Testikelkræft

Kræft i testiklen er en af de mindre almindelige kræftformer og har tendens til mest at påvirke mænd mellem 15 og 49 år.

Typiske symptomer er smertefri hævelse eller klump i 1 af testiklerne eller enhver ændring i form eller struktur af testiklerne.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der føles normalt for dig. Lær din krop at kende og se en læge, hvis du bemærker ændringer.

Læs mere om udseendet og følelsen af normale testikler , symptomerne på testikelkræft og diagnosticering af testikelkræft .

Testiklerne

Testiklerne er de 2 ovale mandlige kønsorganer, der sidder inde i pungen på hver side af penis.

Testiklerne er en vigtig del af det mandlige reproduktive system, fordi de producerer sæd og hormonet testosteron, som spiller en vigtig rolle i mandlig seksuel udvikling.


Typer af testikelkræft

De forskellige typer testikelkræft klassificeres efter den type celler, kræften begynder i.

Den mest almindelige form for testikelkræft er kønsceller testikelkræft, som tegner sig for omkring 95% af alle tilfælde. Kimceller er en type celle, som kroppen bruger til at skabe sædceller.

Der er 2 hovedundertyper af kimcelle testikelkræft. De er:

  • seminomer – som er blevet mere almindelige i de sidste 20 år og nu tegner sig for 40 til 45% af testikelkræft
  • ikke-seminomer – som tegner sig for det meste af resten og inkluderer teratomer, embryonale carcinomer, choriocarcinomer og æggeblomme sac tumorer

Begge typer har en tendens til at reagere godt på kemoterapi .

Mindre almindelige typer af testikelkræft inkluderer:

  • Leydig celletumorer – som tegner sig for omkring 1 til 3% af tilfældene
  • Sertoli-celletumorer – som tegner sig for mindre end 1% af tilfældene

Dette emne fokuserer på kønsceller testikelkræft.

Du kan kontakte kræftstøttespecialisterneMacmillan for at få flere oplysninger om Leydig-celletumor og Sertoli-celletumorer.

Macmillan-hjælpelinjenummeret er 0808808 00 00, åbent mandag til fredag fra 9 til 20.

Læs mere om Hodgkin lymfom og ikke-Hodgkin lymfom .

Hvor almindelig er testikelkræft?

Testikelkræft er en relativt sjælden kræftform, der tegner sig for kun 1% af alle kræftformer, der forekommer hos mænd.

Omkring 2.300 mænd diagnosticeres med testikelkræft hvert år i Storbritannien.

Testikelkræft er usædvanlig sammenlignet med andre kræftformer, fordi det har tendens til at påvirke yngre mænd.

Selv om det generelt er relativt ualmindeligt, er testikelkræft den mest almindelige kræftform, der påvirker mænd i alderen 15 til 49 år.

Af uklare årsager har hvide mænd en højere risiko for at udvikle testikelkræft end mænd fra andre etniske grupper.

Antallet af tilfælde af testikelkræft diagnosticeret hvert år i Storbritannien er omtrent fordoblet siden midten af 1970’erne. Igen er årsagerne til dette uklare.


Årsager til testikelkræft

Den nøjagtige årsag eller årsager til testikelkræft er ukendt, men der er identificeret en række faktorer, der øger en mands risiko for at udvikle den.

Uafskårne testikler

Uafskårne testikler (cryptorchidism) er den mest betydningsfulde risikofaktor for testikelkræft.

Omkring 3 til 5% af drengene er født med deres testikler inde i maven. De falder normalt ned i pungen i løbet af det første leveår, men i nogle drenge falder testiklerne ikke ned.

I de fleste tilfælde kommer testikler, der ikke stiger ned, når en dreng er et år gammel, på et senere tidspunkt.

Hvis testiklerne ikke falder ned naturligt, kan der udføres en operation kendt som en orchidopexy for at flytte testiklerne i den rigtige position inde i pungen.

Det er vigtigt, at ikke-nedstøbte testikler bevæger sig ned i pungen i den tidlige barndom, fordi drenge med testede testikler har en højere risiko for at udvikle testikelkræft end drenge, hvis testikler falder normalt.

Det er også meget lettere at observere testiklerne, når de er i pungen.

Mænd med testede testikler er ca. 3 gange mere tilbøjelige til at udvikle testikelkræft end mænd, hvis testikler falder ned ved fødslen eller kort efter.

Familie historie

At have en nær slægtning med en historie med testikelkræft eller en ikke nedstødt testikel øger risikoen for også at udvikle den.

For eksempel, hvis din far havde testikelkræft, er du omkring 4 gange mere tilbøjelige til at udvikle det end nogen uden nogen familiehistorie af tilstanden.

Hvis din bror havde testikelkræft, er du cirka 8 gange mere tilbøjelig til at udvikle den.

Nuværende forskning tyder på, at et antal gener kan være involveret i udviklingen af testikelkræft i familier, hvor mere end 1 person har haft tilstanden.

Dette er et løbende forskningsområde, hvor patienter og deres familier kan blive bedt om at deltage.

Tidligere testikelkræft

Mænd, der tidligere er blevet diagnosticeret med testikelkræft, er mellem 12 og 18 gange mere tilbøjelige til at udvikle den i den anden testikel.

Af denne grund er det meget vigtigt, at du holder øje med den anden testikel, hvis du er blevet diagnosticeret med testikelkræft.

Find ud af, hvordan testikler skal se ud og føles

Hvis du er blevet diagnosticeret med testikelkræft, skal du også observeres for tegn på gentagelse i mellem 5 og 10 år, så det er meget vigtigt, at du deltager i dine opfølgningsaftaler .

Cancer Research UK har flere oplysninger om testikelkræftrisici og årsager .

Outlook

Testikelkræft er en af de mest behandlede typer kræft, og udsigterne er en af de bedste for kræftformer.

I England og Wales overlever næsten alle mænd (99%) i et år eller mere efter at være blevet diagnosticeret med testikelkræft, og 98% overlever i 5 år eller mere efter diagnosen.

Cancer Research UK har flere oplysninger om overlevelsesrater for testikelkræft .

Næsten alle mænd, der behandles for testikelkimtumorer, helbredes, og det er sjældent, at tilstanden vender tilbage mere end 5 år senere.

Behandling inkluderer næsten altid kirurgisk fjernelse af den berørte testikel (orkidektomi eller orkiektomi), som normalt ikke påvirker fertiliteten eller evnen til at have sex.

I nogle tilfælde kan kemoterapi eller, mindre almindeligt, strålebehandling anvendes til seminomer (men ikke ikke-seminomer).

Find ud af mere om behandling af testikelkræft

Video: Testikelkræft

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/testikelkraeft/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>