Fedme – Behandling

Hvis du er overvægtig, skal du tale med din læge for at få råd om, hvordan du taber dig sikkert.

Din læge kan rådgive dig om at tabe sig sikkert ved at spise en sund, afbalanceret kost og regelmæssig fysisk aktivitet .

De kan også fortælle dig om andre nyttige tjenester, såsom:

 • lokale vægttabsgrupper – disse kan leveres af din lokale myndighed, eller kommercielle tjenester, som du muligvis skal betale for
 • motion på recept – hvor du henvises til et lokalt aktivt sundhedsteam i en række sessioner under tilsyn af en kvalificeret træner

Hvis du har underliggende problemer forbundet med fedme, såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS) , forhøjet blodtryk , diabetes eller søvnapnø , kan din læge anbefale yderligere tests eller specifik behandling. I nogle tilfælde kan de henvise dig til en specialist.

Læs mere om, hvordan din læge kan hjælpe dig med at tabe sig .

Kost

Der er ingen enkelt regel, der gælder for alle, men for at tabe sig med en sikker og bæredygtig hastighed på 0,5 til 1 kg om ugen rådes de fleste til at reducere deres energiindtag med 600 kalorier om dagen.

For de fleste mænd betyder dette ikke at forbruge mere end 1.900 kalorier om dagen, og for de fleste kvinder ikke mere end 1.400 kalorier om dagen.

Den bedste måde at opnå dette på er at bytte usunde madvarer med høj energi – såsom fastfood, forarbejdet mad og sukkerholdige drikkevarer (inklusive alkohol) – til sundere valg.

En sund diæt skal bestå af:

Prøv at undgå fødevarer, der indeholder høje niveauer af salt, fordi de kan hæve dit blodtryk, hvilket kan være farligt for mennesker, der allerede er overvægtige. Læs nogle tip til en diæt med lavere salt .

Du bliver også nødt til at kontrollere kalorieoplysninger for hver type mad og drikke, du spiser for at sikre, at du ikke overskrider din daglige grænse.

Nogle restauranter, caféer og fastfood-forretninger giver kalorieoplysninger pr. Portion, selvom det ikke er obligatorisk at give disse oplysninger. Vær forsigtig, når du spiser ude, da nogle fødevarer hurtigt kan tage dig over grænsen, såsom burgere, stegt kylling og nogle karryretter eller kinesiske retter.

Læs mere om kaloritælling .

Diætprogrammer og fad diæter

Undgå fad diæter, der anbefaler usikker praksis, såsom at faste (gå uden mad i lange perioder) eller skære hele fødevaregrupper ud. Disse typer kostvaner fungerer ikke, kan få dig til at føle dig syg og er ikke bæredygtig, fordi de ikke lærer dig langsigtede sunde spisevaner.

Dette betyder ikke, at alle kommercielle diætprogrammer er usikre. Mange er baseret på sunde medicinske og videnskabelige principper og kan fungere godt for nogle mennesker.

Et ansvarligt diætprogram bør:

 • informere dig om emner som delstørrelse, foretage adfærdsændringer og sund kost
 • ikke være alt for begrænsende med hensyn til den type mad, du kan spise
 • være baseret på at opnå gradvis, bæredygtigt vægttab snarere end kortsigtet hurtigt vægttab, hvilket sandsynligvis ikke varer

Læs om fordele og ulemper ved forskellige diæter .

Meget lavt kalorieindhold

En diæt med meget lavt kalorieindhold (VLCD) er, hvor du spiser mindre end 800 kalorier om dagen.

Disse diæter kan føre til hurtigt vægttab, men de er ikke en passende eller sikker metode for alle, og de anbefales ikke rutinemæssigt til styring af fedme.

VLCD’er anbefales normalt kun, hvis du har en fedme-relateret komplikation, der vil drage fordel af hurtigt vægttab.

VLCD’er bør normalt ikke følges i mere end 12 uger ad gangen, og de bør kun bruges under tilsyn af en kvalificeret sundhedsperson.

Tal først med din læge, hvis du overvejer denne type diæt.

Yderligere information

For mere information om diæt og vægttab, læs:

Dyrke motion

At reducere mængden af kalorier i din kost hjælper dig med at tabe dig, men at opretholde en sund vægt kræver fysisk aktivitet for at forbrænde energi.

Udover at hjælpe dig med at opretholde en sund vægt har fysisk aktivitet også bredere sundhedsmæssige fordele. For eksempel kan det hjælpe med at forebygge og håndtere mere end 20 tilstande, såsom at reducere risikoen for type 2-diabetes med 40%.

Chief Medical Officers anbefaler, at voksne skal udføre mindst 150 minutters aktivitet med moderat intensitet om ugen – for eksempel 5 sessioner med 30 minutters træning om ugen. Noget er bedre end ingenting, og det er en fordel at lave kun 10 minutters træning ad gangen.

Aktivitet med moderat intensitet er enhver aktivitet, der øger dit hjerte og vejrtrækningshastigheden, såsom:

Alternativt kan du udføre 75 minutters intensiv aktivitet om ugen eller en kombination af moderat og kraftig aktivitet.

Under kraftig aktivitet er vejrtrækningen meget hård, dit hjerte slår hurtigt, og du kan muligvis ikke være i stand til at føre en samtale. Eksempler inkluderer:

 • kører
 • mest konkurrencedygtige sportsgrene
 • Kredsløbstræning

Du skal også udføre styrkeøvelser og balancetræning 2 dage om ugen. Dette kan være i form af en træning i gymnastiksalen, der bærer indkøbsposer eller laver en aktivitet som tai chi . Det er også vigtigt, at du opdeler siddende (stillesiddende) tid ved at stå op og bevæge dig rundt.

Din læge, vægttabsrådgiver eller personale på dit lokale sportscenter kan hjælpe dig med at oprette en plan, der passer til dine egne personlige behov og omstændigheder med opnåelige og motiverende mål. Start lille og opbygg dig gradvist.

Det er også vigtigt at finde aktiviteter, du nyder og gerne vil fortsætte med at gøre. Aktiviteter med et socialt element eller træning med venner eller familie kan hjælpe med at holde dig motiveret. Start en dag i dag – det er aldrig for sent.

Læs mere om retningslinjerne for fysisk aktivitet for voksne og retningslinjerne for fysisk aktivitet for ældre voksne .

Det kan være nødvendigt at træne længere hver dag for at forhindre fedme eller for at undgå at genvinde vægten, hvis du har været overvægtig. For at forhindre fedme anbefales 45-60 minutters moderat intensitetsaktivitet om dagen. For at undgå at genvinde vægten efter at være overvægtig skal du muligvis udøve 60-90 minutters aktivitet hver dag.

Din læge eller vægttabsrådgiver vil være i stand til at rådgive dig yderligere om, hvilken type træning du skal udføre, og i hvor lang tid under hensyntagen til dit nuværende konditionsniveau og individuelle omstændigheder.

Yderligere information

For mere information om motion, se:

Andre nyttige strategier

Bevis har vist, at vægttab kan være mere vellykket, hvis det involverer andre strategier sammen med diæt og livsstilsændringer. Dette kan omfatte ting som:

 • at indstille realistiske vægttabsmål – hvis du er overvægtig, kan det kun reducere risikoen for at udvikle fedme-relaterede komplikationer, hvis du kun mister 3% af din oprindelige kropsvægt.
 • spise langsommere og være opmærksom på, hvad og hvornår du spiser – for eksempel ikke at blive distraheret af at se tv
 • undgå situationer, hvor du ved, at du kan blive fristet til at spise for meget
 • involverer din familie og venner med din vægttabsindsats – de kan hjælpe med at motivere dig
 • overvåge dine fremskridt – for eksempel, vej dig selv regelmæssigt og noter din vægt i en dagbog

At få psykologisk støtte fra en uddannet sundhedsperson kan også hjælpe dig med at ændre den måde, du tænker på mad og spisning. Teknikker som kognitiv adfærdsterapi (CBT) kan være nyttige.

Undgå at genvinde vægten

Det er vigtigt at huske, at når du taber dig, har din krop brug for mindre mad (kalorier), så efter et par måneder aftager vægttab og niveauer, selvom du fortsætter med at følge en diæt.

Hvis du går tilbage til dit tidligere kalorieindtag, når du har tabt dig, er det meget sandsynligt, at du lægger vægten på igen. At øge fysisk aktivitet til op til 60 minutter om dagen og fortsætte med at se, hvad du spiser, kan hjælpe dig med at holde vægten nede.

Medicin

Mange forskellige typer medicin mod fedme er blevet testet i kliniske forsøg , men den eneste, der har vist sig at være sikker og effektiv, er orlistat.

Du kan kun bruge orlistat, hvis en læge eller apotek mener, at det er den rigtige medicin til dig. I de fleste tilfælde er orlistat kun tilgængelig på recept. Det eneste produkt, der er tilgængeligt i håndkøb direkte fra apoteker, er Alli under tilsyn af en farmaceut.

Orlistat virker ved at forhindre, at omkring en tredjedel af fedtet fra den mad, du spiser, absorberes. Det ufordøjede fedt absorberes ikke i din krop og smitter sammen med din poo. Dette hjælper dig med at undgå at gå op i vægt, men vil ikke nødvendigvis få dig til at tabe dig.

Et afbalanceret diæt- og træningsprogram skal startes, inden du begynder behandling med orlistat, og du skal fortsætte dette program under behandlingen, og når du holder op med at tage orlistat.

Hvornår orlistat skal bruges

Orlistat vil normalt kun blive anbefalet, hvis du har gjort en betydelig indsats for at tabe sig gennem diæt, motion eller ændre din livsstil.

Selv da ordineres orlistat kun, hvis du har en:

 • kropsmasseindeks (BMI) på 28 eller derover og andre vægtrelaterede tilstande, såsom forhøjet blodtryk eller type 2-diabetes
 • BMI på 30 eller derover

Inden du ordinerer orlistat, vil din læge diskutere fordele og potentielle begrænsninger med dig, herunder eventuelle bivirkninger.

Behandling med orlistat skal kombineres med en afbalanceret fedtfattig diæt og andre vægttabstrategier, såsom at gøre mere motion. Det er vigtigt, at kosten er ernæringsmæssigt afbalanceret over 3 hovedmåltider.

Hvis du får ordineret orlistat, får du også råd og support om diæt, motion og ændringer i livsstil.

Orlistat anbefales normalt ikke til gravide eller ammende kvinder.

Dosering og behandlingsvarighed

En enkelt orlistat kapsel tages med vand umiddelbart før, under eller op til 1 time efter hvert hovedmåltid (op til maksimalt 3 kapsler om dagen).

Hvis du savner et måltid, eller hvis måltidet ikke indeholder fedt, bør du ikke tage orlistat-kapslen. Din læge bør forklare dette for dig, eller du kan kontrollere indlægssedlen til patienten, der følger med din medicin.

Behandling med orlistat bør kun fortsætte ud over 3 måneder, hvis du har mistet 5% af din kropsvægt. Det begynder normalt at påvirke, hvordan du fordøjer fedt inden for 1 til 2 dage.

Hvis du ikke er gået ned i vægt efter at have taget orlistat i 3 måneder, er det usandsynligt at være en effektiv behandling for dig. Kontakt din læge eller apotek, da det kan være nødvendigt at stoppe behandlingen.

At tage orlistat med andre sundhedsmæssige forhold

Se din læge, inden du starter behandling med orlistat, hvis du har en anden alvorlig helbredstilstand, såsom type 2-diabetes, forhøjet blodtryk eller nyresygdom, som du tager medicin til. Det kan være nødvendigt at ændre dosis af din medicin.

Hvis du har type 2-diabetes, kan det tage længere tid at tabe dig ved hjælp af orlistat, så dit mål vægttab efter 3 måneder kan derfor være lidt lavere.

Du får en gennemgang, når du har brugt orlistat i 3 måneder. Hvis du har tabt dig, kan din læge foreslå, at du fortsætter med at bruge orlistat i 12 måneder eller mere. De diskuterer fordelene, begrænsningerne og bivirkningerne med dig.

Bivirkninger

Almindelige bivirkninger af orlistat inkluderer:

Disse bivirkninger er meget mindre tilbøjelige til at forekomme, hvis du holder dig til en fedtfattig diæt.

Kvinder, der tager den p-piller, skal bruge en supplerende prævention , f.eks. Kondom , hvis de oplever svær diarré, mens de tager orlistat. Dette skyldes, at p-piller muligvis ikke absorberes af din krop, hvis du har diarré, så den er muligvis ikke effektiv.

Kirurgi

Vægttabskirurgi , også kaldet bariatrisk kirurgi, bruges undertiden til behandling af mennesker, der er stærkt overvægtige.

Bariatrisk kirurgi er normalt kun tilgængelig på til behandling af mennesker med svær fedme, der opfylder alle følgende kriterier:

 • de har et BMI på 40 eller mere eller mellem 35 og 40 og en anden alvorlig helbredstilstand, der kan forbedres med vægttab, såsom type 2-diabetes eller forhøjet blodtryk
 • alle egnede ikke-kirurgiske foranstaltninger er blevet afprøvet, men personen har ikke opnået eller opretholdt tilstrækkeligt, klinisk gavnligt vægttab
 • personen er fit nok til at få anæstesi og kirurgi
 • personen har modtaget eller vil modtage intensiv ledelse som en del af deres behandling
 • personen forpligter sig til behovet for langsigtet opfølgning

Bariatrisk kirurgi kan også betragtes som en mulig behandlingsmulighed for mennesker med en BMI på 30 til 35, der for nylig (i de sidste 10 år) er blevet diagnosticeret med type 2-diabetes.

I sjældne tilfælde kan kirurgi anbefales som den første behandling (i stedet for livsstilsbehandlinger og medicin), hvis en persons BMI er 50 eller derover.

Behandling af fedme hos børn

Behandling af fedme hos børn indebærer normalt forbedringer af kosten og øget fysisk aktivitet ved hjælp af strategier for adfærdsændring.

Mængden af kalorier, dit barn skal spise hver dag, afhænger af deres alder og højde. Din læge bør være i stand til at rådgive dig om en anbefalet daglig grænse, og de kan muligvis også henvise dig til dit lokale familie-sunde livsstilsprogram.

Børn over 5 år bør ideelt set få mindst 60 minutters træning med intens intensitet om dagen, såsom at løbe eller spille fodbold eller netball. Stillesiddende aktiviteter, såsom at se fjernsyn og spille computerspil, bør begrænses.

Læs mere om retningslinjerne for fysisk aktivitet for børn og unge .

Henvisning til en specialist i behandling af fedme hos børn kan anbefales, hvis dit barn udvikler en fedme-relateret komplikation, eller hvis der menes at være en underliggende medicinsk tilstand, der forårsager fedme.

Brug af orlistat til børn anbefales kun under ekstraordinære omstændigheder, f.eks. Hvis et barn er stærkt overvægtigt og har en fedme-relateret komplikation.

Bariatrisk kirurgi anbefales generelt ikke til børn, men kan overvejes for unge i ekstraordinære omstændigheder, og hvis de har opnået eller næsten opnået fysiologisk modenhed.

Yderligere information

For mere information om kost og motion hos børn, læs: