Tandregulering

Ortodontisk behandling (normalt med seler) bruges oftest til at forbedre udseendet og justeringen af skæve, fremspringende eller overfyldte tænder og til at rette problemer med bid af tænderne.

Hvorfor tandregulering bruges

Fordelene ved tandregulering kan omfatte:

  • korrektion af tandtrængning og glatning af tænderne
  • korrektion af din bid, så de forreste og bageste tænder mødes jævnt
  • reducerer risikoen for beskadigelse af fremtrædende tænder

Mange mennesker har overfyldte eller skæve tænder, eller deres tænder mødes ikke korrekt, når de bider. Disse problemer kan betyde, at det er sværere at holde dine tænder og tandkød rene, og at dine tænder sandsynligvis bliver beskadiget.

I nogle tilfælde kan unormal placering af tænder og kæbe påvirke ansigtets form.

Tandregulering kan også hjælpe med behandling af andre sundhedsmæssige problemer, såsom en læbe og gane i kløften .

Ortodontisk behandling

Ortodontisk behandling påbegyndes normalt først, når de fleste af et barns voksne tænder er begyndt at komme igennem.

Dette er normalt når de er omkring 12 år gamle, men det afhænger af, hvor mange af deres voksne tænder, der er kommet igennem, og væksten i deres ansigt og kæber.

Ortodontisk behandling for voksne kan begynde i alle aldre, men behandlingsmulighederne er mere begrænsede.

Behandlingen begynder ikke, medmindre du har en god standard for mundhygiejne, da tandregulering kan øge risikoen for tandforfald og tandkødsproblemer.

Typer af tandregulering

Tandregulering involverer brug af seler til at korrigere tændernes position. Din nøjagtige behandling afhænger af problemet med dine tænder.

I et lille antal tilfælde skal du muligvis bære hovedbeklædning eller have små stifter placeret midlertidigt i din kæbe samt iført et bøjle. Hvis dine tænder er meget tæt på hinanden og får dem til at vride sig eller overlappe hinanden, skal du muligvis også fjerne nogle tænder som en del af din behandling.

Behandlingens længde afhænger af, hvor kompliceret problemet er, men det er normalt mellem 18 og 24 måneder.

Når behandlingen er færdig, skal du bære en fastholdelsesbøjle. Dette er normalt aftageligt og skal bæres hver aften for at holde tænderne i deres nye position. De bruges normalt i mindst 12 måneder, men din ortodontist vil rådgive dig. Nogle gange kan en tynd ledning være permanent fastgjort bag dine tænder for at holde dem på plads.

Læs mere om typerne af tandregulering .

Adgang til tandregulering

I de fleste tilfælde henviser din tandlæge dig til en tandregulering, selvom du nogle gange kan være i stand til at få behandling direkte fra din tandlæge.

Find en lokal tandlæge

Hvis tandregulering anbefales, skal du muligvis beslutte, om du vil have behandling privat eller på .

Du kan finde en liste over alle specialiserede ortodontister, der er registreret i Storbritannien på webstedet General Dental Council (GDC) .

-behandling

Tandregulering i er gratis for personer under 18 år med et klart sundhedsmæssigt behov for behandling. Men på grund af stor efterspørgsel kan der være en lang venteliste.

ortodontisk pleje er normalt ikke tilgængelig for voksne, men det kan godkendes fra sag til sag, hvis det er nødvendigt af sundhedsmæssige årsager.

Et klassificeringssystem kaldet Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN) bruges til at vurdere din berettigelse til -behandling. Webstedet British Orthodontic Society (BOS) har flere oplysninger om de forskellige kvaliteter, der bruges til IOTN .

-behandling er tilgængelig i tilfælde 4 og 5. Grad 3-sager bedømmes normalt på individuel basis. -behandling kan også være tilgængelig, hvis udseendet af dine tænder, kæber eller ansigt er bekymrende.

Privat behandling

Hvis du ikke er berettiget til gratis -behandling, eller hvis du ikke vil vente på, at behandlingen starter, kan du vælge at få privat behandling.

Privat ortodontisk behandling er bredt tilgængelig, men dyr. Gebyret kan variere fra £ 2.000 til £ 6.000, afhængigt af kompleksiteten af behandlingen og den anvendte type apparater, men gebyrerne kan være højere.

Efter en indledende vurdering vil en privat ortodontist tale med dig om en mulig behandlingsplan, hvor meget det vil koste og eventuelle alternative muligheder, du har.

BOS har en onlinetjeneste, som du kan bruge til at finde tandregulering i dit område .

Pleje af dine tænder

En almindelig komplikation ved tandregulering er hvide pletter på tænderne, som er et tidligt tegn på tandforfald . Dette kan ske, når syre produceres af plak, der bygger sig op på dine tænder og omkring din bøjle.

Det kan være tidskrævende at rengøre tænder og bøjler, men det er nødvendigt for at undgå permanente mærker på tænderne, når bøjlen fjernes.

Mange mennesker med apparater har svært ved at holde tænder og tandkød rene, så det er nødvendigt med ekstra børstning under behandlingen.

Din ortodontist kan anbefale at bruge tandpasta med et højt niveau af fluor eller et mundskyl, der indeholder fluor, for at reducere din risiko for tandforfald. Du bør også prøve at undgå sukkerholdige fødevarer og sodavand.

Læs mere om, hvordan du tager dig af dine tænder og tandkød .