Antidepressiva – Anvendelser

Den vigtigste anvendelse til antidepressiva er behandling af klinisk depression hos voksne. De bruges også til andre mentale sundhedsmæssige forhold og behandling af langvarig smerte.

I de fleste tilfælde får voksne med moderat til svær depression antidepressiva som en første behandlingsform. De ordineres ofte sammen med en samtaleterapi såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) . CBT er en type terapi, der bruger en problemløsningsmetode til at forbedre tanke, humør og adfærd.

Antidepressiva anbefales ikke altid til behandling af mild depression, fordi forskning har fundet begrænset effektivitet.

Imidlertid ordineres antidepressiva undertiden i et par måneder til mild depression for at se, om du oplever nogen forbedring i dine symptomer. Hvis du ikke ser nogen fordele på dette tidspunkt, trækkes medicinen langsomt tilbage.

Oprindeligt ordineres en type antidepressivt middel kaldet en selektiv serotoninoptagelsesinhibitor (SSRI) normalt. Hvis dine symptomer ikke er forbedret efter ca. 4 uger, kan et alternativt antidepressivt middel anbefales, eller din dosis kan øges.

Mange antidepressiva kan ordineres af din læge, men nogle typer kan kun bruges under tilsyn af en mental sundhedsperson. Hvis depression ikke reagerer på antidepressiva alene, kan andre behandlinger, såsom CBT, også bruges til at hjælpe med at opnå bedre resultater. De kan også give højere doser af medicinen.

Børn og unge

Børn og unge med moderat til svær depression bør først tilbydes et kursus med psykoterapi, der varer i mindst 3 måneder.

I nogle tilfælde kan en SSRI kaldet fluoxetin tilbydes i kombination med psykoterapi til behandling af moderat til svær depression hos unge i alderen 12 til 18.

Andre mentale sundhedsmæssige forhold

Antidepressiva kan også bruges til at hjælpe med at behandle andre psykiske lidelser, herunder:

Som med depression er SSRI’er normalt det første valg af behandling for disse tilstande. Hvis SSRI’er viser sig ineffektive, kan en anden type antidepressivt middel anvendes.

Langvarig smerte

Selvom en type antidepressiva kaldet tricykliske antidepressiva (TCA’er) ikke oprindeligt var designet til at være smertestillende, er der tegn på, at de er effektive til behandling af langvarig (kronisk) nervesmerter hos nogle mennesker.

Kronisk nervesmerter, også kendt som neuropatisk smerte, er forårsaget af nerveskader eller andre problemer med nerverne og reagerer ofte ikke på almindelige smertestillende midler, såsom paracetamol .

Amitriptylin er en TCA, der normalt bruges til behandling af neuropatisk smerte. Tilstande, der kan have gavn af behandling med amitriptylin, inkluderer:

Antidepressiva er også blevet brugt til behandling af tilfælde af kronisk smerte, der ikke involverer nerver (ikke-neuropatisk smerte). De menes imidlertid at være mindre effektive til dette formål. Samt TCA’er, SSRI’er og serotonin-noradrenalin-genoptagelsesinhibitorer (SNRI’er) kan også bruges til behandling af kroniske ikke-neuropatiske smerter.

Tilstande, der forårsager ikke-neuropatiske smerter, som kan have gavn af behandling med antidepressiva, inkluderer fibromyalgi , kroniske rygsmerter og kroniske nakkesmerter .

Sengevædning hos børn

TCA’er bruges undertiden til behandling af sengevædning hos børn , da de kan hjælpe med at slappe af blærens muskler. Dette øger blærekapaciteten og reducerer trangen til at tisse.