Transient iskæmisk angreb (TIA)

Et forbigående iskæmisk anfald (TIA) eller “mini slagtilfælde” er forårsaget af en midlertidig forstyrrelse i blodforsyningen til en del af hjernen.

Forstyrrelsen i blodforsyningen resulterer i mangel på ilt til hjernen.

Dette kan forårsage pludselige symptomer, der ligner et slagtilfælde , såsom tale og synsforstyrrelser, og følelsesløshed eller svaghed i ansigt, arme og ben.

Men en TIA varer ikke så længe som et slagtilfælde. Virkningerne varer et par minutter til et par timer og løses fuldstændigt inden for 24 timer.

Symptomer på et forbigående iskæmisk anfald (TIA)

De vigtigste symptomer på en TIA kan huskes med ordet FAST:

  • Ansigt – ansigtet kan være faldet på den ene side, personen kan muligvis ikke smile, eller deres mund eller øje kan være faldet.
  • Arme – personen er muligvis ikke i stand til at løfte begge arme og holde dem hævet på grund af svaghed eller følelsesløshed i 1 arm.
  • Tale – deres tale kan være sløret eller forvrænget, eller personen kan muligvis ikke være i stand til at tale på trods af at det ser ud til at være vågen; de kan også have problemer med at forstå, hvad du siger til dem.
  • Tid – det er tid til at ringe til 112 med det samme, hvis du ser nogen af disse tegn eller symptomer.

Hvornår skal man få lægehjælp

I de tidlige stadier af en TIA er det ikke muligt at fortælle, om du har en TIA eller et fuldt slagtilfælde.

Det er vigtigt at ringe til 112 med det samme og bede om en ambulance, hvis du eller en anden har symptomer på en TIA eller slagtilfælde.

Hvis der er mistanke om en TIA, bør du tilbydes aspirin til at tage straks. Dette hjælper med at forhindre slagtilfælde.

Selvom symptomerne forsvinder, mens du venter på, at en ambulance ankommer, skal du stadig vurderes på hospitalet.

Du skal henvises til en specialist inden for 24 timer efter symptomernes indtræden.

En TIA er et advarselstegn på, at du kan være i fare for at få et fuldt slagtilfælde i den nærmeste fremtid, og en vurdering kan hjælpe læger med at bestemme den bedste måde at reducere chancerne for, at det sker.

Hvis du tror, du måske tidligere har haft en TIA, men symptomerne er forbi, og du ikke søgte lægehjælp på det tidspunkt, skal du foretage en hurtig aftale med en læge.

De kan afgøre, om de skal henvise dig til en hospitalsvurdering.

Årsager til et forbigående iskæmisk anfald (TIA)

Under en TIA bliver 1 af blodkarrene, der forsyner din hjerne med iltrig blod, blokeret.

Denne blokering er normalt forårsaget af en blodprop, der dannes andetsteds i din krop og rejste til blodkarrene, der forsyner hjernen, selvom det også kan være forårsaget af fedtstoffer eller luftbobler.

Visse ting kan øge dine chancer for at få en TIA, herunder:

Mennesker over 55 år og mennesker af asiatisk, afrikansk eller caribisk herkomst har også en højere risiko for at få en TIA.

Behandling af et forbigående iskæmisk anfald (TIA)

Selvom symptomerne på en TIA forsvinder om få minutter eller timer, skal du have behandling for at forhindre en anden TIA eller et fuldt slagtilfælde der sker i fremtiden.

Behandlingen afhænger af dine individuelle forhold, såsom din alder og sygehistorie.

Du får sandsynligvis råd om livsstilsændringer, du kan foretage for at reducere din slagtilfælde-risiko, og blive tilbudt medicin til behandling af årsagen til TIA.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en operation kaldet en carotis endarterektomi for at blokere dine halspulsårer, som er de vigtigste blodkar, der forsyner din hjerne med blod.

Forebyggelse af et forbigående iskæmisk anfald (TIA)

En TIA er ofte et tegn på, at en anden kan følge, og du har en høj risiko for at få et fuldt livstruende slagtilfælde i den nærmeste fremtid.

Uanset om du tidligere har haft en TIA eller slagtilfælde, er der flere måder, du kan mindske din risiko for at få i fremtiden.

Disse inkluderer:

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/forbigaende-iskaemisk-angreb-tia/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>