Ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

Ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) er betegnelsen for en række tilstande forårsaget af ophobning af fedt i leveren. Det ses normalt hos mennesker, der er overvægtige eller overvægtige.

En sund lever skal indeholde lidt eller intet fedt. Det anslås, at op til 1 ud af 3 personer i Storbritannien har tidlige stadier af NAFLD, hvor der er små mængder fedt i deres lever.

Tidligt stadium NAFLD forårsager normalt ikke nogen skade, men det kan føre til alvorlig leverskade, herunder skrumpelever , hvis det bliver værre.

At have høje niveauer af fedt i leveren er også forbundet med en øget risiko for alvorlige helbredsproblemer, såsom diabetes , forhøjet blodtryk og nyresygdom .

Hvis du allerede har diabetes, øger NAFLD din chance for at udvikle hjerteproblemer.

Hvis det opdages og administreres på et tidligt tidspunkt, er det muligt at stoppe NAFLD med at blive værre og reducere mængden af fedt i din lever.

Stadier af ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

NAFLD udvikler sig i 4 hovedfaser.

De fleste mennesker vil kun nogensinde udvikle den første fase, normalt uden at vide det.

I et lille antal tilfælde kan det udvikle sig og i sidste ende føre til leverskade, hvis det ikke opdages og administreres.

De vigtigste faser i NAFLD er:

  1. simpel fedtlever (steatosis) – en stort set harmløs ophobning af fedt i levercellerne, som kun kan diagnosticeres under test udført af en anden grund
  2. ikke-alkoholisk steatohepatitis (NASH) – en mere alvorlig form for NAFLD, hvor leveren er blevet betændt; dette anslås at påvirke op til 5% af den britiske befolkning
  3. fibrose – hvor vedvarende betændelse forårsager arvæv omkring leveren og nærliggende blodkar, men leveren er stadig i stand til at fungere normalt
  4. skrumpelever – det mest alvorlige stadium, der forekommer efter mange års betændelse, hvor leveren krymper og bliver arret og klumpet; denne skade er permanent og kan føre til leversvigt (hvor din lever holder op med at fungere ordentligt) og leverkræft

Det kan tage år for fibrose eller skrumpelever at udvikle sig. Det er vigtigt at foretage livsstilsændringer for at forhindre, at tilstanden forværres.

Har jeg risiko for ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)?

Du har en øget risiko for NAFLD, hvis du:

Men NAFLD er blevet diagnosticeret hos mennesker uden nogen af disse risikofaktorer, herunder små børn.

Selvom det ligner meget alkoholrelateret leversygdom (ARLD) , er NAFLD ikke forårsaget af at drikke for meget alkohol.

Symptomer på ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

Der er normalt ingen symptomer på NAFLD i de tidlige stadier. Du ved sandsynligvis ikke, at du har det, medmindre det diagnosticeres under test udført af en anden grund.

Lejlighedsvis kan personer med NASH eller fibrose (mere avancerede stadier af NAFLD) opleve:

Hvis skrumpelever (det mest avancerede stadium) udvikler sig, kan du få mere alvorlige symptomer, såsom gulfarvning af huden og det hvide i øjnene (gulsot) , kløende hud og hævelse i ben, ankler, fødder eller mave (ødem) .

Hvordan diagnosticeres ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

NAFLD diagnosticeres ofte efter en blodprøve kaldet en leverfunktionstest producerer et unormalt resultat, og andre leverbetingelser, såsom hepatitis , er udelukket.

Men blodprøver opfanger ikke altid NAFLD.

Tilstanden kan også ses under en ultralydsscanning af din mave.

Dette er en type scanning, hvor lydbølger bruges til at skabe et billede af indersiden af din krop.

Hvis du er diagnosticeret med NAFLD, kan det være nødvendigt med yderligere tests for at bestemme, hvilket stadium du har. Dette kan involvere en særlig blodprøve eller have en anden type ultralydsscanning (Fibroscan).

Nogle mennesker har muligvis også brug for en biopsi , hvor en lille prøve af levervæv tages ved hjælp af en nål, så den kan analyseres i et laboratorium.

Børn og unge med en øget risiko for NAFLD (dem med type 2-diabetes eller metabolisk syndrom) skal have en ultralydsscanning af deres lever hvert tredje år.

Behandling af ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

De fleste mennesker med NAFLD udvikler ikke nogen alvorlige problemer, men hvis du får diagnosen tilstanden, er det en god ide at tage skridt til at forhindre, at det bliver værre.

Der er i øjeblikket ingen specifik medicin til NAFLD, men det kan hjælpe at træffe sunde livsstilsvalg.

Behandling kan også anbefales til associerede tilstande (forhøjet blodtryk, diabetes og kolesterol) eller komplikationer.

Du kan blive bedt om at have regelmæssige aftaler med din læge for at kontrollere din leverfunktion og se efter tegn på eventuelle nye problemer.

Lægemidler

Der er i øjeblikket ingen medicin, der kan behandle NAFLD, men forskellige lægemidler kan være nyttige til at håndtere de problemer, der er forbundet med tilstanden.

For eksempel kan din læge anbefale medicin til behandling af forhøjet blodtryk , behandling af højt kolesteroltal , behandling af type 2-diabetes og behandling af fedme .

Levertransplantation

Hvis du udvikler svær skrumpelever, og din lever holder op med at fungere ordentligt, skal du muligvis sættes på ventelisten til en levertransplantation.

For voksne er den gennemsnitlige ventetid for en levertransplantation 135 dage for transplantationer fra nyligt afdøde donorer.

Eller det kan være muligt at få en transplantation ved hjælp af en del af leveren fjernet fra en levende donor.

Da leveren kan regenere sig selv, er både den transplanterede sektion og den resterende del af donorens lever i stand til at vokse tilbage til en normal størrelse.

Find ud af mere om levertransplantationer

Ting du kan gøre, hvis du har ikke-alkoholisk fedtleversygdom (NAFLD)

Vedtagelse af en sund livsstil er den vigtigste måde at styre NAFLD på.

For eksempel kan det hjælpe med at:

  • tabe sig – du skal sigte mod en BMI på 18,5 til 24,9 (brug BMI-regnemaskinen til at finde ud af dit BMI); at miste mere end 10% af din vægt kan fjerne noget fedt fra leveren og forbedre NASH, hvis du har det
  • spis en sund kost – prøv at have en afbalanceret kost med højt indhold af frugt, grøntsager, protein og kulhydrater, men lavt fedtindhold, sukker og salt; at spise mindre portioner mad kan også hjælpe
  • træne regelmæssigt – sigter mod at udføre mindst 150 minutters aktivitet med moderat intensitet , såsom eller cykle , en uge; alle former for motion kan hjælpe med at forbedre NAFLD, selvom du ikke taber dig
  • stop med at ryge – hvis du ryger, kan det stoppe med at reducere risikoen for problemer som hjerteanfald og slagtilfælde

NAFLD er ikke forårsaget af alkohol, men at drikke kan gøre det værre. Det tilrådes derfor at skære ned eller stoppe med at drikke alkohol.