Karotis endarterektomi

Carotis endarterektomi er en kirurgisk procedure for at fjerne ophobning af fede aflejringer (plaque), som forårsager indsnævring af en halspulsår. Halspulsårerne er de vigtigste blodkar, der forsyner hoved og nakke.

Karotisendarterektomier udføres, når 1 eller begge halspulsårer indsnævres på grund af ophobning af fede aflejringer (plak).

Dette er kendt som carotisarteriesygdom eller carotisarterose.

Billede af en blokeret halspulsåren
  1. Halspulsåren
  2. Plaque blokerende arterie
  3. Blodprop

Hvis en indsnævret halspulsår efterlades ubehandlet, kan blodtilførslen til hjernen blive påvirket.

Dette skyldes normalt, at der dannes en blodprop , og et stykke bryder af og går til hjernen.

Dette kan resultere i enten:

  • et slagtilfælde – en alvorlig medicinsk tilstand, der kan forårsage hjerneskade eller død
  • et forbigående iskæmisk anfald (TIA) – undertiden kendt som et “mini-slag”, en TIA svarer til et slagtilfælde, men tegn og symptomer er midlertidige og forsvinder normalt inden for 24 timer

Hvert år i Storbritannien får mere end 100.000 mennesker et slagtilfælde. Cirka en fjerdedel af disse er forårsaget af en indsnævring af halspulsårerne.

Omkring 4.000 carotis endarterektomier udføres hvert år i Storbritannien.

En halspulsendarterektomi kan reducere risikoen for slagtilfælde markant hos mennesker med stærkt indsnævret halspulsårer.

Hos mennesker, der tidligere har haft et slagtilfælde eller en TIA, reducerer kirurgi deres risiko for at få et andet slagtilfælde eller TIA inden for de næste 3 år med en tredjedel.

Det menes nu, at operationen skal udføres så hurtigt som muligt efter symptomer opstår.

Det er derfor vigtigt at få øjeblikkelig lægehjælp, hvis du oplever symptomer som:

  • følelsesløshed eller svaghed i dit ansigt, arm eller ben
  • tale problemer
  • synstab i det ene øje

Find ud af mere om, hvornår en carotis endarterektomi er nødvendig

Om proceduren

En carotis endarterektomi kan udføres ved hjælp af enten lokalbedøvelse eller generel bedøvelse .

Fordelen ved lokalbedøvelse er, at kirurgen kan overvåge hjernens funktion, mens du er vågen. Men der er ingen beviser for, at enten er sikrere eller bedre.

Under proceduren laves der et snit på mellem 7 og 10 cm (2,5 til 4 tommer) mellem kæbehjørnet og brystbenet.

Et lille snit foretages derefter langs den indsnævrede del af arterien, og de fede aflejringer, der er opbygget, fjernes.

Arterien er lukket med sting eller et plaster, og din hud er også lukket med sting.

Læs mere om:

Hvad sker der efter proceduren

Du vil normalt blive flyttet til operationsstueets gendannelsesområde til overvågning i ca. 3 timer, inden du vender tilbage til vaskulær afdeling.

De fleste mennesker er godt nok til at gå hjem inden for ca. 48 timer efter proceduren.

I de fleste tilfælde er de eneste problemer, der opstår efter operationen, midlertidig følelsesløshed eller ubehag i nakken.

Men der er en lille risiko for mere alvorlige komplikationer, som kan omfatte slagtilfælde eller død i 2 til 3% af tilfældene.

Ikke desto mindre er denne risiko meget lavere end hos mennesker med halspulsåren, der ikke har valgt at have operationen.

Læs mere om:

Er der nogen alternativer?

Carotis endarterektomi er den vigtigste behandling til indsnævring af halspulsårerne, men nogle gange kan en alternativ procedure kaldet carotisarterie stentplacering være tilgængelig.

Det er en mindre invasiv procedure end en carotis endarterektomi, fordi det ikke er nødvendigt at lave et snit i nakken.

I stedet føres et tyndt fleksibelt rør til halspulsåren gennem et lille snit i lysken.

En netcylinder (stent) placeres derefter i den indsnævrede del af arterien for at udvide den og lade blodet strømme lettere igennem den.

Nuværende retningslinjer anbefaler, at en carotis endarterektomi skal være den første behandlingslinie for de fleste mennesker.

Dette skyldes, at halskræftstentning er forbundet med en højere risiko for slagtilfælde under proceduren, især hvis den udføres i de første par dage efter symptomer opstår.

Men det er et vigtigt alternativ for nogle mennesker, der ellers kan betragtes som en høj risiko på grund af andre medicinske problemer.

Find ud af mere om halspulsårens stentplacering