Hodgkin lymfom – Årsager

Hodgkin lymfom er forårsaget af en ændring (mutation) i DNA’et af en type hvide blodlegemer kaldet B-lymfocytter, selvom den nøjagtige årsag til, at dette sker, ikke er kendt.

DNA’et giver cellerne et grundlæggende sæt instruktioner, såsom hvornår de skal vokse og reproducere. Mutationen i DNA’et ændrer disse instruktioner, så cellerne fortsætter med at vokse og får dem til at formere sig ukontrollabelt.

De unormale lymfocytter begynder normalt at formere sig i en eller flere lymfeknuder i et bestemt område af kroppen, såsom din hals eller lyske. Over tid er det muligt for de unormale lymfocytter at sprede sig i andre dele af din krop, såsom din:

  • knoglemarv
  • milt
  • lever
  • hud
  • lunger

Hvem er mest udsat?

Mens årsagen til den indledende mutation, der udløser Hodgkin-lymfom, er ukendt, kan en række faktorer øge din risiko for at udvikle tilstanden. Disse inkluderer:

Hodgkin lymfom er ikke smitsom og menes ikke at køre i familier. Selvom din risiko øges, hvis en førstegrads slægtning (forælder, søskende eller barn) har haft lymfom, er det ikke klart, om dette skyldes en arvelig genetisk fejl eller livsstilsfaktorer.

Hodgkin lymfom kan forekomme i alle aldre, selvom de fleste tilfælde diagnosticeres hos mennesker i deres tidlige 20’ere eller 70’ere. Tilstanden er lidt mere almindelig hos mænd end kvinder.