Klinisk depression – Behandling

Behandling af depression involverer normalt en kombination af selvhjælp, taleterapier og medicin.

Den anbefalede behandling vil være baseret på den type depression, du har.

Mild depression

Hvis du har mild depression, kan følgende behandlinger anbefales.

Vent og se

Hvis en læge diagnosticerer dig med mild depression, kan de foreslå, at du venter kort tid for at se, om det bliver bedre af sig selv. I dette tilfælde vil du blive set igen af lægen efter 2 uger for at overvåge dine fremskridt. Dette er kendt som opmærksom ventetid.

Dyrke motion

Der er tegn på, at motion kan hjælpe depression, og det er en af de vigtigste behandlinger for mild depression. Du kan blive henvist til en gruppeøvelse.

Find ud af mere om at gå for sundhed og motion for depression .

Selvhjælp

Det kan være nyttigt at tale gennem dine følelser. Du kan tale med en ven eller slægtning, eller du kan spørge en læge eller en lokal psykologisk terapitjeneste, hvis der er nogen selvhjælpsgrupper for mennesker med depression i dit område.

Du kan prøve selvhjælpsbøger eller online kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

Apps for mental sundhed

Du kan også finde mentale sundhedsapps og -værktøjer i Apps-biblioteket .

Mild til moderat depression

Hvis du har mild til moderat depression, der ikke forbedrer sig, eller moderat depression, kan du finde en taleterapi nyttig.

Der findes forskellige typer talebehandlinger til depression, herunder kognitiv adfærdsterapi (CBT) og rådgivning .

En læge kan henvise dig til samtalebehandling, eller du kan henvise dig selv direkte til en psykologisk terapitjeneste.

Moderat til svær depression

Hvis du har moderat til svær depression, kan følgende behandlinger anbefales.

Antidepressiva

Antidepressiva er medicin, der behandler symptomer på depression . Der er mange forskellige typer antidepressiva.

De skal ordineres af en læge, normalt til depression, der er moderat eller svær.

Kombinationsterapi

En læge kan anbefale, at du tager et kursus med antidepressiva plus samtaleterapi, især hvis din depression er ret alvorlig.

En kombination af et antidepressivt middel og CBT fungerer normalt bedre end blot at have en af disse behandlinger.

Psykiske sundhedshold

Hvis du har svær depression, kan du blive henvist til et psykiatrisk team bestående af psykologer, psykiatere, specialsygeplejersker og ergoterapeuter.

Disse hold leverer ofte intensive specialistbehandlinger samt ordineret medicin.

Talende behandlinger

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

Kognitiv adfærdsterapi (CBT) har til formål at hjælpe dig med at forstå dine tanker og adfærd og hvordan de påvirker dig.

CBT erkender, at begivenheder i din fortid måske har formet dig, men det koncentrerer sig mest om, hvordan du kan ændre den måde, du tænker, føler og opfører dig i nutiden.

Det lærer dig, hvordan du overvinder negative tanker – for eksempel at være i stand til at udfordre håbløse følelser.

CBT er tilgængelig på til mennesker med depression eller andre psykiske problemer, det har vist sig at hjælpe.

Hvis CBT anbefales, har du normalt en session med en terapeut en gang om ugen eller en gang hver anden uge.

Behandlingsforløbet varer normalt mellem 5 og 20 sessioner, hvor hver session varer 30 til 60 minutter.

I nogle tilfælde kan du blive tilbudt gruppe CBT.

Online CBT

Online CBT er en type CBT, der leveres via en computer, snarere end ansigt til ansigt med en terapeut.

Du har en række ugentlige sessioner og skal modtage støtte fra en sundhedsperson.

Interpersonel terapi (IPT)

Interpersonel terapi (IPT) fokuserer på dine relationer med andre og problemer, du måtte have i dine relationer, såsom problemer med kommunikation eller håndtering af sorg.

Der er nogle beviser for, at IPT kan være lige så effektiv som antidepressiva eller CBT, men der er behov for mere forskning.

Psykodynamisk psykoterapi

I psykodynamisk (psykoanalytisk) psykoterapi vil en psykoanalytisk terapeut opmuntre dig til at sige, hvad der går igennem dig.

Dette hjælper dig med at blive opmærksom på skjulte betydninger eller mønstre i, hvad du gør eller siger, der kan bidrage til dine problemer.

Rådgivning

Rådgivning er en form for terapi, der hjælper dig med at tænke over de problemer, du oplever i dit liv, så du kan finde nye måder at håndtere dem på.

Rådgivere hjælper dig med at finde løsninger på problemer, men fortæller dig ikke, hvad du skal gøre. Du kan tale fortroligt med en rådgiver, der støtter dig og tilbyder praktisk rådgivning.

På kan du blive tilbudt en enkelt rådgivningssession, et kort sessionskursus over et par uger eller måneder eller et længere kursus, der varer i flere måneder eller år.

Det er ideelt til mennesker, der generelt er sunde, men som har brug for hjælp til at klare en nuværende krise, såsom vrede , forhold i forhold, dødsfald , overflødighed, infertilitet eller en alvorlig sygdom.

Få hjælp

Se en læge for at få flere oplysninger om adgang til -talebehandlinger . De kan henvise dig til lokale behandlinger for depression.

Du har også mulighed for selvhenvisning. Det betyder, at hvis du foretrækker ikke at tale med en læge, kan du gå direkte til en psykologisk terapitjeneste.

< /div> < /section> < section > < a id = "antidepressants" / >
< h2 > Antidepressiva < /h2> < p > < a href = "/betingelser/antidepressiva/" > Antidepressiva < /a> er medicin, der behandler symptomer på depression . Der er mange forskellige typer tilgængelige. < p > De fleste mennesker med moderat eller svær depression drager fordel af antidepressiva, men ikke alle gør det. < /p> < p > Du kan reagere på 1 antidepressivt middel, men ikke til et andet, og du skal muligvis prøve 2 eller flere behandlinger, før du finder en, der fungerer
for dig. < /p> < p > De forskellige typer antidepressiva fungerer så godt som hinanden.Men bivirkninger varierer mellem forskellige behandlinger og mennesker. < /p> < p > Når du begynder at tage antidepressiva, skal du se en læge eller en speciallæge hver uge eller 2 i mindst 4 uger
for at vurdere, hvor godt de arbejder. < /p> < p > Hvis de arbejder, skal du fortsætte med at tage dem i samme dosis i mindst 4 til 6 måneder, efter at dine symptomer er lettet. < /p> < p > Hvis du tidligere har haft episoder med depression, skal du muligvis fortsætte med at tage antidepressiva i op til 5 år eller mere. < /p> < p > Antidepressiva er ikke vanedannende, men du kan få nogle abstinenssymptomer, hvis du pludselig holder op med at tage dem, eller hvis du går glip af en dosis. < /p> < h3 > Selektive serotonin – genoptagelsesinhibitorer(SSRI ‘er) < p > Hvis en læge mener, at du vil have gavn af at tage et antidepressivt middel, får du normalt ordineret en moderne type kaldet en < a href = "/betingelser/ssri-antidepressiva/" > selektiv serotonin – genoptagshæmmer(SSRI) < /a> .
< p > Eksempler på almindeligt anvendte SSRI – antidepressiva er < a > paroxetin(Seroxat) < /a> , fluoxetin (Prozac) og < a > citalopram(Cipramil) < /a> .
< p > De hjælper med at øge niveauet af et naturligt kemikalie i din hjerne kaldet serotonin, som menes at være et “godt humør”
kemikalie. < /p> < p > SSRI ‘er fungerer lige så godt som ældre antidepressiva og har færre bivirkninger, selvom de kan forårsage kvalme, hovedpine , tør mund og problemer med at have sex. Men disse bivirkninger forbedres normalt over tid. < p > Nogle SSRI ‘er er ikke egnede til børn og unge under 18 år. Forskning viser, at risikoen for selvskade og selvmordsadfærd kan øges, hvis de tages af under 18 år. < p > Fluoxetin er den eneste SSRI, der kan ordineres til under 18 år, og selv da kun når en specialist har givet klarsignal. < /p> < p > Vortioxetin(Brintellix eller Lundbeck) er en SSRI anbefalet af < a title = "Eksternt websted" > National Institute
for Health and Care Excellence(NICE) < /a> til behandling af svær depression hos voksne.
< p > Almindelige bivirkninger forbundet med vortioxetin inkluderer unormale drømme, < a href = "/betingelser/forstoppelse/" > forstoppelse < /a> , diarré , svimmelhed, < a href = "/betingelser/kloende-hud/" > kløe < /a> , kvalme og opkastning.
< h3 > Tricykliske antidepressiva(TCA ‘er) < p > Tricykliske antidepressiva(TCA ‘er) er en gruppe antidepressiva, der anvendes til behandling af moderat til svær depression. < p > TCA ‘er, herunder imipramin (Imipramil) og amitriptylin, har eksisteret i længere tid end SSRI’
er. < /p> < p > De arbejder ved at hæve niveauet af kemikalierne serotonin og noradrenalin i din hjerne.Disse begge hjælper med at løfte dit humør. < /p> < p > De er generelt ret sikre, men det er en dårlig idé at ryge cannabis, hvis du tager TCA, fordi det kan få dit hjerte til at slå hurtigt. < /p> < p > Bivirkninger af TCA varierer fra person til person, men kan omfatte tør mund, sløret syn, forstoppelse, problemer med urin, svedtendens, følelse af lyshår og overdreven døsighed. < /p> < p > Bivirkningerne lette normalt inden
for 10 dage, når din krop vænner sig til medicinen. < /p> < h3 > Andre antidepressiva < /h3> < p > Nye antidepressiva, såsom < a > venlafaxin < /a> (Efexor), duloxetin (Cymbalta eller Yentreve) og mirtazapin (Zispin Soltab), fungerer på en lidt anden måde end SSRI’er og TCA’er.
< p > Venlafaxin og duloxetin er kendt som serotonin – noradrenalin – genoptagelsesinhibitorer(SNRI ‘er). Ligesom TCA’
er ændrer de niveauet af serotonin og noradrenalin i din hjerne. < /p> < p > Undersøgelser har vist, at en SNRI kan være mere effektiv end en SSRI, men de ordineres ikke rutinemæssigt, fordi de kan føre til et stigning i blodtrykket. < /p> < h3 > Abstinenssymptomer < /h3> < p > Antidepressiva er ikke vanedannende på samme måde som ulovlige stoffer og cigaretter er, men du kan have nogle abstinenssymptomer, når du holder op med at tage dem. < /p> < p > Disse inkluderer: < /p> < ul >
< li > en mavebesvær < /li> < li > < a > influenzalignende symptomer < /a>
< li > angst < /li> < li > svimmelhed < /li> < li > levende drømme om natten < /li> < li > fornemmelser i kroppen, der føles som elektriske stød < /li> < /ul> < p > I de fleste tilfælde er disse ret milde og varer ikke længere end 1 eller 2 uger, men lejlighedsvis kan de være ret alvorlige. < /p> < p > De ser ud til at være mest sandsynlige med paroxetin(Seroxat) og venlafaxin(Efexor). < /p> < p > Tilbagetrækningssymptomer opstår meget kort efter, at tabletterne er stoppet, så det er
let at skelne fra symptomer på depression, som ofte opstår efter et par uger. < /p> < h4 > Yderligere information < /h4> < ul >
< li > < a href = "/betingelser/antidepressiva/#doses-and-duration-of-treatment/" > Hvor lang tid tager det
for antidepressiva at arbejde ? < /a>
< li > < a > Kan jeg drikke alkohol, hvis jeg tager antidepressiva ? < /a>
< li > < a > Hvordan skal antidepressiva stoppes ? < /a>
< /ul> < /section> < section > < a id = "other-treatments" / >
< h2 > Andre behandlinger < /h2> < h3 > Mindfulness < /h3> < p > Mindfulness indebærer at være opmærksom på det nuværende øjeblik og fokusere på dine tanker, følelser, kropslige fornemmelser og verden omkring dig
for at forbedre dit mentale velbefindende. < /p> < p > Målet er at udvikle en bedre forståelse af dit sind og din krop og lære at leve med mere påskønnelse og mindre angst. < /p> < p > Mindfulness anbefales af NICE som en måde at forhindre depression hos mennesker, der tidligere har haft 3 eller flere depressioner. < /p> < p > < a > Læs mere om mindfulness < /a>
< h3 > Perikon < /h3> < p > Johannesurt er en urtebehandling, som nogle mennesker tager mod depression.Den fås i helsekostbutikker og apoteker. < /p> < p > Der er nogle beviser
for, at det kan hjælpe mild til moderat depression, men det anbefales ikke af læger. < /p> < p > Dette skyldes, at mængden af aktive ingredienser varierer mellem individuelle mærker og partier, så du kan aldrig være sikker på, hvilken slags effekt det vil have på dig. < /p> < p > Brug af perikon sammen med andre lægemidler, såsom antikonvulsiva, < a href = "/betingelser/antikoagulantia/" > antikoagulantia < /a> , antidepressiva og p-piller , kan også forårsage alvorlige problemer. < /p> < p > Du bør ikke tage perikon, hvis du er gravid eller ammer, da vi ikke ved med sikkerhed, at det er sikkert. < /p> < p > Johannesurt kan også interagere med p – piller og reducere dens effektivitet. < /p> < h3 > Hjernestimulering < /h3> < p > Hjernestimulering bruges undertiden til behandling af svær depression, der ikke har reageret på andre behandlinger. < /p> < p > Elektromagnetiske strømme kan bruges til at stimulere visse områder af hjernen til at forsøge at forbedre < a href = "/betingelser/klinisk-depression/symptomer/" > symptomerne på depression < /a> .
< p > Der er en række forskellige typer hjernestimulering, der kan bruges til at behandle depression, herunder transkraniel jævnstrømsstimulering(tDCS), gentagen transkraniel magnetisk stimulation(rTMS) og elektrokonvulsiv terapi(ECT). < /p> < h4 > Transkraniel jævnstrømsstimulering(tDCS) < /h4> < p > Transkraniel jævnstrømsstimulering(tDCS) bruger en lille batteridrevet stimulator til at levere en konstant strøm med lav styrke gennem 2 elektroder placeret på hovedet. < /p> < p > Den elektriske strøm stimulerer hjernens aktivitet
for at hjælpe med at forbedre symptomerne på depression. < /p> < p > Du vil være vågen under tDCS, som normalt gives af en uddannet tekniker(selvom det er muligt at blive uddannet til at gøre det selv). < /p> < p > Du har daglige behandlingssessioner, der varer 20 til 30 minutter, i flere uger. < /p> < p > Det kan bruges alene eller sammen med andre behandlinger mod depression. < /p> < p > NICE har flere oplysninger om < a title = "Eksternt websted" > transkraniel likestrømsstimulering til depression < /a> , herunder fordele og risici.
< h4 > Gentagen transkraniel magnetisk stimulering(rTMS) < /h4> < p > Gentagen transkraniel magnetisk stimulation(rTMS) indebærer at placere en elektromagnetisk spole mod dit hoved. < /p> < p > Spolen sender gentagne impulser af magnetisk energi ved en fast frekvens, som leveres i impulser til bestemte områder af hjernen. < /p> < p > Stimuleringen kan forbedre symptomerne på depression og angst. < /p> < p > Hvis du beslutter at have rTMS, bliver du bedt om at give din < a href = "/betingelser/samtykke-til-behandling/" > tilladelse(samtykke) < /a> til at få behandlingen.
< p > Du skal også mindes om, at du når som helst kan trække dit samtykke tilbage. < /p> < p > Proceduren udføres på hospitalet af en uddannet tekniker eller kliniker.Ingen bedøvelsesmiddel eller beroligende middel er nødvendig, og du kan forlade hospitalet samme dag. < /p> < p > Du kan køre efter at have haft en rTMS – session og fortsætte med andre aktiviteter som normalt. < /p> < p > Du har daglige sessioner, der varer ca.30 minutter i 2 til 6 uger. < /p> < p > NICE har flere oplysninger om < a title = "Eksternt websted" > gentagen transkraniel magnetisk stimulering af depression < /a> , herunder fordele og risici.
< h4 > Elektrokonvulsiv terapi(ECT) < /h4> < p > Elektrokonvulsiv terapi(ECT) er en mere invasiv type hjernestimulering, der undertiden anbefales til svær depression, hvis alle andre behandlingsmuligheder har fejlet, eller når situationen menes at være livstruende. < /p> < p > Under ECT ledes en omhyggeligt beregnet elektrisk strøm til hjernen gennem elektroder placeret på hovedet. < /p> < p > Strømmen stimulerer hjernen og udløser et anfald(pasform), som hjælper med at lindre symptomerne på depression. < /p> < p > ECT udføres altid på hospitalet af en speciallæge under < a href = "/betingelser/generel-anaestesi/" > generel bedøvelse < /a> . Du får også et muskelafslappende middel for at forhindre kropsspasmer.
< p > ECT gives normalt to gange om ugen i 3 til 6 uger(6 til 12 sessioner i alt). < /p> < p > Din specialist bør tydeligt forklare, hvordan ECT fungerer sammen med fordele, risici og mulige bivirkninger, så du kan træffe en informeret beslutning. < /p> < p > Hvis du beslutter dig
for at få ECT, bliver du bedt om at give din < a href = "/betingelser/samtykke-til-behandling/" > tilladelse(samtykke) < /a> til at få behandlingen.
< p > Du skal også mindes om, at du når som helst kan trække dit samtykke tilbage. < /p> < p > Dit helbred overvåges nøje under og efter hver ECT – session. < /p> < p > Behandlingen stoppes normalt, så snart du begynder at føle dig bedre, eller hvis bivirkningerne opvejer fordelene. < /p> < p > I nogle tilfælde kan det, der kaldes “vedligeholdelse”
eller “fortsættelse”, anbefales. < /p> < p > Dette er hvor behandlingen gives sjældnere(en gang hver 2. til 3. uge) for at sikre, at dine symptomer ikke kommer tilbage. < /p> < p > Du kan læse mere om NICE – anbefalingerne til < a title = "Eksternt websted" > brug af elektrokonvulsiv terapi < /a> .
< h3 > Lithium < /h3> < p > Hvis du har prøvet flere forskellige antidepressiva, og der ikke er sket nogen forbedring, kan din læge muligvis tilbyde dig et lægemiddel kaldet lithium ud over din nuværende behandling. < /p> < p > Der er to typer : lithiumcarbonat og lithiumcitrat.Begge er normalt effektive, men hvis du tager en, der fungerer
for dig, er det bedst ikke at ændre. < /p> < p > Hvis niveauet af lithium i dit blod bliver
for højt, kan det blive giftigt.Du har derfor brug
for blodprøver hver 3. måned
for at kontrollere dine lithiumniveauer, mens du bruger medicinen. < /p> < p > Du bliver også nødt til at undgå at spise en diæt med lavt saltindhold, fordi dette også kan få lithium til at blive giftigt.Spørg en læge om råd om din diæt. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/betingelser/klinisk-depression/diagnose/" > < span class = "mc-pagination__title" > Forrige < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Diagnose < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/klinisk-depression/bor-sammen-med/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > At leve med < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>