Slidgigt

Slidgigt er en tilstand, der får leddene til at blive smertefulde og stive. Det er den mest almindelige type gigt i Storbritannien.

Symptomer på slidgigt

De vigtigste symptomer på slidgigt er ledsmerter og stivhed og problemer med at bevæge leddet. Nogle mennesker har også symptomer som: – hævelse – ømhed – gitter eller knitrende lyd, når de berørte led bevæges

Alvorligheden af slidgigt symptomer kan variere meget fra person til person og mellem forskellige berørte led.

For nogle mennesker kan symptomerne være milde og kan komme og gå. Andre mennesker kan opleve mere kontinuerlige og alvorlige problemer, som gør det vanskeligt at udføre hverdagens aktiviteter.

Næsten ethvert led kan påvirkes af slidgigt, men tilstanden forårsager oftest problemer i knæ, hofter og små led i hænderne.

Du bør se din læge, hvis du har vedvarende symptomer på slidgigt, så de kan bekræfte diagnosen og ordinere enhver nødvendig behandling.

Læs mere om symptomerne på slidgigt .

Årsager til slidgigt

Som en del af det normale liv udsættes dine led for et konstant lavt niveau af skader. I de fleste tilfælde reparerer din krop selve skaden, og du oplever ingen symptomer.

Men i slidgigt nedbrydes det beskyttende brusk i enderne af dine knogler, hvilket forårsager smerte, hævelse og problemer med at bevæge leddet. Knogletilvækst kan udvikle sig, og området kan blive rødt og hævet.

Den nøjagtige årsag er ikke kendt, men flere ting menes at øge din risiko for at udvikle slidgigt, herunder:

Diagnosticering af slidgigt

For at hjælpe med at afgøre, om du har slidgigt, vil en læge først spørge dig om dine symptomer og undersøge dine led.

En læge kan have mistanke om slidgigt, hvis:

  • du er 45 år eller derover
  • du har ledsmerter, der bliver værre, jo mere du bruger dine led
  • stivheden i dine led er ikke der om morgenen eller varer mindre end 30 minutter

Hvis dine symptomer er lidt forskellige, kan det indikere en anden fælles tilstand. For eksempel kan langvarig ledstivhed om morgenen være et tegn på reumatoid arthritis .

Yderligere tests – såsom røntgenbilleder eller blodprøver – er normalt ikke nødvendige, men kan bruges til at udelukke andre mulige årsager, såsom reumatoid arthritis eller knoglebrud.

Behandling af slidgigt

Slidgigt er en langvarig tilstand og kan ikke helbredes, men den bliver ikke nødvendigvis værre over tid, og den kan undertiden gradvis forbedres. En række behandlinger er også tilgængelige for at reducere symptomerne.

Mindre symptomer kan undertiden håndteres med enkle foranstaltninger, herunder:

  • Regelmæssig motion
  • tabe sig, hvis du er overvægtig
  • iført passende fodtøj
  • ved hjælp af specielle enheder til at reducere belastningen på dine led under dine daglige aktiviteter

Hvis dine symptomer er mere alvorlige, kan du få brug for yderligere behandlinger såsom smertestillende medicin og en struktureret træningsplan med en fysioterapeut.

I et lille antal tilfælde, hvor disse behandlinger ikke har hjulpet, eller ledskaden er særlig alvorlig, kan der udføres kirurgi for at reparere, styrke eller udskifte et beskadiget led.

Find ud af mere om behandling af slidgigt .

At leve med slidgigt

Da slidgigt er en langsigtet tilstand, er det vigtigt, at du får støtte til at hjælpe dig med at håndtere problemer såsom nedsat mobilitet og rådgivning om enhver nødvendig økonomisk støtte.

Nogle mennesker kan finde det nyttigt at tale med deres læge eller andre, der lever med slidgigt, da der kan være spørgsmål eller bekymringer, du vil dele.

Find ud af mere om at leve med slidgigt .

Forebyggelse af slidgigt

Det er ikke muligt at forhindre slidgigt helt. Du kan dog muligvis minimere din risiko for at udvikle tilstanden ved at undgå skader og leve en sund livsstil.

Dyrke motion

Undgå træning, der belaster dine led og tvinger dem til at bære en overdreven belastning, såsom løb og vægttræning. Prøv i stedet øvelser som svømning og cykling, hvor belastningen på dine led er mere kontrolleret.

Prøv at udføre mindst 150 minutters moderat aerob aktivitet (såsom cykling eller hurtig gang) hver uge plus styrkeøvelser på 2 eller flere dage hver uge, der fungerer for de største muskelgrupper, for at holde dig generelt sund.

Find ud af mere om sundhed og fitness , herunder tip til enkle øvelser, du kan lave derhjemme.

Positur

Det kan også hjælpe med at opretholde en god kropsholdning til enhver tid og undgå at blive i den samme position for længe.

Hvis du arbejder ved et skrivebord, skal du sørge for, at din stol er i den rigtige højde, og tage regelmæssige pauser for at bevæge dig rundt.

Find ud af mere om almindelige kropsholdningsfejl og rettelser .

Taber vægt

At være overvægtig eller overvægtig øger belastningen på dine led og din risiko for at udvikle slidgigt. Hvis du er overvægtig, kan vægttab muligvis mindske dine chancer for at udvikle tilstanden.

Brug den sunde vægtberegner til at finde ud af, om du er overvægtig eller overvægtig.

Find ud af mere om at tabe sig .

Vil du vide mere?

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse