjoldbruskkirtlen, kan din behandling være i flere faser. Dette skyldes, at betingelsen har tendens til at udvikle sig gennem 2 hovedfaser:

 • en “aktiv” fase, når tørhed og rødme er fremtrædende, og du kan være i risiko for synsproblemer
 • en “inaktiv” fase, når tilstanden er afgjort, men du kan have nogle langvarige problemer (inklusive fremspringende øjne)

Den aktive fase kan vare i flere måneder til 2 år.

Korrigering af skjoldbruskkirtelhormonniveauer

Hvis du har en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme) eller en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) , får du normalt medicin til at korrigere niveauet af skjoldbruskkirtelhormoner i dit blod.

For eksempel kan en overaktiv thryoid behandles med medicin som thionamider, som forhindrer din skjoldbruskkirtel i at producere overskydende skjoldbruskkirtelhormoner.

Behandling af dine skjoldbruskkirtelproblemer forbedrer ikke nødvendigvis dine relaterede øjensymptomer, men det kan hjælpe med at forhindre andre problemer forbundet med unormale skjoldbruskkirtleniveauer. Det kan også forhindre, at udbulende øjne bliver værre.

Få mere at vide om:

Selvpleje

Du kan også rådes om behandlinger og ting, du selv kan gøre for at lindre nogle af de symptomer, der er forbundet med den aktive fase af skjoldbruskkirtlen.

Disse inkluderer:

 • stoppe med at ryge, hvis du ryger, da rygning kan øge risikoen for øjenproblemer betydeligt
 • brug af ekstra puder i sengen om natten for at hjælpe med at mindske noget af hævelsen omkring dine øjne
 • iført solbriller, hvis du har lysfølsomhed (fotofobi)
 • forsøger at undgå at udsætte dine øjne for irriterende stoffer såsom støv
 • Brug øjendråber til at hjælpe med at lindre ømhed og fugte dine øjne, hvis du har tørre øjne
 • iført briller, der indeholder specielle prismer designet til at hjælpe med at korrigere dobbeltsyn

Hvis sygdommen i skjoldbruskkirtlen er mild, kan selvpleje og medicin til at rette dit niveau af skjoldbruskkirtelhormon være al den behandling, du har brug for.

Steroider

I nogle tilfælde, når øjnene er meget smertefulde og betændte under den aktive fase af skjoldbruskkirtlen, kan steroider anbefales.

Steroider er stærke lægemidler, der kan hjælpe med at kontrollere betændelse. De kan hjælpe med at gøre tilstanden stabil, før enhver form for operation overvejes.

I mange tilfælde anbefales steroidinjektioner , der gives direkte i en vene (intravenøst). Dette skyldes, at det at tage steroidtabletter over en lang periode kan have betydelige bivirkninger.

Behandling med steroidinjektioner involverer normalt ugentlige injektioner over 10 til 12 uger. Du bør begynde at bemærke en forbedring af din tilstand efter 1 til 2 uger.

Alvorlige bivirkninger af steroider er usædvanlige, men du kan opleve nogle kortvarige problemer i et par dage efter behandlingen, såsom:

 • føler sig ophidset
 • har svært ved at sove
 • hovedpine
 • rødme i nakke og ansigt

Strålebehandling

Lejlighedsvis kan strålebehandling overvejes i det aktive stadium af skjoldbruskkirtlen, hvis steroider ikke har været effektive. Det kan også kombineres med steroider.

Strålebehandling bruger højenergistråling til at ødelægge celler. Lave doser af stråling kan bruges i øjenstikket for at reducere hævelse.

Under behandlingen vil du lægge dig ned, og en skal placeres over dit hoved for at holde den stille. En maskine bruges til omhyggeligt at rette stråler til det område, der behandles.

Dette gøres normalt som ambulant over flere dage, hvilket betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Strålebehandling kan forårsage nogle bivirkninger, selvom disse skal være minimale, da behandlingen vil være begrænset til et bestemt område og ikke bør påvirke andre dele af din krop. Imidlertid kan mulige bivirkninger omfatte:

 • kortvarig forværring af dine øjensymptomer
 • grå stær
 • i sjældne tilfælde beskadigelse af vævslaget på bagsiden af øjet (synstruende retinopati)

Kirurgi

I nogle tilfælde kan kirurgi betragtes som en behandling for exophthalmos, hvis du har svære eller vedvarende symptomer.

For eksempel kan kirurgi bruges til at forbedre udseendet af dine øjne, hvis exophthalmos har været i den inaktive fase i et par måneder. Imidlertid vil medicinsk behandling alene ikke nødvendigvis reversere fremspringet i øjnene.

Kirurgi kan også udføres i den aktive fase af skjoldbruskkirtlen, hvis der er en øjeblikkelig trussel mod din vision.

Kirurgi kan også være effektiv, hvis exophthalmos er forårsaget af andre problemer, såsom problemer med blodkarrene bag dine øjne.


Typer af operationer

Der er 3 hovedtyper af operationer, der kan udføres på mennesker med exophthalmos, selvom det er usædvanligt, at nogen har alle 3. Disse inkluderer:

 • orbital dekompressionskirurgi, hvor en lille mængde knogle fjernes fra 1 eller begge dine øjenhuler
 • øjenlågskirurgi for at forbedre placeringen, lukningen eller udseendet af dine øjenlåg
 • øjenmuskulaturkirurgi for at bringe dine øjne i justering og reducere dobbeltsyn

Disse operationer udføres normalt under generel bedøvelse , hvilket betyder at du sover. Afhængigt af typen og omfanget af den operation, du har, skal du muligvis blive på hospitalet et par dage bagefter.

Orbital dekompressionskirurgi

Orbital dekompressionskirurgi udføres oftest for at forbedre udseendet af øjnene hos mennesker med skjoldbruskkirtlen, der er ramt af exophthalmos. Det kan også være nødvendigt at reducere trykket på synsnerven.

Under operationen fjernes en lille mængde knogle fra dine øjenhuler (kredsløb), og noget af fedtet omkring soklen kan også fjernes.

Dette gør det muligt for alt overskydende væv, der skubber øjenkuglerne fremad, at bevæge sig ned i rummet nedenunder. Det giver også dine øjne mulighed for at sidde længere tilbage i hovedet, så de ikke stikker frem så meget.

Denne operation udføres under generel bedøvelse og involverer normalt udskæringer (snit) tæt på, hvor dine øjenlåg mødes i det indre hjørne af dine øjne (det punkt, der er nærmest næsen). Det kan være nødvendigt at du bliver på hospitalet i 1 til 2 dage bagefter, så dit helbred kan følges nøje.

Mulige komplikationer, der kan opstå efter orbital dekompressionskirurgi inkluderer:

 • vedvarende dobbeltsyn
 • en ophobning af blod i øjenhulen (hæmatom)
 • infektion, hvor snittet blev foretaget

Hvis du overvejer at få en orbital dekompressionskirurgi, skal du bede din læge eller kirurg om at forklare fordelene og risiciene ved proceduren for dig.

Behandling af andre årsager til exophthalmos

For de fleste andre problemer, der forårsager exophthalmos, vil behandlingen variere afhængigt af den bagvedliggende årsag.

For eksempel, hvis du har en infektion, der påvirker vævet i dit øjenhul, såsom cellulitis , kan en øjenlæge ordinere antibiotika til behandling af infektionen. Det kan også være nødvendigt at dræne eventuelle bylder, der er udviklet.

Hvis du har en tumor bag øjet, vil din læge diskutere behandlingsmuligheder med dig. For de fleste kræftformer involverer behandling et eller flere af følgende:

 • kemoterapi – hvor medicin bruges til at dræbe kræftcellerne
 • strålebehandling – hvor stråling bruges til at dræbe kræftcellerne
 • kirurgi for at fjerne kræft tumor

Kørsel

Hvis du har sygdom i skjoldbruskkirtlen, kan din evne til at køre bil blive påvirket.

Du er juridisk forpligtet til at informere Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) om en medicinsk tilstand, der kan påvirke din køreevne.

GOV.UK giver information og råd om, hvordan man fortæller DVLA, at du er stoppet med at køre eller har brug for at stoppe .