Leverkræft

Primær leverkræft er en ualmindelig, men alvorlig type kræft, der begynder i leveren.

Dette er en separat tilstand fra sekundær leverkræft, hvor kræften udviklede sig i en anden del af kroppen og spredte sig til leveren.

Læs om sekundær leverkræft på Macmillan Cancer Support.

Symptomer på leverkræft

Symptomer på leverkræft er ofte vage og vises først, før kræften er i et avanceret stadium. De kan omfatte:


  • utilsigtet vægttab
  • mistet appetiten
  • føler sig meget mæt efter at have spist, selvom måltidet var lille
  • føler og er syg
  • smerter eller hævelse i maven (mave)
  • gulsot (gulfarvning af din hud og det hvide i dine øjne)
  • kløende hud
  • føler meget træt og svag

Besøg din læge, hvis du bemærker nogen af de ovennævnte symptomer. De er mere tilbøjelige til at være resultatet af en mere almindelig tilstand, såsom en infektion, men det er bedst at få dem kontrolleret.

Du bør også kontakte din læge, hvis du tidligere er blevet diagnosticeret med en tilstand, der vides at påvirke leveren, såsom skrumpelever eller en hepatitis C- infektion, og dit helbred pludselig bliver værre.

Årsager til leverkræft

Den nøjagtige årsag til leverkræft er ukendt, men de fleste tilfælde er forbundet med skader og ardannelse i leveren kendt som skrumpelever .

Cirrose kan have en række forskellige årsager, herunder:

Det menes også, at fedme og en usund diæt kan øge risikoen for leverkræft, fordi dette kan føre til alkoholfri fedtleversygdom .

Du kan muligvis reducere dine chancer for at udvikle leverkræft markant ved at:

Selvom leverkræft er relativt ualmindelig i Storbritannien, er chancerne for at udvikle tilstanden store for mennesker med risikofaktorer for tilstanden.

I løbet af de sidste par årtier er antallet af leverkræft i Storbritannien steget betydeligt, muligvis som et resultat af øgede niveauer af alkoholforbrug og fedme.

Diagnosticering af leverkræft

Leverkræft diagnosticeres normalt efter en konsultation med en læge og en henvisning til en hospitalsspecialist for yderligere tests, såsom scanninger af din lever.

Imidlertid anbefales regelmæssig kontrol af leverkræft (kendt som overvågning) ofte for folk, der vides at have en høj risiko for at udvikle tilstanden, såsom dem med skrumpelever.

At have regelmæssige kontrol hjælper med at sikre, at tilstanden diagnosticeres tidligt. Jo tidligere leverkræft er diagnosticeret, jo mere effektiv behandling vil sandsynligvis være.

Læs om diagnosticering af leverkræft .

Behandling af leverkræft

Behandling for leverkræft afhænger af det stadium, tilstanden er i. Hvis det diagnosticeres tidligt, kan det være muligt at fjerne kræften fuldstændigt.

Behandlingsmuligheder i de tidlige stadier af leverkræft inkluderer:

Imidlertid er kun en lille del af leverkræft diagnosticeret på et tidspunkt, hvor disse behandlinger er egnede. De fleste mennesker diagnosticeres, når kræften har spredt sig for langt til at blive fjernet eller helbredt.

I disse tilfælde bruges behandlinger som kemoterapi til at bremse spredningen af kræften og lindre symptomer som smerte og ubehag.

Læs om behandling af leverkræft .