Antidepressiva – Bivirkninger

Bivirkningerne af antidepressiva kan i første omgang medføre problemer, men forbedres derefter generelt med tiden.

Det er vigtigt at fortsætte behandlingen, selvom du er påvirket af bivirkninger, da det vil tage flere uger, før du begynder at drage fordel af behandlingen. Med tiden skal du finde ud af, at fordelene ved behandling opvejer eventuelle problemer fra bivirkninger.

I løbet af de første par måneder af behandlingen vil du normalt se din læge eller en sygeplejerske mindst en gang hver 2. til 4. uge for at se, hvor godt medicinen fungerer.

For yderligere oplysninger om din specifikke medicin, se indlægssedlen til patienten, der følger med den.

SSRI’er og SNRI’er

Almindelige bivirkninger af selektive serotoninoptagelsesinhibitorer (SSRI’er) og serotonin-noradrenalinoptagelsesinhibitorer (SNRI’er) kan omfatte:

Disse bivirkninger skal forbedres inden for få uger, selvom nogle lejlighedsvis kan vare.

Tricykliske antidepressiva (TCA’er)

Almindelige bivirkninger af TCA kan omfatte:

Bivirkningerne skal lette efter et par uger, når din krop begynder at vænne sig til medicinen.

Potentielle sundhedsrisici

Serotoninsyndrom

Serotoninsyndrom er et ualmindeligt, men potentielt alvorligt sæt af bivirkninger forbundet med SSRI’er og SNRI’er.

Serotoninsyndrom opstår, når niveauerne af et kemikalie kaldet serotonin i din hjerne bliver for høje. Det udløses normalt, når du tager en SSRI eller SNRI i kombination med en anden medicin (eller et stof), der også hæver serotoninniveauet, såsom et andet antidepressivt middel eller perikon.

Symptomer på serotoninsyndrom kan omfatte:

 • forvirring
 • agitation
 • muskeltrækninger
 • sved
 • ryster
 • diarré

Hvis du oplever disse symptomer, skal du stoppe med at tage medicinen og søge øjeblikkelig rådgivning fra din læge eller specialist. Hvis dette ikke er muligt, skal du ringe til 111.

Symptomer på alvorligt serotoninsyndrom inkluderer:

 • krampeanfald (anfald)
 • uregelmæssig hjerterytme (arytmi)
 • bevidstløshed

Hvis du oplever symptomer på alvorligt serotoninsyndrom, skal du straks søge akut lægehjælp ved at ringe 112 for at bede om en ambulance.

Hyponatriæmi

Ældre mennesker, der tager antidepressiva, især dem, der tager SSRI’er, kan opleve et kraftigt fald i natrium (salt) niveauer, kendt som hyponatriæmi. Dette kan føre til ophobning af væske inde i kroppens celler, hvilket kan være potentielt farligt.

Dette kan ske, fordi SSRI’er kan blokere virkningerne af et hormon, der regulerer niveauerne af natrium og væske i kroppen. Ældre mennesker er sårbare, fordi væskeniveauer bliver sværere for kroppen at regulere, når folk bliver ældre.

Mild hyponatriæmi kan forårsage symptomer svarende til depression eller bivirkninger af antidepressiva, såsom:

 • føler sig syg
 • hovedpine
 • muskelsmerter
 • nedsat appetit
 • forvirring

Mere alvorlig hyponatriæmi kan forårsage:

De mest alvorlige tilfælde af hyponatriæmi kan få dig til at stoppe med at trække vejret eller komme i koma .

Hvis du har mistanke om mild hyponatriæmi, skal du ringe til din læge for at få råd og stoppe med at tage SSRI’er indtil videre.

Hvis du har mistanke om alvorlig hyponatriæmi, skal du ringe til 112 og bede om en ambulance.

Hyponatriæmi kan behandles ved at føre en natriumopløsning ind i kroppen gennem et intravenøst drop.

Diabetes

Langvarig brug af SSRI’er og TCA’er har været forbundet med en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes , selvom det ikke er klart, om brugen af disse antidepressiva direkte får diabetes til at udvikle sig.

Det kan være, at den vægtforøgelse, som nogle mennesker, der bruger antidepressiva, oplever, øger risikoen for, at de udvikler type 2-diabetes.

For mere information, se ” Påstand om, at antidepressiva forårsager diabetes uprøvet “.

Selvmordstanker

I sjældne tilfælde oplever nogle mennesker selvmordstanker og et ønske om selvskading, når de først tager antidepressiva. Unge under 25 synes særligt udsatte.

Kontakt din læge, eller gå med det samme til hospitalet, hvis du til enhver tid har tanker om at dræbe eller skade dig selv, mens du tager antidepressiva.

Det kan være nyttigt at fortælle en slægtning eller en nær ven, hvis du er begyndt at tage antidepressiva og bede dem om at læse indlægssedlen, der følger med dine lægemidler. Du skal derefter bede dem om at fortælle dig, om de mener, at dine symptomer bliver værre, eller hvis de er bekymrede for ændringer i din adfærd.