Kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er forårsaget af den unormale og ukontrollerede vækst af celler i bugspytkirtlen, en stor kirtel, der er en del af fordøjelsessystemet.

Cirka halvdelen af alle nye tilfælde diagnosticeres hos personer i alderen 75 år eller derover. Det er ualmindeligt hos mennesker under 40 år.

Disse oplysninger er for den mest almindelige type kræft i bugspytkirtlen, kendt som bugspytkirtel-adenocarcinom. Andre, sjældnere typer kræft i bugspytkirtlen kan behandles forskelligt.


Symptomer på kræft i bugspytkirtlen

I de tidlige stadier forårsager en tumor i bugspytkirtlen normalt ingen symptomer, hvilket kan gøre det vanskeligt at diagnosticere.

De første mærkbare symptomer på kræft i bugspytkirtlen er ofte:

Andre mulige symptomer på kræft i bugspytkirtlen inkluderer:

  • kvalme og sygdom
  • ændringer i afføring (diarré eller forstoppelse)
  • feber og rystelser
  • dårlig fordøjelse
  • blodpropper

Det er vigtigt at huske, at disse symptomer kan være forårsaget af mange forskellige tilstande og normalt ikke er et resultat af kræft.

Men du skal kontakte en læge, hvis du er bekymret, eller hvis disse symptomer starter pludselig.

Du kan også udvikle symptomer på diabetes, hvis du har kræft i bugspytkirtlen. Dette skyldes, at tumoren kan stoppe bugspytkirtlen, der producerer insulin, som den normalt ville.

Årsager til kræft i bugspytkirtlen

Det er ikke helt forstået, hvad der forårsager kræft i bugspytkirtlen, men der er identificeret en række risikofaktorer for at udvikle tilstanden.

Risikofaktorer for kræft i bugspytkirtlen inkluderer:

I ca. 1 ud af 10 tilfælde arves kræft i bugspytkirtlen. Visse gener øger også dine chancer for at få pancreatitis, hvilket igen øger din risiko for at udvikle kræft i bugspytkirtlen.

Hvis du har 2 eller flere nære slægtninge, der har haft kræft i bugspytkirtlen, eller hvis du har en arvelig sygdom, såsom Lynch eller Peutz-Jeghers syndrom, kan din læge anbefale regelmæssig kontrol, da du måske har øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Vil du vide mere?

Diagnosticering af kræft i bugspytkirtlen

En læge vil først spørge om dit generelle helbred og foretage en fysisk undersøgelse. De kan undersøge din mave (mave) for en klump og for at se, om din lever er forstørret.

De vil også kontrollere din hud og øjne for tegn på gulsot og kan anmode om en prøve af din tisse og en blodprøve .

Hvis din læge har mistanke om kræft i bugspytkirtlen, vil du normalt blive henvist til en specialist på et hospital for yderligere undersøgelse.

Du kan have enten:

Afhængig af resultaterne af scanningen kan yderligere test omfatte:

  • endoskopisk ultralyd (EUS) – en type endoskopi, der gør det muligt at tage ultralydsbilleder i nærbillede af din bugspytkirtel
  • endoskopisk retrograd cholangiopankreatografi (ERCP) – en type endoskopi, der bruges til at injicere et specielt farvestof i dine galde- og bugspytkirtelkanaler; farvestoffet vises på en røntgenstråle og fremhæver eventuelle tumorer
  • laparoskopi – en kirurgisk procedure, der gør det muligt for kirurgen at se inde i din krop ved hjælp af et laparoskop (et tyndt, fleksibelt mikroskop)
  • magnetisk resonans cholangiopancreatography (MRCP) – som bruger magnetiske felter til at tillade detaljerede billeder af din bugspytkirtlen

Du kan have en biopsi , hvor en lille prøve tages fra en mistanke om tumor.

Behandling af kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er vanskelig at behandle. Det forårsager sjældent nogen symptomer i de tidlige stadier, så det opdages ofte ikke, før kræften er ret avanceret.

Hvis tumoren er stor eller har spredt sig til andre områder i kroppen, vil behandling af kræft være vanskeligere.

Hvis du er blevet diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen, afhænger din behandling af typen og placeringen af din kræft, og hvor langt den er avanceret, også kendt som dens fase.

Din alder, generelle sundhed og personlige præferencer vil også blive taget i betragtning.

De 3 vigtigste behandlinger for kræft i bugspytkirtlen er:

Du kan også blive tilbudt et klinisk forsøg .

Nogle stadier af kræft i bugspytkirtlen kræver kun 1 form for behandling, mens andre kan kræve 2 typer behandling eller en kombination af alle 3.

Gendannelse efter operation

At komme sig efter operation i bugspytkirtelkræft kan være en lang og vanskelig proces.

Du vil sandsynligvis opleve smerter efter din operation. Personalet på dit hospital sørger for, at du har tilstrækkelig smertelindring.

Efter enhver form for operation i dit fordøjelsessystem holder din tarm midlertidigt op med at arbejde. Dette betyder, at du ikke kan spise eller drikke med det samme.

Du vil gradvist kunne nippe til væsker, før du til sidst kan drikke og spise mere regelmæssigt.

Du kan blive henvist til en diætist, der kan rådgive dig om, hvilke fødevarer du skal spise efter din operation.

Du kan også få udskiftningsterapi med pancreasenzym. Dette er tabletter, du tager, der indeholder de enzymer, du har brug for for at hjælpe med at fordøje mad.

Efter at tumoren er fjernet, har du sandsynligvis kemoterapi i 6 måneder, hvilket i høj grad øger din chance for at blive helbredt.

Men fordi kræft i bugspytkirtlen er vanskelig at diagnosticere og behandle, vil nogle menneskers kræft komme tilbage på trods af denne behandling.