Slå knæene

En person med bankknæer (genu valgum) har et stort hul mellem fødderne, når de står med knæene sammen.

Mange små børn har bankede knæ, hvilket har tendens til at være mest indlysende omkring 4 år.

Det er næsten altid bare en normal del af deres udvikling, og deres ben vil normalt rette sig i alderen 6 eller 7 år.

Lette bankknæ kan fortsætte i voksenalderen, men dette er normalt ikke noget at bekymre sig om, medmindre det forårsager andre problemer.

Knækknæ kan dog meget lejlighedsvis være et tegn på en underliggende tilstand, der har brug for behandling, især hvis tilstanden udvikles hos ældre børn eller voksne eller ikke forbedres med alderen.

Symptomer på banke knæ

Hvis nogen med bankeknæer står med knæene sammen, spredes deres underben, så deres fødder og ankler er længere fra hinanden end normalt.

Billede af banke knæ

Kredit:

MIKE DEVLIN / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


En lille afstand mellem anklerne er normal, men hos mennesker med bankende knæ kan dette hul være op til 8 cm (lidt over 3 tommer) eller mere.

Knæ knæ forårsager normalt ikke andre problemer, selvom nogle få alvorlige tilfælde kan forårsage knæsmerter , en halte eller gangbesvær.

Bank knæ, der ikke forbedrer sig selv, kan også placere dine knæ under ekstra pres, hvilket kan øge din risiko for at udvikle gigt .

Hvornår skal man få lægehjælp

Bank knæ hos børn er normalt ikke en anledning til bekymring og bør forbedres, når dit barn bliver ældre.

Besøg dog din læge, hvis:

 • afstanden mellem anklerne er større end 8 cm, mens man står med knæene sammen
 • der er en stor forskel mellem vinklen på underbenene, når man står i forhold til overbenene
 • problemet ser ud til at blive værre
 • et barn under 2 år eller over 7 år har banke knæ
 • kun et ben er berørt
 • der er andre symptomer, såsom knæsmerter eller gangbesvær
 • du har andre bekymringer over den måde dit barn står eller går på
 • du udvikler banke knæ i voksenalderen

Din læge vil undersøge dit eller dit barns ben, spørge om smerter eller gåbesvær og kan tage nogle målinger.

De kan henvise dig til en ortopædkirurg (specialist i knogle- og ledproblemer) og arrangere røntgen af dine ben og blodprøver for at kontrollere, om der er underliggende problemer.

Hvad forårsager banke knæ?

Knæknæ er ret almindelige hos raske børn under 6 eller 7 år og er bare en normal del af vækst og udvikling.

Benene vil normalt gradvist rette sig, når barnet vokser, selvom milde bankknæer kan vare i voksenalderen.

Knæ knæ, der udvikler sig senere i barndommen eller ikke forbedres med alderen, kan undertiden være forbundet med et underliggende problem, såsom:

 • rakitis – problemer med knogleudvikling som følge af mangel på D-vitamin og calcium
 • overdreven pres på knæene – for eksempel som et resultat af fedme eller løse knæbånd (båndene af væv omkring led, der forbinder knogler med hinanden)
 • en skade eller infektion, der påvirker knæene eller benbenene
 • genetiske tilstande, der påvirker udviklingen af knogler eller led

Voksne kan undertiden udvikle banke knæ. Disse tilfælde er ofte forbundet med ledproblemer såsom slidgigt eller reumatoid arthritis .

Behandlinger for bankknæer

I de fleste tilfælde behøver banket knæ ikke at blive behandlet, fordi problemet har en tendens til at rette sig, når et barn vokser.

Dit barn behøver ikke at undgå fysisk aktivitet, bære understøttende benbøjler eller sko eller lave nogen specielle øvelser.

Mildt knæ, der fortsætter i voksenalderen, behøver ikke at blive behandlet, medmindre de forårsager problemer, såsom knæsmerter.

Behandling af den underliggende årsag

Hvis banke knæ er forårsaget af en underliggende tilstand, kan behandling af dette være nødvendigt. For eksempel kan rakitis behandles med vitamin D og calciumtilskud.

Læs mere om behandling af rakitis .

Voksne med gigt kan have gavn af at bære benbøjler eller specielle indlægssåler for at mindske belastningen på deres knæ.

Læs mere om behandling af slidgigt og behandling af leddegigt .

Kirurgi

Kirurgi for bankknæ er sjældent nødvendigt, selvom det kan anbefales, hvis tilstanden er alvorlig eller vedvarende.

Der er to hovedtyper af operationer, der kan udføres:

 • styret vækst – hvor små metalplader placeres på indersiden af knæene, hvilket hjælper med at korrigere deres vækst over en periode på omkring 12 måneder; pladerne fjernes, når behandlingen er afsluttet
 • en osteotomi – hvor en tynd knoglekile fjernes fra benbenene, så de er justeret i den rigtige position; plader og skruer bruges til at fastgøre knoglerne i deres nye position

Børn med vedvarende bankknæ, der stadig vokser hurtigt, tilbydes mere sandsynligt den guidede vækstoperation. Osteotomier bruges hovedsageligt til voksne med svære bankknæer.

Begge procedurer udføres under generel bedøvelse , hvilket betyder at du eller dit barn vil være bevidstløs, mens du gennemgår operationen.

Et barn kan normalt begynde at gå igen inden for få dage efter at have haft en guidet vækstprocedure og vende tilbage til sport inden for få uger. Det kan tage et par måneder at vende tilbage til alle dine normale aktiviteter efter at have haft en osteotomi.