Kræft i bugspytkirtlen – behandling

Behandling for kræft i bugspytkirtlen afhænger af typen, placeringen og stadiet af din kræft (hvor langt den er spredt).

Din alder, generelle sundhed og personlige præferencer overvejes også, når du beslutter din behandlingsplan.

Hvis kræften ikke har spredt sig, kan det være muligt at fjerne tumoren under en operation. Hvis dette ikke er muligt, vil fokus være på at forhindre tumoren i at vokse og forårsage yderligere skade.

Nogle gange er det ikke muligt at slippe af med kræften eller sænke den, så behandlingen vil sigte mod at lindre dine symptomer og gøre dig så behagelig som muligt.

Kræft i bugspytkirtlen er meget vanskelig at behandle. I sine tidlige stadier forårsager denne type kræft sjældent symptomer, så den opdages ofte ikke, før den er ret avanceret. Hvis tumoren er stor eller har spredt sig, er behandling eller hærdning af kræften meget sværere.

Vil du vide mere?

Diskuterer din behandling

At beslutte, hvilken behandling der er bedst for dig, kan være en vanskelig proces. Der er meget at tage med, så det er vigtigt at tale om de mulige alternativer med et familiemedlem eller en ven.

Du bør også have en indgående diskussion med din læge, der kan fortælle dig fordele og ulemper ved de tilgængelige behandlinger.

Hvis du på et hvilket som helst tidspunkt ikke forstår de behandlingsmuligheder, der forklares for dig, skal du bede din læge eller sygeplejerske om flere detaljer.

Der er tre måder, hvorpå kræft i bugspytkirtlen kan behandles:

Nogle typer kræft i bugspytkirtlen kræver kun en form for behandling, mens andre kan kræve to eller en kombination af alle tre.

Vil du vide mere?

Kirurgi for at fjerne tumoren

Kirurgi er normalt den eneste måde, hvorpå kræft i bugspytkirtlen kan helbredes fuldstændigt. Da tilstanden normalt er fremskredet, når den diagnosticeres, er kirurgi ikke altid egnet.

Hvis din kræft har spredt sig til andre områder af kroppen, vil kirurgisk fjernelse af tumoren ikke kurere dig.

Kirurgi for kræft i bugspytkirtlen er normalt kun en mulighed for mennesker, der har et godt generelt helbredsniveau. Dette skyldes, at bugspytkirtelkirurgi ofte er lang og kompleks, og genopretningsprocessen kan være langsom.

Nogle gange kan risikoen ved operation opveje de potentielle fordele.

Din læge vil diskutere med dig, om kirurgi er en passende mulighed. Der er flere mulige kirurgiske procedurer, som er beskrevet nedenfor.

Whipple procedure

Whipple-proceduren er den mest almindelige operation, der anvendes til behandling af kræft i bugspytkirtlen, og involverer fjernelse af bugspytkirtlen.

Din kirurg skal også fjerne den første del af tyndtarmen (tarmen), din galdeblære (som lagrer galde) og en del af din galdegang. Nogle gange skal en del af maven også fjernes.

Galdekanalens ende og den resterende del af bugspytkirtlen er forbundet med din tyndtarm. Dette tillader galde og hormoner og enzymer, der produceres af bugspytkirtlen, stadig frigives i dit system.

Efter denne type operation skal nogle mennesker tage enzymer for at hjælpe dem med at fordøje mad. Dette er kendt som erstatningsterapi i bugspytkirtlen.

Whipple-proceduren involverer lang og intensiv operation, men det er lettere at komme sig end en total pankreatektomi.

Distal pancreatectomy

En distal pancreatectomy indebærer at fjerne halen og kroppen af din bugspytkirtlen.

Din milt fjernes normalt også på samme tid. En del af din mave, tarm, venstre binyrerne, venstre nyre og venstre membran (muskelen, der adskiller brysthulen fra underlivet) kan også fjernes.

Ligesom Whipple-proceduren er en distal pancreatectomy en lang og kompleks operation, der ikke udføres, medmindre din læge finder det nødvendigt.

Total pancreatektomi

Under en total pancreatektomi fjernes hele bugspytkirtlen. Dette er undertiden nødvendigt på grund af tumorens position.

Din kirurg vil også fjerne din:

 • galdegang
 • galdeblæren
 • milt
 • del af tyndtarmen
 • del af din mave (nogle gange)
 • omgivende lymfeknuder (del af immunsystemet)

Efter en total pankreatektomi skal du tage enzymer for at hjælpe dit fordøjelsessystem med at fordøje mad. Du får også diabetes resten af dit liv, fordi bugspytkirtlen producerer insulin – det hormon, der regulerer blodsukkeret.

Fjernelse af din milt kan øge din risiko for at udvikle infektioner og kan også påvirke blodets evne til at størkne. Dette betyder, at du bliver nødt til at tage antibiotika resten af dit liv, og du har brug for regelmæssige vaccinationer.

Nogle gange kan det være nødvendigt at tage tabletter i en kort periode for at stoppe blodpladerne i blodet ved at klæbe til hinanden. Blodplader er en type blodlegemer, der får dit blod til at størkne (tykne).

Kirurgi for at lette dine symptomer

Selvom kirurgi måske ikke er en passende måde at fjerne din tumor på, kan du blive tilbudt det for at lette dine symptomer.

Denne type operation kurerer ikke din kræft, men vil betyde, at din tilstand er lettere at håndtere og gøre dig mere komfortabel.

For at hjælpe med at kontrollere gulsot kan en stent placeres i din galdegang ved hjælp af endoskopisk retrograd cholangiopancreatography (ERCP). Dette hjælper med at holde galdekanalen åben og forhindre, at bilirubin (det gule kemikalie i galden) opbygges og forårsager gulsot.

Hvis en stent ikke er en passende mulighed for dig, kan du få brug for en operation for at omgå din blokerede galdekanal. Din kirurg vil skære galdekanalen lige over tilstopningen og tilslutte den igen til tarmen, hvilket gør det muligt for din galde at løbe væk.

Disse typer operationer er meget mindre intensive end operationer på bugspytkirtlen. Gendannelsestiden er meget hurtigere, og folk finder ud af, at deres gulsot forbedres betydeligt.


Kemoterapi

Kemoterapi er en type kræftbehandling, der bruger anticancermedicin til enten at dræbe kræft (ondartede) celler i din krop eller stoppe dem med at formere sig.

Kemoterapibehandling bruges ofte sammen med kirurgi og strålebehandling (se nedenfor) for at hjælpe med at sikre, at så meget af kræften behandles som muligt.

Kemoterapi kan gives:

 • før operationen – for at forsøge at krympe kræften, så der er større chance for, at kirurgen kan fjerne al kræften
 • efter operation – for at hjælpe med at reducere risikoen for, at kræften kommer tilbage
 • når operation ikke er mulig – for at forsøge at krympe kræften, sænke dens vækst og lindre dine symptomer

Nogle kemoterapimedicin kan tages oralt (gennem munden), men nogle skal gives direkte i en vene (intravenøst).

Kemoterapi angriber også normale, sunde celler, hvorfor denne type behandling kan have mange bivirkninger. Bivirkningerne kan variere afhængigt af hvilken type kemoterapi, der anvendes. De mest almindelige bivirkninger inkluderer:

 • opkast
 • kvalme
 • mavesår
 • træthed
 • øget risiko for infektion

Disse er normalt kun midlertidige og bør forbedres, når du har afsluttet din behandling.

Kemoterapimedicinen kan også bruges i kombination, så din læge kan foreslå at bruge en medicin eller en kombination af to eller tre.

Kombination af kemoterapi medicin kan give en bedre chance for at krympe eller kontrollere kræften, men øger chancen for bivirkninger. Nogle gange kan risikoen ved kemoterapi opveje de potentielle fordele.

Læs mere om kemoterapi .

Strålebehandling

Strålebehandling er en form for kræftbehandling, der bruger strålingsstråler med høj energi til at mindske din tumor og lindre smerter.

Bivirkninger ved strålebehandling kan omfatte:

 • træthed
 • hududslæt
 • mistet appetiten
 • diarré
 • kvalme eller opkastning

Disse bivirkninger er normalt kun midlertidige og bør forbedres, når din behandling er afsluttet.

Læs mere om strålebehandling .

Psykologisk støtte

Hospitalet bør give dig og alle plejere skræddersyet information og support til at hjælpe med at styre den indvirkning, som kræft i bugspytkirtlen kan have på daglige aktiviteter og dit mentale velbefindende.

Information og support skal være tilgængelig i hele din behandling for at hjælpe med:

 • træthed
 • smerte
 • ændringer i appetit eller diæt
 • angst eller depression

Vil du vide mere?