Statiner – Bivirkninger

Som alle medikamenter kan statiner forårsage bivirkninger. Imidlertid tolererer de fleste dem godt og oplever ingen problemer.

Du bør diskutere fordele og risici ved at tage statiner med din læge, inden du begynder at tage medicinen.

Hvis du finder visse bivirkninger særligt besværlige, skal du tale med den læge, der har ansvaret for din pleje. Din dosis skal muligvis justeres, eller du har muligvis brug for en anden type statin.

Nogle af de vigtigste bivirkninger af statiner er anført her. Dette er dog ikke en komplet liste, og nogle af disse gælder ikke nødvendigvis for det specifikke statin, du tager.

For detaljer om bivirkningerne af et bestemt statin, se informationsfolderen, der følger med din medicin.

Almindelige bivirkninger

Selvom bivirkninger kan variere mellem forskellige statiner, inkluderer almindelige bivirkninger (som forekommer hos op til 1 ud af 10 personer):

Det er imidlertid ikke klart, om de fleste af de almindelige problemer, som folk oplever, når de tager statiner, faktisk skyldes selve medicinen.

Ikke almindelige bivirkninger

Ikke almindelige bivirkninger af statiner (som kan forekomme hos op til 1 ud af 100 personer) inkluderer:

Sjældne bivirkninger

Sjældne bivirkninger af statiner (som kan forekomme hos op til 1 ud af 1.000 personer) inkluderer:

Muskeleffekter

Statiner kan lejlighedsvis forårsage muskelbetændelse (hævelse) og skade. Tal med din læge, hvis du har muskelsmerter, ømhed eller svaghed, der ikke kan forklares – for eksempel smerter, der ikke er forårsaget af fysisk arbejde.

Din læge kan udføre en blodprøve for at måle et stof i dit blod kaldet kreatinkinase (CK), som frigives i blodet, når dine muskler er betændte eller beskadigede.

Hvis niveauet af CK i dit blod er mere end 5 gange det normale niveau, kan din læge råde dig til at stoppe med at tage statinet. Regelmæssig træning kan nogle gange føre til en stigning i CK, så fortæl din læge, hvis du har trænet meget.

Når dit CK-niveau er vendt tilbage til det normale, kan din læge foreslå, at du begynder at tage statinet igen, men i en lavere dosis.

Rapportering af bivirkninger

Den gule kortordning giver dig mulighed for at rapportere mistænkte bivirkninger fra enhver form for medicin, du tager. Det drives af en lægemiddel sikkerhedssikkerhedshund kaldet Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) .

Se webstedet med gule kort for mere information.