Intrauterin insemination (IUI)

Intrauterin insemination (IUI) er en fertilitetsbehandling, der involverer direkte indsættelse af sædceller i en kvindes livmoder.

Adgang til IUI på

Se din læge, hvis du overvejer at have IUI på .

Du kan blive tilbudt IUI, hvis:

Husk, at ventelisten til IUI-behandling kan være meget lang i nogle områder.

De kriterier, du skal opfylde for at være berettiget til IUI, kan også variere. Spørg din læge eller lokale CCG for at finde ud af, hvad reglerne er, hvor du bor.

Betaler for IUI privat

IUI er også tilgængelig fra nogle private fertilitetsklinikker. Human Fertilization & Embryology Authority (HFEA) har en fertilitetsklinikfinder .

Omkostningerne spænder fra ca. £ 800 til £ 1.300 for hver cyklus af IUI-behandling.

Fertilitetstest før IUI

Før IUI udføres, skal du og din partners fertilitet vurderes for at finde ud af, hvorfor du har svært ved at blive gravid, og for at se om IUI er egnet til dig.

Læs mere om diagnosticering af infertilitet .

For at en kvinde skal have IUI, skal hendes æggeleder (rørene, der forbinder æggestokkene med livmoderen) være åbne og sunde.

Du og din partner vil normalt ikke blive tilbudt IUI, hvis du har:

  • uforklarlig infertilitet
  • et lavt sædantal eller sæd af dårlig kvalitet
  • mild endometriose

Dette skyldes, at der er nogle beviser, der tyder på, at det ikke øger dine chancer for at blive gravid under disse omstændigheder sammenlignet med naturlige forsøg.

Timing af din IUI-behandling

Du kan blive tilbudt IUI i en naturlig (ustimuleret) cyklus eller i en stimuleret cyklus.

For at øge dine chancer for succes bør en cyklus af IUI udføres lige efter ægløsning. Ægløsning sker normalt mellem 12 og 16 dage efter, at en kvinde har haft menstruation , hvis du har en regelmæssig menstruationscyklus. Dette kan variere, hvis du har en uregelmæssig menstruationscyklus.

Du får muligvis et ægløsningsprognosekit (OPK), der hjælper dig med at finde ud af ægløsningsdatoen. En OPK-enhed registrerer hormoner, der frigives under ægløsning i urin eller spyt.

Ellers kan blodprøver bruges til at finde ud af, hvornår du skal ægløsning.

Stimuleret IUI

Nogle gange bruges fertilitetsmedicin til at stimulere ægløsning før IUI. I dette tilfælde bruges vaginal ultralydsscanninger til at spore udviklingen af dine æg. Så snart et æg er modent, får du en hormoninjektion for at stimulere dets frigivelse.

IUI ved hjælp af en partners sæd

Hvis et par beslutter at lade IUI bruge deres egen sæd, bliver manden bedt om at give en sædprøve på fertilitetsklinikken ved at onanere i en prøvekop. Dette sker normalt den samme dag, som IUI-behandling finder sted.

Sædprøven “vaskes” og filtreres for at producere en koncentreret prøve af sunde sædceller.

Et instrument kaldet et spekulum indsættes i kvindens vagina for at holde det åbent. Et tyndt, fleksibelt rør kaldet et kateter placeres derefter inde i skeden og føres ind i livmoderen. Sædprøven føres derefter gennem kateteret og ind i livmoderen.

Denne proces er for det meste smertefri, selvom nogle kvinder oplever mild kramper i kort tid.

Processen tager normalt ikke mere end 10 minutter. Du skal være i stand til at gå hjem efter en kort hvile.

IUI ved hjælp af donorsæd

Frossen sæd fra en donor kan også bruges til IUI, uanset om du er single eller i et partnerskab, homoseksuel eller lige.

Alle licenserede fertilitetsklinikker i Storbritannien er forpligtet til at screene donorsæd for infektioner og arvelige sygdomme.

Nogle infektioner tager et stykke tid at vise, så sædcellerne vil blive frosset i seks måneder for at give tid til infektioner, såsom HIV, at blive detekteret.

Sædcellerne er frossne, uanset om det er fra nogen, du kender, eller fra en registreret, licenseret sædbank.

At vælge at bruge doneret sæd kan være en vanskelig beslutning, og du bør tilbydes rådgivning, inden du går videre.

Læs mere om brug af en sæddonor .

Dine chancer for succes med IUI

Dette afhænger af mange forskellige ting, herunder:

  • årsagen til infertilitet
  • kvindens alder
  • mandens sædtal og sædkvalitet (brug af frisk sæd fører til højere undfangelseshastigheder end ved brug af frossen sæd)
  • hvorvidt fertilitetsmedicin bruges til at stimulere ægløsning (dette kan øge dine chancer for succes)

Der er mange forskellige faktorer involveret, så det er bedst at tale med dit fertilitetshold om dine individuelle chancer for succes.

Er der nogen risici?

Nogle kvinder har milde kramper svarende til menstruationssmerter, men ellers er risikoen forbundet med IUI minimal.

Hvis du tager et fertilitetsmedicin for at stimulere ægløsning, er der en lille risiko for at udvikle en tilstand kaldet ovariehyperstimulationssyndrom . Der er også en chance for, at du får mere end en baby, hvilket medfører yderligere risici for både dig og dine babyer .