Statiner – Overvejelser

Statiner bør ikke tages, hvis du har en alvorlig leversygdom, eller hvis blodprøver antyder, at din lever muligvis ikke fungerer korrekt.

Dette skyldes, at statiner kan påvirke din lever, og det er mere sandsynligt, at det giver alvorlige problemer, hvis du allerede har en alvorligt beskadiget lever.

Før du begynder at tage statiner, skal du tage en blodprøve for at sikre, at din lever er i en relativt god stand. Du bør også have en rutinemæssig blodprøve for at kontrollere sundheden i din lever 3 måneder efter behandlingens start og igen efter 12 måneder.

Graviditet og amning

Statiner bør ikke tages af kvinder, der er gravide eller ammer, da der ikke er noget bevis for, om det er sikkert at gøre det.

Kontakt din læge for råd, hvis du bliver gravid, mens du tager statiner.


Mennesker med en øget risiko for bivirkninger

Statiner bør tages med forsigtighed, hvis du har en øget risiko for at udvikle en sjælden bivirkning kaldet myopati, hvor væv i dine muskler bliver beskadiget og smertefuldt. Alvorlig myopati (rabdomyolyse) kan føre til nyreskade.

Ting, der kan øge denne risiko, inkluderer:

 • er over 70 år gammel
 • har en historie med leversygdom
 • drikker regelmæssigt store mængder alkohol
 • har haft muskelrelaterede bivirkninger, når du tager statin eller fibrat (en anden type medicin mod forhøjet kolesterol)
 • har en familiehistorie af myopati eller rabdomyolyse

Hvis en eller flere af disse gælder for dig, skal du muligvis ofte overvåges for at kontrollere komplikationer. En lavere dosis statin kan også anbefales.

Hvis du har en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) , kan behandlingen blive forsinket, indtil dette problem er behandlet. Dette skyldes, at det at have en underaktiv skjoldbruskkirtel kan føre til et forhøjet kolesterolniveau, og behandling af hypothyroidisme kan få dit kolesterolniveau til at falde uden behov for statiner. Statiner er også mere tilbøjelige til at forårsage muskelskader hos mennesker med en underaktiv skjoldbruskkirtel.

Læs mere om bivirkninger af statiner .

Interaktioner

Statiner kan reagere uforudsigeligt med visse andre stoffer (kendt som “interagerende”), hvilket potentielt øger risikoen for alvorlige bivirkninger, såsom muskelskader.

Medicin, der kan interagere med nogle typer statin, inkluderer:


 • visse antibiotika og svampedræbende stoffer
 • visse HIV- medicin
 • warfarin – en medicin, der ofte bruges til at forhindre blodpropper
 • ciclosporin – et lægemiddel, der undertrykker immunsystemet og bruges til at behandle en bred vifte af tilstande, herunder psoriasis og reumatoid arthritis
 • danazol – et syntetisk hormonmedicin, der bruges til behandling af tilstande som endometriose
 • verapamil og diltiazem – typer medicin kaldet calciumkanalblokkere, som bruges til at behandle forskellige tilstande, der påvirker hjertet og blodkarrene
 • amiodaron – en medicin, der undertiden bruges til behandling af uregelmæssige hjerterytme
 • fibrater – medicin, der som statiner hjælper med at reducere kolesterolniveauer i blodet

Hvis du tager statiner og har brug for at tage et af disse lægemidler, kan din læge ordinere en alternativ statin eller ordinere din nuværende statin ved en lavere dosis. I nogle tilfælde kan de anbefale, at du midlertidigt holder op med at tage din statin.

Mad og alkohol

Grapefrugtjuice kan påvirke nogle statiner og øge risikoen for bivirkninger. Din læge kan råde dig til at undgå det helt eller kun indtage små mængder.

Din læge vil også spørge dig, hvor meget alkohol du drikker, før du ordinerer statiner. Folk, der regelmæssigt drikker store mængder alkohol, har øget risiko for at få mere alvorlige bivirkninger.

Hvis du får ordineret et statin, kan du muligvis fortsætte med at drikke alkohol. Du bør dog ikke drikke mere end 14 enheder alkohol om ugen.

Undersøger din medicin

For fuldstændige oplysninger om advarsler og interaktioner, der er relevante for din specifikke medicin, skal du læse indlægssedlen til patienten, der følger med den.

Hvis du er i tvivl, skal du kontakte din læge eller apotek for at få råd.