Hodgkin lymfom – Diagnose

Hvis du ser din læge, fordi du er bekymret for symptomer på Hodgkin-lymfom, vil de spørge om dit helbred og foretage en simpel fysisk undersøgelse.

Hvis det er nødvendigt, vil din læge henvise dig til hospitalet for yderligere tests.

I 2015 offentliggjorde National Institute for Health and Care Excellence (NICE) retningslinjer for at hjælpe læger med at genkende tegn og symptomer på Hodgkin-lymfom og henvise folk til de rigtige tests hurtigere.

For at finde ud af, om du skal henvises til yderligere tests for mistanke om Hodgkin-lymfom, skal du læse NICE 2015-retningslinjerne for mistænkt kræft: anerkendelse og henvisning .

Hvis du henvises til hospitalet, udføres der normalt en biopsi, da dette er den eneste måde at bekræfte en diagnose af Hodgkin-lymfom på.

Biopsi

En biopsi involverer fjernelse af nogle eller alle af en berørt lymfeknude, som derefter undersøges i et laboratorium.

Biopsier er små operationer, der ofte kan udføres under lokalbedøvelse (hvor området er bedøvet). I nogle tilfælde er den berørte lymfeknude ikke let tilgængelig, og en generel bedøvelse (hvor du sover) kan være nødvendig.

En patolog (en ekspert i undersøgelsen af sygt væv) vil derefter kontrollere vævsprøven for tilstedeværelse af kræftceller. Hvis de finder kræftceller, kan de også identificere nøjagtigt, hvilken type Hodgkin-lymfom du har, hvilket er en vigtig faktor i planlægningen af din behandling.

Yderligere test

Hvis en biopsi bekræfter en diagnose af Hodgkin-lymfom, er det nødvendigt med yderligere test for at kontrollere, hvor langt lymfom har spredt sig. Dette gør det muligt for en læge at diagnosticere fasen af dit lymfom.

Yderligere tests kan omfatte:


  • blodprøver – blodprøver tages under hele din diagnose og behandling for at kontrollere dit generelle helbred, niveauet af røde og hvide blodlegemer og blodplader i dit blod, og hvor godt organer som din lever og nyrer fungerer
  • knoglemarvsprøve – en anden biopsi kan udføres for at se, om kræften har spredt sig til din knoglemarv; dette indebærer at bruge en lang nål til at fjerne en prøve af knoglemarv fra dit bækken og kan gøres ved hjælp af lokalbedøvelse
  • røntgen af brystet – dette kan kontrollere, om kræften har spredt sig til brystet eller lungerne
  • edb-tomografi (CT) -scanning – denne scanning tager en række røntgenstråler, der bygger et 3D-billede af kroppens inderside for at kontrollere spredningen af kræften
  • magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) – denne scanning bruger stærke magnetfelter til at opbygge et detaljeret billede af områder af din krop for at kontrollere spredningen af kræften
  • positronemissionstomografi (PET) -scanning – denne scanning måler cellernes aktivitet i forskellige dele af kroppen og kan kontrollere spredningen af kræften og effekten af behandlingen; det tages normalt på samme tid som en CT-scanning for at vise nøjagtigt, hvordan vævene på forskellige steder i kroppen fungerer

Stadier af Hodgkin lymfom

Når testen er afsluttet, skal det være muligt at bestemme fasen af dit lymfom. “Iscenesættelse” betyder at score kræften med, hvor langt den er spredt.

De vigtigste faser af Hodgkin lymfom er:

  • trin 1 – kræften er begrænset til 1 gruppe lymfeknuder, såsom din nakke eller lyskeknuder enten over eller under din membran (muskelarket under lungerne)
  • fase 2 – 2 eller flere lymfeknudegrupper påvirkes, enten over eller under membranen
  • trin 3 – kræften har spredt sig til lymfeknudegrupper over og under membranen
  • fase 4 – kræften har spredt sig gennem lymfesystemet og er nu til stede i organer eller knoglemarv

Sundhedspersonale tilføjer også bogstaverne “A” eller “B” til dit stadium for at angive, om du har visse symptomer eller ej.

“A” anbringes efter dit stadium, hvis du ikke har yderligere symptomer end hævede lymfeknuder. “B” sættes efter dit stadium, hvis du har yderligere symptomer på vægttab, feber eller nattesved.

Læs om at håndtere kræft og dine følelser .