Cøliaki – symptomer

Symptomer på cøliaki kan variere fra mild til svær og ofte komme og gå.

Mildt tilfælde forårsager muligvis ikke mærkbare symptomer, og tilstanden opdages ofte kun under test for en anden tilstand.

Behandling anbefales, selv når symptomerne er milde eller ikke-eksisterende, fordi der stadig kan opstå komplikationer.

Almindelige symptomer

Diarré er det mest almindelige symptom på cøliaki. Det skyldes, at kroppen ikke er i stand til fuldt ud at absorbere næringsstoffer (malabsorption, se nedenfor).

Malabsorption kan også føre til afføring (poo), der indeholder unormalt høje niveauer af fedt (steatorrhoea). Dette kan gøre dem ildelugtende, fedtede og skummende. De kan også være vanskelige at skylle ned på toilettet.

Andre almindelige tarmrelaterede symptomer inkluderer:

Og mere generelle symptomer kan omfatte:

Underernæring

Hvis cøliaki ikke behandles, kan det ikke føre til, at du ikke kan fordøje mad på normal måde, blive underernæret og føre til træthed og mangel på energi.

Underernæring hos børn kan resultere i manglende vækst i den forventede hastighed, både med hensyn til højde og vægt. Børn kan også have forsinket puberteten .

Dermatitis herpetiformis

Selvom det ikke er et symptom på cøliaki, kan du udvikle en type hududslæt kaldet dermatitis herpetiformis, hvis du har et autoimmunt respons på gluten.

Udslætet er kløende og har blærer, der brister, når de ridses. Det forekommer normalt på dine albuer, knæ og balder, selvom det kan vises hvor som helst på din krop.

Det anslås, at omkring 1 ud af 5 personer med cøliaki også udvikler dermatitis herpetiformis.

Den nøjagtige årsag til dermatitis herpetiformis er ikke kendt, men som med cøliaki er den forbundet med gluten. Ligesom cøliaki bør det rydde op efter skift til en glutenfri diæt.