Haltende hos børn

Hvis dit barn halter, er det som regel tegn på en mindre skade som forstuvning eller splint. Men se din læge, hvis der ikke er nogen åbenbar årsag, da der kan være en alvorlig underliggende medicinsk tilstand.

Rådgivning til forældre

Hvis dit barn er begyndt at hænge, skal du finde ud af, om de har skadet deres ben eller fod eller stod på noget skarpt. Undersøg fodsålerne og mellem tæerne for et sår eller en blister .

Det kan være nødvendigt at tage dit barn med til en mindre personskadeenhed . Gå til din nærmesteulykkesafdeling, hvis dit barn har en alvorlig skade eller ikke kan lægge nogen vægt på deres ben.

Hvis der ikke er noget sår, skade eller ingen kendt årsag til det halte, kan dit barn have en underliggende medicinsk tilstand, der skal undersøges af din læge.

Dette gøres normalt ved at arrangere blodprøver og en røntgenbillede af dit barns hofte.

Hvis dit barn også har feber eller synes ubehag, skal du tage dem til din læge så hurtigt som muligt. De bliver nødt til hurtigst muligt at blive set af en specialist for at udelukke en knogleinfektion (osteomyelitis) .

Barndom medicinske tilstande, der forårsager en halt

Nogle af de mulige årsager til dit barns halte er beskrevet nedenfor. Men det er vigtigt ikke at diagnosticere årsagen selv – overlad det altid til en læge.

Irritabel hofte

Irritabel hofte (også kendt som forbigående synovitis) er en almindelig barndomstilstand, der forårsager hoftesmerter og halt.

Børn med irritabel hofte kan også være tilbageholdende med at lægge vægt på det berørte hofteledd, hvilket gør det vanskeligt for dem at stå eller gå.

Tilstanden opstår, når foringen, der dækker hofteleddet, bliver betændt (hævet), selvom årsagen til betændelsen er uklar.

En diagnose af irritabel hofte stilles kun, når andre, mere alvorlige årsager til en halt er udelukket.

Læs mere om irritabel hofte .

Alvorlig infektion

Nogle virale infektioner kan forårsage smertefulde led. Hvis dit barn har feber og smerter i mange led, såvel som en halt, vil de sandsynligvis have en virusinfektion.

Sørg for at se din læge til diagnose, da de vil udelukke mere alvorlige knogleinfektioner, såsom:

Juvenil gigt

Gigt er ofte forbundet med ældre mennesker, men kan undertiden påvirke børn. Dette er kendt som juvenil arthritis.

Gigt forårsager smerte og betændelse i led og knogler.

Et barn med juvenil arthritis vil føle sig stiv, især den første om morgenen, og vil ikke være i stand til at bevæge deres led frit.

Der er ingen kur mod gigt, men der er behandlinger, der kan bremse tilstanden og hjælpe med at kontrollere symptomerne.

Find ud af mere om juvenil gigt .

Udglattning af øvre lårbensepifyse

Udglattning af øvre femorale epifyse, hvor den voksende del af knoglen i hofteleddet bevæger sig, er mere almindelig hos unge.

Dette sker normalt gradvist over tid og har tendens til at påvirke ældre børn, selvom det pludselig kan ske som et resultat af en skade.

Hvis dit barn har en udglattet øvre femoral epifyse, bør de undgå at gå eller rotere benet. De bliver nødt til at blive opereret så hurtigt som muligt for at justere knoglen igen og rette den på plads.

Andre årsager til en halt

  • Perthes sygdom – et problem i toppen af hoften, der får knoglen til at vokse unormalt (læs mere om Perthes sygdom PDF, 509 kb )
  • skoliose – unormal krumning i rygsøjlen, der kan få barnet til at læne sig til den ene side
  • udviklingsdysplasi i hoften (DDH) – en unormal eller forskudt hofte, der opstod før fødslen eller udviklede sig kort efter fødslen
  • svær smerte i underlivet – dette kan være forårsaget af blindtarmsbetændelse
  • ulige benlængder – dette har en lang række årsager
  • en sygdom, der påvirker nerverne – såsom cerebral parese