Anabolske steroidmisbrug

Anabolske steroider er receptpligtige lægemidler, der undertiden tages uden medicinsk rådgivning for at øge muskelmassen og forbedre atletisk præstation.

Hvis de bruges på denne måde, kan de forårsage alvorlige bivirkninger og afhængighed .

Anabolske steroider er fremstillet medikamenter, der efterligner virkningerne af det mandlige hormon testosteron. De har begrænsede medicinske anvendelser og må ikke forveksles med kortikosteroider , en anden type steroidlægemiddel, der almindeligvis ordineres til en række forskellige tilstande.

Denne side forklarer farerne ved misbrug af anabolske steroider og sigter mod at rådgive og støtte dem, der er afhængige af stofferne.

Er anabolske steroider ulovlige?

Anabolske steroider er stoffer i klasse C, som kun kan sælges af apotekere med recept.

Det er lovligt at have anabolske steroider til personlig brug. De kan også importeres eller eksporteres, så længe dette udføres personligt. Dette betyder, at de ikke kan sendes eller leveres af en kurér eller godsservice.

Det er dog ulovligt at eje, importere eller eksportere anabolske steroider, hvis det antages, at du leverer eller sælger dem. Dette inkluderer at give dem til venner. Sanktionen er en ubegrænset bøde eller endda en fængselsstraf på op til 14 år.

I professionel sport forbyder de fleste organisationer anabolske steroidbrug og tester konkurrenter for forbudte steroider.

Hvorfor folk misbruger anabolske steroider

Anabolske steroider kan bruges som præstationsfremmende stoffer, der øger muskelmasse og nedsætter fedt samt forårsager mange uønskede virkninger. Nogle atleter, vægtløftere og bodybuildere tager dem regelmæssigt for at forbedre deres fysiske ydeevne og opbygge deres kroppe.

Imidlertid har folk i alle aldre været kendt for at misbruge disse stoffer, herunder unge drenge, der lider af kropsdysmorf lidelse . Dette er en mental sundhedstilstand, hvor en person bruger meget tid på at bekymre sig om mangler i deres udseende. Disse mangler er ofte umærkelige for andre.

Drenge og mænd, der har kropsdysmorf sygdom, kan tage anabolske steroider, fordi de ikke ser sig selv som fysisk store nok eller stærke nok.

Nogle mennesker tror at tage anabolske steroider vil hjælpe dem med at blive fit og sunde. Dette er ikke sandt: at tage anabolske steroider er en farlig stofvaner.

Hvordan anabolske steroider tages

Anabolske steroider injiceres normalt i muskelen eller tages gennem munden som tabletter, men de kommer også som cremer eller geler, der påføres huden.

Mange mennesker, der bruger anabolske steroider, er opmærksomme på farerne ved at tage dem og mener, at de ved at tage stofferne på visse måder kan undgå bivirkninger.

Brugere kan:

 • Tag stofferne i en periode, og stop derefter i en hvileperiode, før du starter igen. Dette er kendt som “cykling”.
 • At tage mere end 1 type anabolske steroid ad gangen, kendt som “stabling” – som de mener får dem til at fungere bedre.
 • Lav en kombination af både stabling og cykling kendt som “pyramiding” – hvor de begynder at tage en lav dosis på 1 eller flere anabolske steroider, og øg derefter dosis over tid op til en maksimal dosis. De holder derefter op med at tage dem i en hvileperiode for at give kroppen en pause, før de starter cyklussen igen.

Men der er ingen beviser for, at nogen af disse metoder faktisk reducerer bivirkninger ved at tage anabolske steroider.

Brugere har en tendens til at træne mere, når de tager høje doser for at få mest muligt ud af deres forbedrede ydeevne i løbet af denne tid.

Bivirkninger af anabolske steroider

Regelmæssigt at tage anabolske steroider kan føre til fysiske og psykologiske ændringer hos både mænd og kvinder samt potentielt farlige medicinske tilstande.

Fysiske effekter

Virkninger af anabolske steroider hos mænd kan omfatte:

Hos kvinder kan anabolske steroider forårsage:

 • ansigtshårvækst og kropshår
 • tab af bryster
 • hævelse af klitoris
 • en dybere stemme
 • en øget sexlyst
 • problemer med perioder
 • hårtab
 • svær acne

Derudover kan både mænd og kvinder, der tager anabolske steroider, udvikle en af følgende medicinske tilstande:

Psykologiske effekter

Misbrug af anabolske steroider kan også forårsage følgende psykologiske eller følelsesmæssige virkninger:

 • aggressiv adfærd
 • humørsvingninger
 • paranoia
 • manisk opførsel
 • hallucinationer og vrangforestillinger

Hæmmet vækst hos unge

Anabolske steroider fremskynder knoglevækst, så hvis de misbruges af unge, der endnu ikke har haft vækstspurten forbundet med puberteten , kan stofferne forårsage for tidlig ældning af knoglerne og begrænset vækst .

Deling af nåle

Da anabolske steroider ofte injiceres, er der risici forbundet med deling af nåle. Disse er de samme risici forbundet med brug af rekreativt stof og inkluderer:

Afhængighed

Som mange andre stoffer er anabolske steroider vanedannende. Dette betyder, at du kan bede om stoffet, kræve mere for at få den samme effekt og have abstinenssymptomer, hvis du pludselig holder op med at tage dem.

En person, der er afhængig af anabolske steroider, vil fortsætte med at bruge dem på trods af at de oplever ubehagelige fysiske bivirkninger.

Når læger ordinerer steroidmedicinering, anbefaler de altid at komme langsomt ud af medicinen ved gradvist at reducere dosis. At komme anabole steroider pludselig kan resultere i abstinenssymptomer, der inkluderer:

Få hjælp

Du bør se din læge, hvis du tror, du er afhængig af anabolske steroider. Behandling for en afhængighed af anabolske steroider vil ligne den for andre typer afhængighed.

Din læge kan henvise dig til en specielt uddannet lægemiddelrådgiver. De vil diskutere din afhængighed med dig, hvordan du sikkert holder op med at tage steroider og eventuelle forhindringer, du måtte stå over for, når du prøver at stoppe, plus strategier til at håndtere disse forhindringer.

For mere information og råd, se: