Knogletæthedsscanning (DEXA-scanning)

En knogletæthedsscanning bruger røntgenstråler med lav dosis for at se, hvor tætte (eller stærke) dine knogler er. Du kan også høre det kaldes en DEXA-scanning.

Knogletæthedsskanninger bruges ofte til at diagnosticere eller vurdere din risiko for knogleskørhed , en helbredstilstand, der svækker knoglerne og gør dem mere tilbøjelige til at gå i stykker.

Ud over at være hurtig og smertefri er en knogletæthedsscanning mere effektiv end normale røntgenbilleder til at identificere lav knogletæthed.

Hvem skal have en knogletæthedsscanning

Det kan være nødvendigt at få en knogletæthedsscanning, hvis du er:

  • over 50 med risiko for at udvikle osteoporose
  • under 50 med andre risikofaktorer, såsom rygning eller en tidligere knækket knogle

Resultaterne fra en skanning af knogletæthed bruges normalt sammen med en risikovurdering af brud for at vurdere dine chancer for knogleskørhed og knoglebrud.

Osteoporose kan påvirke alle i alle aldre, selvom ældre kvinder efter menopausen er særligt udsatte.

Dette skyldes, at østrogenniveauet falder efter overgangsalderen , hvilket resulterer i et fald i knogletætheden.

Jo mere tæt dine knogler er, jo stærkere og mindre sandsynligt er det, at de går i stykker (brud). Osteoporose forårsager ingen symptomer, før en knogle er brudt.

Find ud af, hvornår knogletæthedsscanninger bruges

Måling af knogletæthed

Under en skanning af knogletæthed føres en speciel type røntgen, kaldet røntgenabsorptiometri med dobbelt energi, gennem din krop. Dette forkortes til DEXA.

Noget stråling absorberes af knoglen og blødt væv, og nogle bevæger sig gennem din krop.

Specielle detektorer i DEXA-maskinen måler, hvor meget stråling der passerer gennem dine knogler, og denne information sendes til en computer.

Dine målinger af knogletæthed sammenlignes med knogletætheden hos en ung sund voksen eller en voksen i din egen alder, køn og etnicitet.

Få mere at vide om, hvordan knogletæthedsscanninger udføres

Hvor sikker er knogletæthed (DEXA) scanninger

Knogletæthedsskanninger er meget sikre. De bruger et meget lavere niveau af stråling end standard røntgenstråler, hvilket betyder, at radiografen (den tekniske specialist, der udfører scanningen) kan blive i scanningsrummet med dig under scanningen.

Mængden af stråling, der anvendes under en knogletæthedsskanning, er meget lav og mindre end 2 dages eksponering for naturlig baggrundsstråling (NBR).

Til sammenligning bruger en røntgenundersøgelse svarende til cirka 3 dages eksponering for NBR, og en flyvning til Nordamerika svarer til cirka en uges eksponering for NBR.

På trods af at det er meget sikkert, anbefales det ikke at undersøge knogletæthed og røntgenbilleder til gravide kvinder, da røntgenstråler kan skade et ufødt barn.

Find ud af mere om dit helbred under graviditeten