Antidepressiva – Alternativer

Flere behandlinger kan bruges i stedet for antidepressiva til behandling af depression og andre psykiske lidelser.

Talende terapier

Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) er en type taleterapi, der i stigende grad bruges til behandling af depression. De fleste eksperter anbefaler, at personer med moderat til svær depression behandles med en kombination af CBT og antidepressiva.

Men hvis du ikke er i stand til eller uvillig til at tage antidepressiva, har du muligheden for at modtage CBT alene.

CBT hjælper dig med at forstå dine tanker og opførsel, og hvordan de påvirker dig. Det hjælper dig med at erkende, at begivenheder i din fortid måske har formet dig, men det koncentrerer sig mest om, hvordan du kan ændre den måde, du tænker, føler og opfører dig i nutiden. Det lærer dig også, hvordan man overvinder negative tanker.

CBT er normalt tilgængelig på , selvom ventelisterne normalt er lange. Du har normalt et kort sessionskursus, normalt 6 til 8 sessioner over 10 til 12 uger, på en-til-1 basis med en terapeut uddannet i CBT. I nogle tilfælde kan du blive tilbudt gruppe CBT.

Online CBT

Computeriseret CBT er en form for CBT, der fungerer gennem en computerskærm snarere end ansigt til ansigt med en terapeut.

Disse terapier kan ordineres af din læge eller en mental sundhedsspecialist og udføres med deres råd og support.

Spørg din læge for mere information eller læs mere om selvhjælpsterapier .

Interpersonel terapi (IPT)

Interpersonel terapi (IPT) fokuserer på dine relationer til andre mennesker og på problemer, du måtte have i dine relationer, såsom problemer med kommunikation eller håndtering af sorg.

Et kursus i IPT er normalt struktureret på samme måde som et kursus i CBT.

Der er nogle beviser for, at IPT kan være lige så effektiv som antidepressiva eller CBT, men der er behov for mere forskning.

Rådgivning

Rådgivning er en form for terapi, der hjælper dig med at tænke over de problemer, du oplever i dit liv for at finde nye måder at håndtere dem på. Rådgivere hjælper dig med at finde løsninger på problemer, men fortæller dig ikke, hvad du skal gøre.

Rådgivning om består normalt af 6 til 12 sessioner, der hver varer en time. Du taler fortroligt med en rådgiver, der støtter dig og tilbyder praktisk rådgivning.

Rådgivning er ideel til mennesker, der er sunde, men har brug for hjælp til at håndtere en nuværende krise, såsom vrede, forhold i forhold, dødsfald, redundans, infertilitet eller starten på en alvorlig sygdom.

Dyrke motion

Forskning tyder på, at regelmæssig motion kan være en mere effektiv behandling af mild depression end antidepressiva.

Motion hjælper med at øge niveauet af kemikalier kaldet serotonin og dopamin i hjernen, som kan løfte dit humør.

Træning regelmæssigt kan øge selvværd og selvtillid, hvilket kan hjælpe med at lindre symptomer på depression.

Din læge kan henvise dig til en kvalificeret træner til en træningsplan, eller du kan læse om at starte træning .

Læs mere om motion for depression .

Selvhjælpsgrupper

Det kan være nyttigt at tale gennem dine følelser. Du kan enten tale med en ven eller en slægtning, eller du kan bede din læge om at foreslå en lokal selvhjælpsgruppe. Der er også chatrum på internettet, der tilbyder support.

Læs mere om depressionsstøttegrupper .

Lithium

Hvis du har prøvet flere forskellige antidepressiva og ikke har set nogen forbedring, kan din læge muligvis tilbyde dig et lægemiddel kaldet lithium ud over din nuværende behandling.

Hvis niveauet af lithium i dit blod bliver for højt, kan det blive giftigt. Så du har brug for blodprøver hvert par måneder for at kontrollere dine lithiumniveauer, mens du tager det.

Du bliver også nødt til at undgå at spise en diæt med lavt saltindhold, fordi dette også kan få lithium til at blive giftigt. Bed din læge om råd om din diæt.

Bivirkninger af lithium inkluderer:

  • tør mund
  • en metallisk smag i munden
  • noget mild rystelse af dine hænder
  • diarré

Disse bivirkninger forsvinder normalt med tiden, når din krop er vant til medicinen.

Behandling af elektrisk stød

Nogle gange kan en behandling kaldet elektrokonvulsiv terapi (ECT) anbefales, hvis du har svær depression, og andre behandlinger ikke har fungeret, da den kan være yderst effektiv.

Under ECT får du først et bedøvelsesmiddel og medicin til at slappe af dine muskler. Så modtager du en elektrisk strøm til din hjerne gennem elektroder placeret på dit hoved.

Du får muligvis en række ECT-sessioner. Det gives normalt to gange om ugen i 3 til 6 uger.

Det er ikke ligefrem klart, hvordan ECT fungerer, men nylige undersøgelser tyder på, at det kan hjælpe med at reducere forbindelser i et område af hjernen, der er forbundet med depression.

For de fleste mennesker er ECT god til at lindre svær depression, men den gavnlige virkning har tendens til at blive svækket efter flere måneder.

Nogle mennesker får ubehagelige bivirkninger, herunder kortvarig hovedpine, hukommelsesproblemer, kvalme og muskelsmerter.

Men disse risici skal afvejes mod risikoen ved andre behandlinger og virkningerne af ikke at behandle depression.