PET-scanning

Positronemissionstomografi (PET) -scanninger bruges til at producere detaljerede tredimensionelle billeder af kroppens inderside.

Billederne kan tydeligt vise den del af kroppen, der undersøges, inklusive eventuelle unormale områder, og kan fremhæve, hvor godt visse funktioner i kroppen fungerer.

PET-scanninger kombineres ofte med CT-scanninger for at producere endnu mere detaljerede billeder. Dette er kendt som en PET-CT-scanning.

De kan også lejlighedsvis kombineres med en MR-scanning (kendt som en PET-MR-scanning).

Hvorfor anvendes PET-scanninger

En PET-scanning kan vise, hvor godt visse dele af din krop fungerer, snarere end blot at vise, hvordan de ser ud.

PET-scanninger er især nyttige til at undersøge bekræftede tilfælde af kræft for at bestemme, hvor langt kræften har spredt sig, og hvor godt den reagerer på behandlingen.

PET-scanninger bruges undertiden til at hjælpe med at planlægge operationer, såsom en koronar bypass-transplantat eller hjernekirurgi til epilepsi .

De kan også hjælpe med at diagnosticere nogle tilstande, der påvirker hjernens normale funktion, såsom demens .

Sådan fungerer PET-scanninger

PET-scannere fungerer ved at registrere den stråling, der afgives af et stof, der injiceres i din arm, kaldet en radiotracer, da den samles i forskellige dele af din krop.

I de fleste PET-scanninger anvendes en radiotracer kaldet fluorodeoxyglucose (FDG), som svarer til naturligt forekommende glukose (en type sukker), så din krop behandler det på en lignende måde.

Ved at analysere de områder, hvor radiosporeren gør og ikke bygger op, er det muligt at finde ud af, hvor godt visse kropsfunktioner fungerer, og identificere eventuelle abnormiteter.

For eksempel kan en koncentration af FDG i kroppens væv hjælpe med at identificere kræftceller, fordi kræftceller bruger glukose meget hurtigere end normale celler.

Forberedelse til en PET-scanning

PET-scanninger udføres normalt på ambulant basis. Det betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Det er vigtigt at ankomme til tiden til din scanning, fordi den anvendte radiotracer har en kort holdbarhed, og din scanning kan blive annulleret, hvis du er forsinket.

Dit aftalebrev vil nævne alt hvad du skal gøre for at forberede dig til din scanning. Du bliver normalt rådet til ikke at spise noget i 6 timer på forhånd.

Drikke er tilladt, men ideelt set skal du bare drikke vand. Du bør også undgå anstrengende træning i 24 timer før din aftale.

Det er en god ide at bære løst, behageligt tøj. Det kan være muligt at bære disse under scanningen, selvom du nogle gange bliver bedt om at skifte til en hospitalskjole.

Undgå at bære smykker og tøj, der har metaldele, såsom lynlåse, da disse skal fjernes.

Hvis du er klaustrofobisk, skal du spørge hospitalets personale inden scanningsdagen om muligheden for at have et mildt beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af.

Hvad sker der under scanningen

Radiotracer-injektion

Før scanningen injiceres radiosporeren i en vene i din arm eller hånd. Du bliver nødt til at vente stille i cirka en time for at give det tid til at blive absorberet af cellerne i din krop.

Det er vigtigt at slappe af, holde så stille som muligt og undgå at tale, mens du venter, fordi bevægelse og tale kan påvirke, hvor radiosporeren går i din krop.

Du kan gå på toilettet, hvis du har brug for det, før du tager scanningen.

Scanningen

Under scanningen ligger du på en flad seng, der flyttes ind i midten af den store, cylindriske scanner.

Billede af en PET-scanner

Kredit:

JEAN-CLAUDE REVY, ISM / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Bliv stille og tal ikke, mens scanneren tager billeder af din krop.

Scanningen tager normalt op til 30 minutter. At have scanningen er helt smertefri, men du kan føle dig utilpas ved at ligge stille i så lang tid.

Hvis du føler dig utilpas på et hvilket som helst tidspunkt, er der en summer, du kan trykke på for at advare det medicinske team. De kan se dig under hele scanningen.

Efter scanningen

Du bør ikke opleve nogen bivirkninger efter at have foretaget en PET-scanning og kan normalt gå hjem kort efter.

Resultaterne af din scanning vil normalt ikke være tilgængelige samme dag. De sendes til din specialist for at blive drøftet ved din næste aftale.

Er der nogen risici?

Enhver eksponering for stråling medfører en meget lille risiko for potentiel vævsskade, der kan føre til kræft på et senere tidspunkt.

Men mængden af stråling, du udsættes for i en standard PET-scanning, er lille – omtrent det samme som den mængde, du får fra naturlige kilder, såsom solen, over 3 år.

Radiotraceren bliver hurtigt mindre radioaktiv over tid og vil normalt blive sendt ud af din krop naturligt inden for få timer. At drikke rigeligt med væske efter scanningen kan hjælpe med at skylle det ud af din krop.

Som en sikkerhedsforanstaltning kan du rådes til at undgå langvarig tæt kontakt med gravide, babyer eller små børn i et par timer efter at have foretaget en PET-scanning, fordi du vil være let radioaktiv i løbet af denne tid.

CT-komponenten i en PET-CT-scanning involverer også eksponering for en lille mængde yderligere stråling, men risikoen for, at dette forårsager problemer i fremtiden, er stadig meget lille.