Rickets og osteomalacia

Rickets er en tilstand, der påvirker knogleudviklingen hos børn. Det forårsager knoglesmerter, dårlig vækst og bløde, svage knogler, der kan føre til knogledeformiteter.

Voksne kan opleve en lignende tilstand, der er kendt som osteomalacia eller bløde knogler.

Læs mere om tegn og symptomer på rakitis og osteomalacia .

Hvad forårsager rakitis?

Mangel på D-vitamin eller calcium er den mest almindelige årsag til rakitis. D-vitamin kommer stort set fra udsættelse af huden for sollys, men det findes også i nogle fødevarer, såsom fedtet fisk og æg. D-vitamin er afgørende for dannelsen af stærke og sunde knogler hos børn.

I sjældne tilfælde kan børn fødes med en genetisk form for rakitis. Det kan også udvikle sig, hvis en anden tilstand påvirker, hvordan vitaminer og mineraler absorberes af kroppen.

Læs mere om årsagerne til rickets .

Hvem er berørt?

Rickets var almindelig i fortiden, men det forsvandt for det meste i den vestlige verden i det tidlige 20. århundrede, efter at fødevarer som margarine og korn blev beriget med D-vitamin.

I de senere år har der imidlertid været en stigning i tilfælde af rickets i Storbritannien. Antallet af tilfælde af rickets er stadig relativt lille, men undersøgelser har vist, at et betydeligt antal mennesker i Storbritannien har lave niveauer af D-vitamin i deres blod.

Ethvert barn, der ikke får nok D-vitamin eller calcium hverken gennem deres diæt eller fra sollys, kan udvikle rakitis. Men tilstanden er mere almindelig hos børn med mørk hud, da det betyder, at de har brug for mere sollys for at få nok D-vitamin samt børn, der er født for tidligt eller tager medicin, der forstyrrer D-vitamin.


Behandling af rakitis

For de fleste børn kan rakitis behandles med succes ved at sikre, at de spiser mad, der indeholder calcium og D-vitamin, eller ved at tage vitamintilskud.

Nogle familier er berettigede til gratis vitamintilskud fra regeringens Healthy Start- ordning – find ud af, om du er berettiget til Healthy Start .

Hvis dit barn har problemer med at absorbere vitaminer og mineraler, kan det være nødvendigt med en højere tilskudsdosis eller en årlig D-vitamininjektion.

Læs mere om behandling af rakitis .

Forebyggelse af rakitis

Rickets kan let forhindres ved at spise en diæt, der indeholder D-vitamin og calcium, bruge lidt tid i sollys og om nødvendigt tage D-vitamin.

Læs mere om:

Hvornår skal man søge lægehjælp

Tag dit barn til at se din læge, hvis de har nogen af tegn og symptomer på rakitis .

Din læge vil foretage en fysisk undersøgelse for at kontrollere, om der er åbenlyse problemer. De kan også diskutere dit barns sygehistorie, diæt, familiehistorie og enhver medicin, de tager.

En blodprøve kan normalt bekræfte en diagnose af rakitis, selvom dit barn også kan have nogle røntgenbilleder eller muligvis en knogletæthedsscanning (DEXA-scanning) . Dette er en type røntgen, der måler calciumindholdet i knogler.

Hvis du er voksen, og du oplever knoglesmerter eller muskelsvaghed, bør du også kontakte din læge for at få det tjekket ud.