Rickets og osteomalacia – Behandling

Da de fleste tilfælde af rakitis er forårsaget af D-vitamin og calciummangel, behandles det normalt ved at øge et barns indtag af D-vitamin og calcium.

D-vitamin og calciumniveauer kan øges med:

  • spise flere fødevarer, der er rige på calcium og D-vitamin
  • tager daglige calcium- og vitamin D-tilskud
  • har en D-vitamininjektion hvert år – dette er kun nødvendigt, hvis barnet ikke kan tage kosttilskud gennem munden eller har tarm- eller leversygdom

Sollys hjælper også vores kroppe med at fremstille D-vitamin, så du kan blive rådet til at øge den tid, dit barn bruger udenfor.

Din læge vil rådgive dig om, hvor meget D-vitamin og calcium dit barn skal tage. Dette afhænger af deres alder og årsagen til rickets. Hvis dit barn har problemer med at absorbere vitaminer, kan de have brug for en højere dosis.

Se forebyggelse af rakitis for at få flere oplysninger om diætkilder til D-vitamin og calcium samt råd om, hvordan du får D-vitamin fra sollys .

Behandling af komplikationer og relaterede tilstande

Når rakitis opstår som en komplikation af en anden medicinsk tilstand, vil behandling af den underliggende tilstand ofte kurere rakitis.

Hvis dit barn har en knogledeformation forårsaget af rickitis, såsom bøjede ben eller rygsøjlens krumning, kan din læge foreslå behandling for at rette det. Dette kan omfatte kirurgi.

Genetiske rakitis

En kombination af fosfattilskud og en særlig form for D-vitamin er påkrævet til behandling af hypofosfatæmiske rakitis, hvor en genetisk defekt forårsager abnormiteter i den måde, nyrerne og knoglerne håndterer fosfat på.

Børn med andre typer genetiske rickets har brug for meget store mængder af en særlig type D-vitaminbehandling.


Suppler bivirkninger

Det er meget usædvanligt at få bivirkninger fra vitamin D, calcium eller fosfattilskud, hvis de gives i den rigtige dosis. Din læge vil rådgive dig om, hvor meget der er behov for, hvor længe, og overvågning af behandlingen.

Hvis D-vitamin- eller calciumdosis er for høj, eller behandlingen fortsættes for længe eller ikke overvåges nøje, kan det hæve calciumniveauet i blodet. Dette kan resultere i en tilstand kaldet hyperkalcæmi.

Symptomer på hyperkalcæmi inkluderer:

Kontakt straks din læge, hvis du eller dit barn har nogen af disse symptomer.

Osteomalacia

Hvis du har osteomalacia – den voksne form for rakitis, der forårsager bløde knogler – vil behandling med kosttilskud normalt kurere tilstanden.

Det kan dog gå flere måneder, før knoglesmerter og muskelsvaghed lindres.

Du bør fortsætte med at tage D-vitamintilskud regelmæssigt for at forhindre, at tilstanden vender tilbage.