Testikelkræft – Behandling

Kemoterapi, strålebehandling og kirurgi er de 3 vigtigste behandlinger for testikelkræft.

Din anbefalede behandlingsplan afhænger af:

Den første behandlingsmulighed for alle tilfælde af testikelkræft, uanset stadium, er at fjerne den berørte testikel (en orkidektomi) kirurgisk.

For seminomer i fase 1 kan der efter en testikels fjernelse gives en enkelt dosis kemoterapi for at forhindre, at kræften vender tilbage.

Et kort kursus med strålebehandling anbefales også undertiden.

Men i mange tilfælde er chancen for gentagelse lav, og dine læger kan anbefale, at du overvåges meget nøje i de næste par år.

Yderligere behandling er normalt kun nødvendig for det lille antal mennesker, der har en gentagelse.

For fase 1 ikke-seminomer kan tæt opfølgning (overvågning) også anbefales eller et kort kursus med kemoterapi ved hjælp af en kombination af forskellige lægemidler.

I fase 2 og 3 testikelkræft gives 3 til 4 cyklusser med kemoterapi ved hjælp af en kombination af forskellige medikamenter.

Yderligere kirurgi er undertiden nødvendig efter kemoterapi for at fjerne eventuelle berørte lymfeknuder eller aflejringer i lungerne eller sjældent i leveren.

Nogle mennesker med trin 2-seminomer kan være egnede til mindre intens behandling med strålebehandling, undertiden med tilføjelse af en enklere form for kemoterapi.

I ikke-seminom-kimcelletumorer kan der også kræves yderligere operation efter kemoterapi for at fjerne tumorer fra andre dele af kroppen afhængigt af omfanget af spredning af tumoren.

Det kan være svært at beslutte, hvilken behandling der er bedst for dig. Dit kræfthold vil komme med anbefalinger, men den endelige beslutning vil være din.

Før du diskuterer dine behandlingsmuligheder med din specialist, kan du finde det nyttigt at skrive en liste med spørgsmål, du kan stille dem.

For eksempel vil du måske finde ud af fordele og ulemper ved bestemte behandlinger.

Orchidectomy

En orkidektomi er en kirurgisk procedure for at fjerne en testikel.

Hvis du har testikelkræft, skal hele den berørte testikel fjernes, fordi kun fjernelse af tumoren kan føre til, at kræften spredes.

Ved at fjerne hele testiklen forbedres dine chancer for at få en fuld bedring stærkt. Dit sexliv og din evne til at få børn bliver ikke påvirket.

Cirka 1 ud af 50 mennesker får en anden ny testikelkræft i deres resterende testikel.

Under sådanne omstændigheder er det undertiden muligt kun at fjerne den del af testiklen, der indeholder tumoren. Du bør spørge din kirurg om dette, hvis du er i denne stilling.

Hvis testikelkræft opdages i sine meget tidlige stadier, kan en orkidektomi være den eneste behandling, du har brug for.

En orkidektomi udføres ikke gennem pungen. Det gøres ved at lave et snit i lysken, som testiklen fjernes igennem sammen med alle de rør og blodkar, der er fastgjort til testiklen, der passerer gennem lysken ind i maven. Operationen udføres under generel bedøvelse .

Du kan få en kunstig (protetisk) testikel indsat i pungen, så udseendet af dine testikler ikke påvirkes i høj grad.

Den kunstige testikel er normalt lavet af silikone, en blød type plast. Det vil sandsynligvis ikke være nøjagtigt som din gamle testikel eller den, du stadig har. Det kan være lidt anderledes i størrelse eller struktur.

Efter en orkidektomi er det ofte muligt at blive udskrevet hurtigt, selvom du muligvis bliver på hospitalet i et par dage. Hvis kun 1 testikel fjernes, bør der ikke være varige bivirkninger.

Hvis begge testikler fjernes (en bi-lateral orkidektomi), vil du være infertil.

Men fjernelse af begge testikler på samme tid er meget sjældent påkrævet, og kun 1 ud af 50 tilfælde kræver, at den anden testikel fjernes på et senere tidspunkt.

Du kan muligvis bankere din sæd, før du har en bilateral orkidektomi, så du kan få børn, hvis du beslutter dig for det.

Sædbank

De fleste mennesker er stadig frugtbare efter at have fjernet 1 testikel. Men nogle behandlinger for testikelkræft kan forårsage infertilitet .

Nogle mennesker med testikelkræft kan have lave sædtal på grund af ændringer, der opstår i testiklerne, før kræften udvikler sig.

For nogle behandlinger, såsom kemoterapi, kan infertilitet forekomme, men standardkemoterapier har mindre end 50% chance for at forårsage infertilitet, hvis den resterende testikel er normal.

Hos mennesker, der har brug for fjernelse af klumper efter kemoterapi bag på underlivet, kendt som retroperitoneal lymfeknude dissektion (RPLND), kan evnen til at ejakulere blive påvirket, selvom den resterende testikel stadig kan producere sædceller.

Før din behandling begynder, kan du overveje at overveje sædbank.

Det er her, en prøve af din sædfryses, så den kan bruges på et senere tidspunkt til at imprægnere din partner under kunstig befrugtning .

Inden sædbanken kan du blive bedt om at få testet HIV , hepatitis B og hepatitis C.

Hvis du har kompleks kemoterapi til fase 2 og 3 testikelkræft, bør du altid tilbydes sædbank. Spørg, om du er bekymret for din fertilitet.

Ikke alle mænd er egnede til sædbank. For at teknikken kan fungere, skal sædcellerne have en rimelig høj kvalitet.

Der kan også være situationer, hvor det anses for farligt at udsætte behandlingen for, at sædbanker finder sted.

De fleste kræftbehandlingscentre tilbyder en gratis sædbanktjeneste. Men det er op til hvert område i landet at afgøre, om de opbevarer sæd gratis, eller om du skal betale.

Cancer Research UK har flere oplysninger om sædbank , herunder omkostningerne ved opbevaring af sæd.

Testosteron udskiftningsterapi

Hvis du stadig har en tilbageværende sund testikel, skal den gøre nok testosteron, så du ikke bemærker nogen forskel.

Hvis der er problemer med din resterende testikel, kan du opleve symptomer forårsaget af mangel på testosteron.

Disse symptomer kan skyldes andre grunde, men kan omfatte:

Når begge testikler er fjernet, stopper det bestemt, at du producerer testosteron, og du får de ovennævnte symptomer.

Testosteronerstatningsterapi er det sted, hvor du får testosteron i form af en injektion, hudplaster eller gel, der skal gnides ind i din hud.

Hvis du har injektioner, skal du normalt have dem hver 2. til 3. måned.

Efter at have haft testosteronerstatningsterapi kan du opretholde en erektion, og din sexlyst forbedres.

Bivirkninger forbundet med denne type behandling er usædvanlige, og eventuelle bivirkninger, du oplever, vil normalt være milde.

De kan omfatte:

 • fedtet hud, som nogle gange kan udløse acne
 • brystforstørrelse og hævelse
 • en ændring i normale tissemønstre, såsom at skulle tisse oftere eller have problemer med at tisse forårsaget af en forstørret prostata, der lægger pres på din blære

Lymfeknude og lungekirurgi

Mere avancerede tilfælde af testikelkræft kan sprede sig til dine lymfeknuder. Lymfeknuder er en del af kroppens immunsystem, som hjælper med at beskytte mod sygdom og infektion.

Lymfeknudekirurgi udføres under generel bedøvelse. Lymfeknuderne i din mave er de knudepunkter, der mest sandsynligt skal fjernes.

I nogle tilfælde kan nerverne i nærheden af lymfeknuderne blive beskadiget, hvilket betyder, at sædet i stedet for at ejakulere sæd ud af din penis under sex eller onani rejser tilbage i blæren. Dette er kendt som retrograd ejakulation .

Hvis du har retrograd ejakulation, vil du stadig opleve følelsen af at have en orgasme under ejakulation, men du vil ikke være i stand til at få et barn.

Der er en række måder at behandle retrograd ejakulation på, herunder brug af medicin, der styrker musklerne omkring blærehalsen for at forhindre strømmen af sæd ind i blæren.

Mænd, der ønsker at få børn, kan få sæd fra deres urin til brug ved kunstig befrugtning eller IVF .

Nogle mennesker med testikelkræft har kræftaflejringer i lungerne, og det kan også være nødvendigt at fjerne dem efter kemoterapi, hvis de ikke er forsvundet eller reduceret tilstrækkeligt i størrelse.

Denne type operation udføres også under generel bedøvelse og påvirker normalt ikke signifikant vejrtrækning på lang sigt.

Nervebesparende retroperitoneal lymfeknude dissektion

En nyere type lymfeknudeoperation kaldet nervesparende retroperitoneal lymfeknude-dissektion (RPLND) bruges i stigende grad, fordi den medfører en lavere risiko for at forårsage retrograd ejakulation og infertilitet.

I nervesparende RPLND er operationsstedet begrænset til et meget mindre område. Dette betyder, at der er mindre chance for, at der opstår nerveskader.

Ulempen er, at operationen er mere teknisk krævende.

Nervebesparende RPLND er i øjeblikket kun tilgængelig på specialcentre, der ansætter kirurger med den nødvendige uddannelse.

Laparoskopisk retroperitoneal lymfeknude dissektion

Laparoskopisk retroperitoneal lymfeknude dissektion (LRPLND) er en type nøglehulskirurgi, der kan bruges til at fjerne lymfeknuder.

Under LRPLND vil kirurgen foretage et antal små snit i din mave.

Et instrument kaldet endoskop indsættes i en af snitene. Et endoskop er et tyndt, langt, fleksibelt rør med et lys og et kamera i den ene ende, der gør det muligt at videresende billeder af indersiden af din krop til en ekstern tv-skærm.

Små kirurgiske instrumenter føres ned i endoskopet og kan bruges til at fjerne de berørte lymfeknuder.

Fordelen ved LRPLND er, at der er mindre smerter efter operationen og en hurtigere restitutionstid.

Som med nervebesparende RPLND er der i LRPLND også en mindre chance for, at nerveskader vil føre til retrograd ejakulation.

Men da LRPLND er en ny teknik, er der kun få tilgængelige beviser for procedurens langsigtede sikkerhed og effektivitet.

Hvis du overvejer LRPLND, skal du forstå, at der stadig er usikkerhed om sikkerheden og effektiviteten af proceduren.

Strålebehandling

Strålebehandling bruger strålingsstråler med høj energi til at ødelægge kræftceller.

Undertiden kan seminoma kræve strålebehandling efter operationen for at forhindre, at kræften vender tilbage.

Det kan også være nødvendigt i avancerede tilfælde, hvor nogen ikke er i stand til at tolerere de komplekse kemoterapier, der normalt bruges til behandling af fase 2 og 3 testikelkræft.

Hvis testikelkræft har spredt sig til dine lymfeknuder, kan det være nødvendigt med strålebehandling efter kemoterapi.

Bivirkninger ved strålebehandling kan omfatte:

Disse bivirkninger er normalt kun midlertidige og bør forbedres, når din behandling er afsluttet.

Kemoterapi

Kemoterapi bruger stærke lægemidler til at dræbe de ondartede (kræft) celler i din krop eller forhindre dem i at formere sig.

Du kan få brug for kemoterapi, hvis du har avanceret testikelkræft, eller hvis den er spredt i din krop. Det bruges også til at forhindre, at kræften vender tilbage.

Kemoterapi bruges ofte til behandling af seminomer og ikke-seminomtumorer.

Kemoterapi medicin til testikelkræft injiceres normalt i en vene.

I nogle tilfælde anvendes et specielt rør kaldet en central linje, der forbliver i en vene under hele behandlingen, så du ikke behøver at blive ved med at få blodprøver eller nåle placeret i en ny vene.

Nogle gange kan kemoterapi medicin angribe din krops normale, sunde celler. Derfor kan det have mange forskellige bivirkninger.

De mest almindelige inkluderer:

 • at være syg
 • føler sig syg
 • hårtab
 • ondt i munden og mavesår
 • mistet appetiten
 • træthed
 • åndenød og lungeskader
 • infertilitet
 • ringer i ørerne (tinnitus)
 • hud, der let bløder eller får blå mærker
 • lavt blodtal
 • øget sårbarhed over for infektion
 • følelsesløshed og prikken (nåle og nåle) i dine hænder og fødder
 • nyreskade

Disse bivirkninger er normalt kun midlertidige og bør forbedres, når du er færdig med din behandling.

Bivirkninger, såsom infektioner, der opstår, når du har et lavt blodtal, kan være livstruende, og det er vigtigt, at du altid ringer til dit kræftplejeteam, hvis du er bekymret mellem kemoterapibehandlinger.

Bleomycin

En af de almindeligt anvendte lægemidler, kaldet bleomycin, kan forårsage langvarig lungeskade.

Du bør diskutere dette med dine læger, hvis skader på dine lunger ville have specifikke problemer for din karriere eller livsstil.

Men rådet kan stadig være, at du skal modtage det for den bedste chance for en kur.

At få børn

Du bør ikke få børn, mens du får kemoterapi, og i et år, efter at din behandling er afsluttet.

Dette skyldes, at kemoterapi medicin midlertidigt kan skade din sædceller, hvilket øger din risiko for at blive far til en baby med alvorlige fødselsdefekter.

Du bliver nødt til at bruge en pålidelig prævention , såsom kondom , i løbet af denne periode.

Kondomer bør også bruges i de første 48 timer efter kemoterapi.

Dette er for at beskytte din partner mod potentielt skadelige virkninger af kemoterapi medicin i din sædceller.

Find ud af mere om bivirkningerne ved kemoterapi

Opfølgning

Selvom din kræft er blevet helbredt fuldstændigt, er der en risiko for, at den vender tilbage.

Risikoen for, at din kræft vender tilbage, afhænger af, hvilket stadium det var, da du blev diagnosticeret, og hvilken behandling du har haft siden.

De fleste gentagelser af ikke-seminom testikelkræft forekommer inden for 2 år efter operation eller afslutning af kemoterapi.

I seminomer forekommer gentagelser stadig indtil 3 år. Gentagelser efter 3 år er sjældne og forekommer hos mindre end 5% af befolkningen.

På grund af risikoen for gentagelse skal du regelmæssigt undersøge, om kræften er vendt tilbage.

Disse inkluderer:

Opfølgning og test anbefales normalt afhængigt af kræftens omfang og den tilbudte behandling.

Dette er normalt hyppigere i det første år eller 2, men opfølgningsaftaler kan vare i op til 5 år.

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at fortsætte opfølgningsaftaler i 10 år eller længere.

Hvis kræften vender tilbage efter behandling for fase 1 testikelkræft, og den diagnosticeres på et tidligt tidspunkt, er det normalt muligt at helbrede det ved hjælp af kemoterapi og muligvis også strålebehandling.

Nogle typer tilbagevendende testikelkræft har en kur på over 95%.

Gentagelser, der sker efter tidligere kombinationskemoterapi, kan også helbredes, men chancerne for dette vil variere mellem individer, og du bliver nødt til at bede dine læger om at diskutere dette med dig.

Cancer Research UK har flere oplysninger om opfølgning på testikelkræft .