Livmoderhalskræft – Diagnose

Hvis der er mistanke om livmoderhalskræft, vil du blive henvist til en specialist i behandling af tilstande i det kvindelige reproduktive system (en gynækolog).

Kolposkopi

Hvis du har haft en unormal livmoderhalskræft screeningstest resultat, eller har nogen symptomer på livmoderhalskræft, vil du normalt blive henvist til en kolposkopi . Dette er en undersøgelse for at se efter abnormiteter i din livmoderhals. Det gøres normalt af en sygeplejerske kaldet en colposcopist.

Hvis du har haft unormal blødning, kan din læge først anbefale en chlamydia-test, før du bliver henvist til en kolposkopi.

Kolposkopisten bruger en enhed kaldet et spekulum til at åbne din vagina, ligesom de gør under cervikal screening. Et lille mikroskop med et lys i slutningen (et kolposkop) vil blive brugt til at se på din livmoderhals. Dette mikroskop forbliver uden for din krop.

Ud over at undersøge din livmoderhals, kan de fjerne en lille vævsprøve (biopsi), så den kan kontrolleres for kræftceller. Efter en biopsi kan du få vaginal blødning i op til 6 uger. Du kan også have periodelignende smerter.

I de fleste tilfælde betyder abnormiteterne ikke, at du har livmoderhalskræft, men du kan blive henvist til en gynækolog for yderligere tests.

Behandling for at fjerne unormale celler kan undertiden udføres samtidig med en kolposkopi.

Yderligere test

Hvis resultaterne af kolposkopi eller biopsi antyder, at du har livmoderhalskræft, og der er en risiko for, at den kan have spredt sig, bliver du sandsynligvis nødt til at foretage nogle yderligere tests for at vurdere, hvor udbredt kræften er. Disse tests kan omfatte:


 • en bækkenundersøgelse foretaget under generel bedøvelse (mens du sover) – din livmoder, vagina, endetarm og blære kontrolleres for kræft
 • blodprøver – for at hjælpe med at vurdere tilstanden af din lever, nyrer og knoglemarv
 • en CT-scanning – bruges til at identificere kræft tumorer og vise, om kræftceller har spredt sig
 • en MR-scanning – bruges også til at kontrollere, om kræften har spredt sig
 • et røntgenbillede af brystet – for at kontrollere, om kræften har spredt sig til lungerne
 • en PET-scanning – ofte kombineret med en CT-scanning for at se, om kræften har spredt sig, eller for at kontrollere, hvor godt en person reagerer på behandlingen

Iscenesættelse

Iscenesættelse er en måling af, hvor langt kræften har spredt sig.

Efter at alle testene er afsluttet, og resultaterne er kendt, skal det være muligt at fortælle, hvilket stadium kræften er. Jo højere fase, jo længere har kræften spredt sig.

Iscenesættelsen for livmoderhalskræft er:

 • fase 0 – ingen kræftceller i livmoderhalsen, men der er unormale celler, der kan udvikle sig til kræft i fremtiden – dette kaldes præcancer eller carcinom in situ
 • fase 1 – kræften er kun inde i livmoderhalsen
 • fase 2 – kræften har spredt sig uden for livmoderhalsen i det omgivende væv, men har ikke nået vævet, der ligger i bækkenet (bækkenvæggen) eller den nederste del af vagina
 • fase 3 – kræften har spredt sig i den nedre del af skeden eller bækkenvæggen
 • trin 4 – kræften har spredt sig i tarmen, blæren eller andre organer, såsom lungerne