Kolposkopi

En kolposkopi er en simpel procedure, der bruges til at se på livmoderhalsen, den nedre del af livmoderen øverst i skeden. Det gøres ofte, hvis cervikal screening finder unormale celler i din livmoderhals.

Disse celler forsvinder ofte alene, men nogle gange er der en risiko for, at de i sidste ende kan blive livmoderhalskræft, hvis de ikke behandles.

En kolposkopi kan bekræfte, om celler i livmoderhalsen er unormale, og afgøre, om du har brug for behandling for at fjerne dem.

Når en kolposkopi kan være nødvendig

Du kan blive henvist til en kolposkopi inden for få uger efter cervikal screening, hvis:

  • nogle af cellerne i din screeningprøve er unormale
  • sygeplejersken eller lægen, der gennemførte screeningstesten, troede, at din livmoderhals ikke så sund ud som den skulle
  • det var ikke muligt at give dig et klart resultat efter flere screeningstest

En kolposkopi kan også bruges til at finde ud af årsagen til problemer såsom usædvanlig vaginal blødning (for eksempel blødning efter sex ).

Prøv ikke at bekymre dig, hvis du er blevet henvist til en kolposkopi. Det er meget usandsynligt, at du har kræft, og eventuelle unormale celler bliver ikke værre, mens du venter på din aftale.

Hvad sker der under en kolposkopi

En kolposkopi udføres normalt på en hospitalsklinik. Det tager cirka 15 til 20 minutter, og du kan gå hjem samme dag.

Under proceduren:

Hvis det er indlysende, at du har unormale celler i livmoderhalsen, kan du få behandling for at fjerne cellerne med det samme. Hvis dette ikke er klart, skal du vente, indtil du får dine biopsiresultater.

Læs mere om, hvad der sker før, under og efter en kolposkopi .

Resultater af en colposcopy

Det er ofte muligt at fortælle dig med det samme, hvis der er unormale celler i livmoderhalsen. Men hvis du havde en biopsi, kan det tage 4 til 8 uger at få dine resultater i stillingen.

Resultatet af din kolposkopi og / eller biopsi bliver enten:

  • normal – omkring 4 ud af 10 personer har ingen unormale celler og rådes til fortsat at deltage i cervikal screening som normalt
  • unormal – omkring 6 ud af 10 personer har unormale celler i livmoderhalsen og kan have brug for behandling for at fjerne dem

Din læge eller sygeplejerske kan bruge udtrykket CIN eller CGIN, når du diskuterer dit biopsiresultat. Dette er dette medicinske navn for unormale celler.

Det efterfølges af et tal (for eksempel CIN 1), der viser chancerne for, at cellerne bliver kræftformede. Et højere antal betyder en højere risiko for kræftudvikling, hvis cellerne ikke fjernes.

Læs mere om colposcopy-resultater .

Behandlinger for at fjerne unormale celler

Behandling for at fjerne unormale celler anbefales, hvis der er en moderat eller stor chance for, at cellerne bliver kræft, hvis de ikke behandles.

Der er flere enkle og effektive behandlinger, der kan bruges til at fjerne de unormale celler, herunder:

  • stor sløjfeudskæring af transformationszonen (LLETZ) – en opvarmet trådsløjfe bruges til at fjerne de unormale celler
  • en keglebiopsi – et kegleformet stykke væv, der indeholder de unormale celler, skæres ud fra livmoderhalsen

LLETZ udføres normalt, mens du er vågen, men din livmoderhals er bedøvet. Du kan gå hjem samme dag.

En keglebiopsi udføres normalt under generel bedøvelse (hvor du sover), og du skal muligvis blive på hospitalet natten over.

Læs mere om colposcopy-behandlinger .