Cøliaki – Diagnose

Rutinemæssig test for cøliaki anbefales ikke, medmindre du har symptomer eller en øget risiko for at udvikle dem.

Test for cøliaki involverer at have:

  • blodprøver – for at hjælpe med at identificere mennesker, der kan have cøliaki
  • en biopsi – for at bekræfte diagnosen

Mens du testes for cøliaki, skal du spise mad, der indeholder gluten, for at sikre, at testene er nøjagtige. Du bør heller ikke starte en glutenfri diæt, før diagnosen er bekræftet af en specialist, selvom resultaterne af blodprøver er positive.

Blodprøve

Din læge vil tage en blodprøve og teste den for antistoffer, der normalt findes i blodbanen hos mennesker med cøliaki.

Du bør inkludere gluten i din diæt, når blodprøven udføres, fordi det kan føre til et unøjagtigt resultat, hvis du undgår det.

Hvis der findes cøliaki-antistoffer i dit blod, vil din læge henvise dig til en biopsi af din tarm.

Det er dog undertiden muligt at have cøliaki og ikke have disse antistoffer i dit blod.

Hvis du fortsætter med at have cøliaki-lignende symptomer på trods af at du har en negativ blodprøve, kan din læge stadig anbefale, at du tager en biopsi.


Biopsi

En biopsi udføres på hospitalet, normalt af en gastroenterolog (en specialist i behandling af mave- og tarmtilstande). En biopsi kan hjælpe med at bekræfte en diagnose af cøliaki.

Hvis du har brug for en biopsi, indsættes et endoskop (et tyndt, fleksibelt rør med et lys og et kamera i den ene ende) i munden og forsigtigt føres ned i tyndtarmen.

Før proceduren får du en lokalbedøvelse til at bedøve din hals og måske et beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af.

Gastroenterologen vil føre et lille biopsi-værktøj gennem endoskopet for at tage prøver af foringen i tyndtarmen. Prøven undersøges derefter under et mikroskop for tegn på cøliaki.

Test efter diagnose

Hvis du er diagnosticeret med cøliaki, kan du også have andre tests for at vurdere, hvordan tilstanden har påvirket dig hidtil.

Du kan få yderligere blodprøver for at kontrollere niveauet af jern og andre vitaminer og mineraler i dit blod. Dette hjælper med at afgøre, om cøliaki har ført til, at du udvikler anæmi (mangel på jern i dit blod) som følge af dårlig fordøjelse.

Hvis du ser ud til at have dermatitis herpetiformis (et kløende udslæt forårsaget af glutenintolerance), kan du have en hudbiopsi for at bekræfte det. Dette udføres under lokalbedøvelse og involverer, at der tages en lille hudprøve fra det berørte område, så den kan undersøges under et mikroskop.

En DEXA-scanning kan også anbefales i nogle tilfælde af cøliaki. Dette er en type røntgen, der måler knogletætheden. Det kan være nødvendigt, hvis din læge mener, at din tilstand måske er begyndt at tynde dine knogler.

I cøliaki kan mangel på næringsstoffer forårsaget af dårlig fordøjelse gøre knoglerne svage og sprøde (osteoporose) . En DEXA-scanning er ikke en test for gigt og måler kun knogletæthed for at se, om du er i risiko for knoglebrud, når du bliver ældre.

Lokale grupper

Mange mennesker føler sig overvældede, når de først diagnosticeres med cøliaki. At skifte til en glutenfri diæt kan være forvirrende, især hvis du har spist mad, der indeholder gluten i mange år.

I de første par måneder efter at være blevet diagnosticeret spiser mange mennesker ved et uheld mad, der indeholder gluten, hvilket kan udløse tilbagevenden af deres symptomer.

Du kan lære mere om cøliaki og modtage praktiske råd om skift til en glutenfri diæt ved at kontakte din lokale cøliaki-supportgruppe.

Støttegrupper yder hjælp og støtte til mennesker med cøliaki, herunder dem, der er diagnosticeret for nylig, og dem, der har levet med tilstanden i årevis.

Celiac UK’s websted giver yderligere information samt rådgivning og detaljer om supportgrupper i dit område.

NICE vejledning

Vejledningen fra 2015 offentliggjort af National Institute for Health and Care Excellence (NICE) giver detaljer om, hvornår test for cøliaki skal udføres.

Voksne eller børn bør testes, hvis de har følgende tegn eller symptomer:

Test anbefales også, hvis du har en førstegrads slægtning (forælder, søskende eller barn) med cøliaki.

Læs NICE-vejledningen om anerkendelse, vurdering og styring af cøliaki .