Slidgigt – Behandling og støtte

Der er ingen kur mod slidgigt, men tilstanden bliver ikke nødvendigvis værre over tid. Der er en række behandlinger for at hjælpe med at lindre symptomerne.

De vigtigste behandlinger for symptomerne på slidgigt inkluderer:

  • livsstilsforanstaltninger – såsom at opretholde en sund vægt og træne regelmæssigt
  • medicin – for at lindre din smerte
  • støttende terapier – for at hjælpe med at gøre hverdagens aktiviteter lettere

I nogle få tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har været nyttige, kan kirurgi for at reparere, styrke eller udskifte beskadigede led også overvejes.

Livsstilsændringer

Dyrke motion

Motion er en af de vigtigste behandlinger for mennesker med slidgigt, uanset din alder eller dit kondition. Din fysiske aktivitet bør omfatte en kombination af øvelser for at styrke dine muskler og øvelser for at forbedre din generelle kondition.

Hvis slidgigt forårsager smerte og stivhed, tror du måske, at motion vil gøre dine symptomer værre.

Regelmæssig træning, der holder dig aktiv, opbygger muskler og styrker leddene, hjælper dog normalt med at forbedre symptomerne.

Motion er også godt til at tabe sig, forbedre din kropsholdning og lindre stress, som alle vil lette symptomerne.

Din læge eller muligvis en fysioterapeut vil diskutere de fordele, du kan forvente af et træningsprogram, og kan give dig en træningsplan, du kan følge derhjemme.

Det er vigtigt at følge denne plan, fordi der er en risiko for at gøre for meget motion for hurtigt eller udføre den forkerte træning kan skade dine led.

Få mere at vide om sundhed og fitness, herunder enkle måder at træne derhjemme.

Taber vægt

At være overvægtig eller overvægtig gør ofte slidgigt værre, da det lægger ekstra belastning på nogle af dine led.

For at finde ud af, om du er overvægtig eller overvægtig, skal du bruge regnemaskinen til sund vægt .

Hvis du er overvægtig eller overvægtig, så prøv at tabe dig ved at gøre mere fysisk aktivitet og spise en sundere diæt.

Diskuter enhver ny træningsplan med din læge eller fysioterapeut, inden du starter. De kan hjælpe dig med at planlægge et passende træningsprogram for dig. Din læge og din praktiserende sygeplejerske kan også rådgive om, hvordan man taber sig langsomt og sikkert.

Find ud af mere om at tabe sig .

Smertestillende medicin

Din læge vil tale med dig om medicin til at lindre smerter fra slidgigt.

Nogle gange kan en kombination af terapier, såsom smertestillende, trænings- og hjælpemidler eller kirurgi, være nødvendig for at hjælpe med at kontrollere din smerte.

Den type smertestillende, som en læge kan anbefale for dig, afhænger af sværhedsgraden af din smerte og andre tilstande eller helbredsproblemer, du har. De vigtigste anvendte lægemidler er nedenfor.

Paracetamol

Hvis du har smerter forårsaget af slidgigt, kan en læge foreslå at tage paracetamol til at begynde med. Du kan købe dette i supermarkeder eller apoteker. Det er bedst at tage det regelmæssigt i stedet for at vente, indtil din smerte bliver uudholdelig.

Når du tager paracetamol, skal du altid bruge den dosis, som en læge anbefaler, og ikke overstige den maksimale dosis, der er angivet på pakningen.

Find ud af mere om paracetamol .

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)

Hvis paracetamol ikke effektivt styrer smerten ved slidgigt, kan en læge ordinere et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) .

NSAID’er er smertestillende midler, der virker ved at reducere inflammation.

Nogle NSAID’er fås som cremer (topiske NSAID’er), som du anvender direkte på de berørte led. Nogle aktuelle NSAID’er er tilgængelige uden recept. De kan være særligt effektive, hvis du har slidgigt i knæ eller hænder. Ud over at hjælpe med at lindre smerter kan de også hjælpe med at reducere enhver hævelse i dine led.

Din læge vil diskutere med dig, hvilken type NSAID du skal tage, og hvilke fordele og risici der er forbundet med det.

NSAID-tabletter kan være nødvendige, hvis paracetamol og topiske NSAID’er ikke lindrer smerten. De er muligvis ikke egnede til personer med visse tilstande, såsom astma , mavesår eller angina , eller hvis du har haft et hjerteanfald eller slagtilfælde . Hvis du tager lavdosis aspirin , så spørg din læge, om du skal bruge et NSAID.

Hvis din læge anbefaler eller ordinerer et NSAID, der skal tages gennem munden, ordinerer de normalt også en medicin, der kaldes en protonpumpehæmmer (PPI), der skal tages på samme tid. NSAID’er kan nedbryde foringen i din mave, der beskytter den mod mavesyre. PPI’er reducerer mængden af syre, der produceres i maven, hvilket reducerer risikoen for skade på maveforingen.

Opioider

Opioider, såsom kodein, er en anden type smertestillende middel, der kan lette din smerte, hvis paracetamol ikke virker. Opioider kan hjælpe med at lindre svær smerte, men kan også forårsage bivirkninger som døsighed, kvalme og forstoppelse .

Kodein kombineres med paracetamol i almindelige lægemidler såsom co-codamol.

Hvis du har brug for at tage et opioid regelmæssigt, kan din læge ordinere et afføringsmiddel, der skal tages sammen med det for at forhindre forstoppelse.

Capsaicin creme

En læge kan ordinere capsaicincreme, hvis du har slidgigt i dine hænder eller knæ, og aktuelle NSAID’er ikke har været effektive til at lindre din smerte.

Capsaicin creme virker ved at blokere nerverne, der sender smertebeskeder i det behandlede område. Du bliver muligvis nødt til at bruge det et stykke tid, før det har en effekt. Du bør opleve en smertelindring inden for de første 2 uger efter brug af cremen, men det kan tage op til en måned, før behandlingen er fuldt effektiv.

Påfør en mængde capsaicincreme i ærter på dine berørte led op til 4 gange om dagen, men ikke oftere end hver 4. time. Brug ikke capsaicin creme på brudt eller betændt hud og vask altid hænderne efter påføring.

Pas på ikke at få nogen capsaicin creme på sarte områder, såsom dine øjne, mund, næse og kønsorganer. Capsaicin er lavet af chili, så hvis du får det på følsomme områder af din krop, er det sandsynligvis meget smertefuldt i et par timer. Det vil dog ikke forårsage skader.

Du kan bemærke en brændende fornemmelse på din hud efter påføring af capsaicincreme. Dette er ikke noget at bekymre sig om, og jo mere du bruger det, jo mindre skal det ske. Men undgå at bruge for meget creme eller have et varmt bad eller brusebad før eller efter påføring, fordi det kan gøre den brændende fornemmelse værre.

Steroidinjektioner

Steroider er en type medicin, der indeholder menneskeskabte versioner af hormonet kortisol og bruges undertiden til behandling af særligt smertefulde muskuloskeletale problemer.

Nogle mennesker med slidgigt kan få tilbudt steroidinjektioner, når andre behandlinger ikke har fungeret.

Injektionen foretages direkte i det berørte område. Du får først lokalbedøvelse for at bedøve området og mindske smerten.

Steroidinjektioner fungerer hurtigt og kan lindre smerter i flere uger eller måneder.

Støttende behandlinger

Ud over livsstilsændringer og medicin, kan du drage fordel af en række understøttende behandlinger, der kan hjælpe med at reducere din smerte og gøre hverdagens opgaver lettere.

Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS)

Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) bruger en maskine, der sender elektriske impulser gennem klæbrige pletter, kaldet elektroder, der er fastgjort til huden. Dette kan hjælpe med at lette smerten forårsaget af din slidgigt ved at bedøve nerveenderne i rygmarven, som styrer smerter.

Behandling med TENS arrangeres normalt af en fysioterapeut eller læge, der kan rådgive dig om pulsenes styrke, og hvor længe din behandling skal vare.

Varme eller kolde pakninger

Påføring af varme eller kolde pakninger på leddene kan lindre smerter og symptomer på slidgigt hos nogle mennesker. En varmtvandsflaske fyldt med enten varmt eller koldt vand og påført det berørte område kan være meget effektiv til at reducere smerter.

Særlige varme og kolde pakker, der enten kan køles i fryseren eller opvarmes i en mikrobølgeovn, er også tilgængelige og fungerer på lignende måde.

Hjælpemidler

Hvis slidgigt forårsager mobilitetsproblemer eller gør det vanskeligt at udføre daglige opgaver, kan flere enheder hjælpe. Din læge kan henvise dig til en fysioterapeut eller en ergoterapeut for at få specialisthjælp og rådgivning.

Hvis du har slidgigt i dine underben, såsom dine hofter, knæ eller fødder, kan din fysioterapeut eller ergoterapeut foreslå specielt fodtøj eller indlægssåler til dine sko.

Fodtøj med stødabsorberende såler kan hjælpe med at lindre noget af trykket på leddene i dine ben, mens du går. Specielle indlægssåler kan hjælpe med at sprede din vægt mere jævnt. Benbøjler og understøtninger fungerer også på samme måde.

Hvis du har slidgigt i hofte eller knæ, der påvirker din mobilitet, skal du muligvis bruge et gåhjælpemiddel, såsom en pind eller stok. Hold den på den modsatte side af din krop til dit berørte ben, så det tager noget af din vægt.

En skinne (et stykke stift materiale, der bruges til at støtte et led eller en knogle) kan også være nyttigt, hvis du har brug for at hvile et smertefuldt led. Din fysioterapeut kan give dig en skinne og give dig råd om, hvordan du bruger den korrekt.

Hvis dine hænder er ramt af slidgigt, kan du muligvis også have brug for hjælp til håndbetjente opgaver, som f.eks. Specielle enheder, såsom tap drejere, kan gøre udførelsen af disse opgaver mere håndterbar. Din ergoterapeut kan give dig hjælp og råd om brugen af hjælpemidler i dit hjem eller din arbejdsplads.

Manuel terapi

Hvis du ikke bruger dine led, kan dine muskler spildes og kan øge stivhed forårsaget af slidgigt. Manuel terapi er en teknik, hvor en fysioterapeut bruger hænderne til at strække, mobilisere og massere kropsvævet for at holde dine led smidige og fleksible.

Find ud af mere om fysioterapi .

Kirurgi

Kirurgi for slidgigt er kun nødvendig i et lille antal tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har været effektive, eller hvor en af dine led er alvorligt beskadiget.

Hvis du har brug for operation for slidgigt, vil din læge henvise dig til en ortopædkirurg. At have operation for slidgigt kan forbedre dine symptomer, mobilitet og livskvalitet i høj grad.

Imidlertid kan kirurgi ikke garanteres at slippe af med dine symptomer helt, og du kan stadig opleve smerte og stivhed fra din tilstand.

Der er flere forskellige typer operationer for slidgigt.

Fælles udskiftning

Fælles udskiftning, også kendt som en artroplastik, gøres oftest for at erstatte hofte- og knæled.

Under en artroplastik vil din kirurg fjerne dit berørte led og erstatte det med et kunstigt led (protese) lavet af speciel plast og metal. Et kunstigt led kan vare i op til 20 år, selvom det muligvis til sidst skal udskiftes.

Der er også en nyere type af ledudskiftningskirurgi kaldet resurfacing. Dette bruger kun metalkomponenter og kan være mere egnet til yngre patienter. Din kirurg vil diskutere med dig, hvilken type operation der er bedst.

Få mere at vide om hofteudskiftning og knæudskiftning .

Fælles smeltning

Hvis ledudskiftning ikke er egnet for dig, kan din kirurg foreslå en operation for at smelte dit led i en permanent position, kendt som en artrodese.

Dette betyder, at dit led vil være stærkere og meget mindre smertefuldt, selvom du ikke længere er i stand til at flytte det.

Tilføjelse eller fjernelse af noget knogle omkring et led

Hvis du har slidgigt i knæene, men ikke er egnet til kirurgi i knæudskiftning, kan du muligvis have en operation kaldet osteotomi. Dette indebærer, at din kirurg tilføjer eller fjerner en lille del af knoglen, enten over eller under knæleddet.

Dette hjælper med at justere dit knæ, så din vægt ikke længere er fokuseret på den beskadigede del af dit knæ. En osteotomi kan lindre symptomer på slidgigt, selvom du muligvis stadig har brug for kirurgi i knæet.

Supplerende og alternative behandlinger

Nogle mennesker med slidgigt prøver komplementære eller alternative behandlinger – såsom akupunktur og aromaterapi – og finder dem nyttige.

Der mangler dog medicinske beviser for, at de er effektive, og de anbefales generelt ikke af National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Kosttilskud

En række ernæringstilskud er tidligere blevet brugt til behandling af slidgigt, herunder chondroitin og glucosamin.

Læger ordinerer ikke længere chondroitin og glucosamin på , fordi der ikke er nogen stærke beviser for, at de er effektive som en behandling.

Generelt kan kosttilskud være dyre, og NICE anbefaler, at de ikke rutinemæssigt tilbydes på .

Rubefacienter

Rubefacienter fås som geler og cremer, der giver en varm, rødmende effekt på din hud, når du gnider dem ind. Flere rubefacienter er blevet brugt til at behandle ledsmerter forårsaget af slidgigt.

Forskning har imidlertid vist, at rubefacienter har ringe effekt til at forbedre symptomerne på slidgigt, og NICE anbefaler derfor ikke deres anvendelse.