Antidepressiva – Dosering

Når du ordinerer antidepressiva, vælger din læge normalt den lavest mulige dosis, der anses for nødvendig for at forbedre dine symptomer.

Denne tilgang er beregnet til at reducere risikoen for bivirkninger. Hvis denne dosis ikke virker, kan den gradvist øges.

Antidepressiva tages normalt i tabletform. Afhængigt af den foreskrevne type antidepressivum og sværhedsgraden af din depression skal du normalt tage 1 til 3 tabletter om dagen.

Det tager normalt omkring 7 dage, før du begynder at bemærke virkningerne af antidepressiva. Kontakt din læge, hvis du ikke har bemærket nogen forbedring efter 4 uger, da de kan anbefale at øge din dosis eller prøve et andet antidepressivt middel.

Det anbefales normalt, at et kursus med antidepressiva varer mindst 6 måneder for at forhindre, at din tilstand gentager sig, når du stopper. Nogle mennesker med tilbagevendende sygdom rådes til at fortsætte med at tage medicin på ubestemt tid.

Det anbefalede behandlingsforløb afhænger i vid udstrækning af afvejning af fordelene ved medicinen mod bivirkningerne. Hvis din sygdom er alvorlig, og medicinen er effektiv, fortsættes behandlingen ofte. Hvis din sygdom er mild, og medicinen ikke hjælper og forårsager bivirkninger, kan fortsat behandling ikke anbefales.

Ubesvarede eller ekstra doser

Det er vigtigt ikke at gå glip af nogen af dine doser, da dette kan gøre din behandling mindre effektiv.

Du kan også få abstinenssymptomer som følge af manglende dosis af medicinen.

Hvis du savner 1 af dine doser, skal du tage den så snart du husker det, medmindre det næsten er tid til at tage din næste dosis. I dette tilfælde skal du bare springe den glemte dosis over. Tag ikke en dobbelt dosis for at “kompensere” for den 1, du savnede.

Hvis du tager flere tabletter end ordineret, skal du kontakte din læge hurtigst muligt for at få råd. Hvis dette ikke er muligt, skal du kontakte din lokale service uden for åbningstiden eller ringe til 111. Det er usandsynligt, at det at tage en dobbelt dosis er skadeligt, men du bør kun gøre det, hvis en læge har rådgivet det.

Stop antidepressiva

Tal med din læge, inden du holder op med at tage antidepressiva. Det er vigtigt, at du ikke stopper med at tage antidepressiva pludselig.

Når du er klar til at fjerne antidepressiva, vil din læge sandsynligvis anbefale at reducere din dosis gradvist over flere uger – eller længere, hvis du har taget dem i lang tid.

Dette er for at hjælpe med at forhindre abstinenssymptomer, du kan få som en reaktion på at komme ud af medicinen. Disse inkluderer:

  • rastløshed
  • problemer med at sove
  • ustabilitet
  • sved
  • maveproblemer
  • føles som om der er et elektrisk stød i dit hoved
  • føler sig irritabel, ængstelig eller forvirret

Tilbagetrækningssymptomer er ofte milde og bliver bedre alene. Imidlertid har nogle mennesker abstinenssymptomer, der er svære og varer i flere måneder eller mere.

Hvis du kommer fra antidepressiva for tidligt, kan din tilstand vende tilbage. Hvis du stopper, før du har taget dem i 4 uger, kan det betyde, at medicinen ikke har haft en chance for at arbejde.