Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) – Behandling

En underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) behandles normalt ved at tage daglige hormonerstatningstabletter kaldet levothyroxin.

Levothyroxin erstatter thyroxinhormonet, som din skjoldbruskkirtel ikke gør nok af.

Du får oprindeligt regelmæssige blodprøver, indtil den korrekte dosis levothyroxin er nået. Dette kan tage lidt tid at komme rigtigt.

Du kan starte med en lav dosis levothyroxin, som kan øges gradvist, afhængigt af hvordan din krop reagerer. Nogle mennesker begynder at føle sig bedre snart efter påbegyndelse af behandlingen, mens andre ikke bemærker en forbedring af deres symptomer i flere måneder.

Når du har taget den korrekte dosis, har du normalt en blodprøve en gang om året for at overvåge dit hormonniveau.

Hvis blodprøver antyder, at du måske har en underaktiv skjoldbruskkirtel, men du ikke har nogen symptomer, eller de er meget milde, behøver du muligvis ikke nogen behandling. I disse tilfælde overvåger lægen normalt dine hormonniveauer hvert par måneder og ordinerer levothyroxin, hvis du udvikler symptomer.

Tager levothyroxin

Hvis du får ordineret levothyroxin, skal du tage 1 tablet på samme tid hver dag. Det anbefales normalt, at du tager tabletterne om morgenen, selvom nogle mennesker foretrækker at tage dem om natten.

Tabletternes effektivitet kan ændres med andre lægemidler, kosttilskud eller fødevarer, så de skal sluges med vand på tom mave, og du bør undgå at spise i 30 minutter bagefter.

Hvis du glemmer at tage en dosis, skal du tage den så snart du husker det, hvis dette er inden for få timer efter din sædvanlige tid. Hvis du ikke kan huske det senere end dette, skal du springe dosis over og tage den næste dosis på det sædvanlige tidspunkt, medmindre en læge har anbefalet andet.

En underaktiv skjoldbruskkirtel er en livslang tilstand, så du bliver normalt nødt til at tage levothyroxin resten af dit liv.

Hvis du får ordineret levothyroxin, fordi du har en underaktiv skjoldbruskkirtel, har du ret til en medicinsk undtagelsesattest. Dette betyder, at du ikke behøver at betale for dine recepter. Se at få hjælp til receptomkostninger for at få flere oplysninger om dette.

Bivirkninger

Levothyroxin har normalt ingen bivirkninger, fordi tabletterne simpelthen erstatter et manglende hormon.

Bivirkninger forekommer normalt kun, hvis du tager for meget levothyroxin. Dette kan forårsage problemer inklusive svedtendens, brystsmerter , hovedpine , diarré og opkastning.

Fortæl lægen, hvis du udvikler nye symptomer, mens du tager levothyroxin. Du bør også fortælle dem, hvis dine symptomer bliver værre eller ikke forbedres.

Kombinationsterapi

I Storbritannien anvendes kombinationsbehandling – ved hjælp af levothyroxin og triiodothyronin (T3) sammen – ikke rutinemæssigt, fordi der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at det er bedre end at bruge levothyroxin alene (monoterapi).

I de fleste tilfælde bør undertrykkelse af skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) ved hjælp af høj dosis skjoldbruskkirteludskiftningsterapi undgås, da det medfører en risiko for at forårsage uønskede bivirkninger, såsom atrieflimren (en uregelmæssig og unormalt hurtig puls), slagtilfælde , osteoporose og knoglebrud.

Imidlertid kan denne type behandling undertiden anbefales i tilfælde, hvor en person har haft kræft i skjoldbruskkirtlen, og der er en betydelig risiko for, at det gentager sig.

Underaktiv skjoldbruskkirtel og graviditet

Det er vigtigt for sundheden for dig og din baby, at en underaktiv skjoldbruskkirtel behandles ordentligt, før du bliver gravid.

Fortæl din læge, hvis du er gravid eller prøver at blive gravid, og du har hypothyroidisme. De kan henvise dig til en specialist til behandling og overvågning under din graviditet.