Narkolepsi – behandling

Der er ingen specifik kur mod narkolepsi, men du kan håndtere symptomerne og minimere deres indvirkning på dit daglige liv.

At lave nogle enkle ændringer i dine sovevaner kan nogle gange hjælpe. Hvis dine symptomer er mere alvorlige, skal du normalt tage medicin.

Gode sovevaner

Ting, du kan gøre for at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne og gøre det lettere at sove om natten inkluderer:

Nogle lægemidler, du køber på et apotek, såsom forkølelses- og allergimedicin, kan forårsage døsighed som en bivirkning.

Du bør undgå at tage disse typer medicin om dagen, hvis du har narkolepsi, da de kan gøre din døsighed i dag værre.

Tal med en læge eller apotek, hvis du er i tvivl om, hvilke lægemidler der forårsager døsighed. De kan muligvis anbefale alternativer, der ikke er døsige.

At tale med andre

Ud over at være en vanskelig tilstand at leve med, kan narkolepsi være svært for andre at forstå.

Nogle af symptomerne, såsom pludseligt tab af muskelkontrol (katapleksi), kan være skræmmende for mennesker, der ikke er opmærksomme på tilstanden.

Det kan være nyttigt at tale med dine venner og familie om din tilstand.

Fortæl dit barns lærere, hvis dit barn er diagnosticeret med narkolepsi. Det er vigtigt, at lærerne er opmærksomme på dit barns tilstand, så de ikke fejler deres adfærd for dovenskab eller holder sig op for sent om aftenen.

Hvis du har narkolepsi, er der ingen grund til, at du ikke skal være i stand til at arbejde, så længe din arbejdsgiver er opmærksom på din tilstand og accepterer at imødekomme den, såsom at give dig mulighed for at arbejde fleksible timer eller tage planlagte lur. Men nogle karrierer passer ikke til dig.

Din læge eller specialist kan muligvis sørge for, at du taler med en socialrådgiver, hvis de tror, det kan hjælpe.

En socialrådgiver kan tilbyde rådgivning og support, herunder rådgivning om karriere, eventuelle justeringer, der kan foretages i skole eller arbejde, og eventuelle økonomiske eller forholdsproblemer, du måtte have.

Det kan også være nyttigt at kontakte en lokal eller national supportgruppe for narkolepsi, såsom Narcolepsy UK .

De vil være i stand til at give råd om at leve med narkolepsi og kan sætte dig i kontakt med andre mennesker i en lignende situation.

Medicin

En række forskellige lægemidler bruges til at behandle symptomerne på narkolepsi , men de er ikke alle licenseret til narkolepsi, og beviset for deres effektivitet til behandling af tilstanden er ikke altid stærkt.

Tilgængeligheden af nogle af disse lægemidler på kan også variere afhængigt af din lokale -myndigheds politik.

Stimulerende midler

Hvis det er nødvendigt, kan din læge eller specialist ordinere en type medicin kendt som et stimulerende middel, såsom modafinil, dexamphetamin, methylphenidat eller pitolisant.

Disse lægemidler stimulerer dit centralnervesystem, hvilket kan hjælpe dig med at holde dig vågen i løbet af dagen. De tages normalt som tabletter hver morgen.

Almindelige bivirkninger af stimulanser inkluderer:

Tal med din læge eller specialist, hvis du har vedvarende eller generende bivirkninger, mens du tager et stimulerende middel. De kan muligvis ordinere en alternativ medicin.

Modafinil har været forbundet med uregelmæssige hjerterytme (arytmier) og stigninger i blodtrykket, så du bliver nødt til regelmæssigt at blive overvåget under behandlingen for at kontrollere disse problemer.

Natriumoxybat

Natriumoxybat er et lægemiddel, der kan forbedre pludseligt tab af muskelkontrol og hjælpe dig med at sove om natten, hvilket også kan reducere søvnighed i dagtimerne. Men det er endnu ikke finansieret af på mange områder.

Sodiumoxybat er en flydende medicin, du drikker om natten i 2 doser: den første, når du kommer i seng, og den anden 2,5 til 4 timer senere.

Det kan være nødvendigt at du bruger et vækkeur for at sikre, at du tager medicinen til de rigtige tidspunkter.

Du bliver nødt til at tage natriumoxybat 2 til 3 timer efter et måltid, da mad kan påvirke, hvor meget af medicinen absorberes i din krop.

Drik ikke alkohol, mens du tager natriumoxybat. Du bør også undgå aktiviteter, der kræver mental opmærksomhed, såsom at køre eller betjene tunge maskiner, indtil mindst 6 timer efter at have taget det.

Almindelige bivirkninger af natriumoxybat inkluderer:

Fortæl din læge eller specialist, hvis du tager natriumoxybat, og du har vedvarende eller generende bivirkninger.

Antidepressiva

Selvom der er en vis usikkerhed om, hvor effektive antidepressiva er ved behandling af narkolepsi, bruges de undertiden til behandling af symptomer som pludseligt tab af muskelkontrol, hallucinationer og søvnlammelse .

Mange forskellige typer antidepressiv medicin er blevet brugt til behandling af mennesker med narkolepsi, herunder:

Det antages, at disse lægemidler virker ved at ændre niveauet af visse kemikalier i din hjerne og reducere mængden af drømmende (REM) søvn, som er ansvarlig for mange af symptomerne på narkolepsi .

De bivirkninger, du kan opleve, afhænger af den specifikke medicin, du tager, men generelle bivirkninger af antidepressiva kan omfatte:

De fleste bivirkninger forbedres inden for få uger. Tal med din læge eller specialist, hvis du har bivirkninger, der er særligt besværlige eller vedvarende.

Du bør ikke stoppe med at tage antidepressiva pludselig, da du kan have ubehagelige abstinenser.

Hvis du vil stoppe med at tage din medicin, vil din læge gradvist reducere din dosis i løbet af et par uger.