Hyperglykæmi (højt blodsukker)

Hyperglykæmi er det medicinske udtryk for et højt blodsukker (glukose) niveau. Det er et almindeligt problem for mennesker med diabetes .

Det kan påvirke mennesker med type 1-diabetes og type 2-diabetes såvel som gravide kvinder med svangerskabsdiabetes .

Det kan lejlighedsvis påvirke mennesker, der ikke har diabetes, men normalt kun mennesker, der er alvorligt syge, såsom dem, der for nylig har haft et slagtilfælde eller hjerteanfald eller har en alvorlig infektion.

Hyperglykæmi bør ikke forveksles med hypoglykæmi , når en persons blodsukkerniveau falder for lavt.

Denne information fokuserer på hyperglykæmi hos mennesker med diabetes.

Er hyperglykæmi alvorlig?

Målet med diabetesbehandling er at holde blodsukkeret så tæt på det normale som muligt.

Men hvis du har diabetes, uanset hvor forsigtig du er, vil du sandsynligvis opleve hyperglykæmi på et eller andet tidspunkt.

Det er vigtigt at være i stand til at genkende og behandle hyperglykæmi, da det kan føre til alvorlige helbredsproblemer, hvis de ikke behandles.

Lejlighedsvis milde episoder er normalt ikke bekymrende og kan behandles ret let eller kan vende tilbage til det normale alene.

Men hyperglykæmi kan være potentielt farligt, hvis blodsukkeret bliver meget højt eller forbliver højt i lange perioder.

Meget høje blodsukkerniveauer kan forårsage livstruende komplikationer, såsom:

 • diabetisk ketoacidose (DKA) – en tilstand forårsaget af kroppen, der har brug for at nedbryde fedt som en energikilde, hvilket kan føre til en diabetisk koma; dette har tendens til at påvirke mennesker med type 1-diabetes
 • hyperosmolar hyperglykæmisk tilstand (HHS) – svær dehydrering forårsaget af kroppen, der forsøger at slippe af med overskydende sukker; dette har tendens til at påvirke mennesker med type 2-diabetes

Regelmæssigt at have høje blodsukkerniveauer i lange perioder (over måneder eller år) kan resultere i permanent skade på dele af kroppen såsom øjne, nerver, nyrer og blodkar.

Hvis du oplever hyperglykæmi regelmæssigt, skal du tale med din læge eller dit diabetesteam.

Det kan være nødvendigt at ændre din behandling eller din livsstil for at holde dit blodsukkerniveau inden for et sundt interval.

Symptomer på hyperglykæmi

Symptomer på hyperglykæmi hos mennesker med diabetes har tendens til at udvikle sig langsomt over et par dage eller uger.

I nogle tilfælde er der muligvis ingen symptomer, før blodsukkeret er meget højt.

Symptomer på hyperglykæmi inkluderer:

Symptomer på hyperglykæmi kan også være forårsaget af udiagnosticeret diabetes, så se en læge, hvis dette gælder for dig. Du kan få en test for at kontrollere tilstanden.

Hvad skal mit blodsukkerniveau være?

Når du først diagnosticeres med diabetes, fortæller dit diabetesteam normalt dig, hvad dit blodsukkerniveau er, og hvad du skal sigte mod at få det ned til.

Du kan blive bedt om at bruge en testanordning til regelmæssigt at overvåge dit blodsukkerniveau derhjemme.

Eller du kan have en aftale med en sygeplejerske eller læge hvert par måneder for at se, hvad dit gennemsnitlige blodsukkerniveau er. Dette kaldes dit HbA1c-niveau.

Målblodsukkerniveauet varierer for alle, men generelt:

 • hvis du overvåger dig selv derhjemme med et selvtestsæt – et normalt mål er 4 til 7 mmol / l før du spiser og under 8,5 til 9 mmol / l 2 timer efter et måltid
 • hvis dit HbA1c-niveau testes hvert par måneder – et normalt HbA1c-mål er under 48 mmol / mol (eller 6,5% på den ældre måleskala)

Webstedet Diabetes UK har mere om blodsukkerniveau og test .

Hvad forårsager forhøjet blodsukker?

En række ting kan udløse en stigning i blodsukkeret hos mennesker med diabetes, herunder:

Lejlighedsvise episoder af hyperglykæmi kan også forekomme hos børn og unge voksne under vækstspor.

Behandling af hyperglykæmi

Hvis du er blevet diagnosticeret med diabetes og har symptomer på hyperglykæmi, skal du følge den rådgivning, dit plejeteam har givet dig for at reducere dit blodsukkerniveau.

Hvis du ikke er sikker på, hvad du skal gøre, skal du kontakte en læge eller dit plejeteam.

Du kan blive bedt om at:

 • ændre din diæt – for eksempel kan du rådes til at undgå mad, der får dit blodsukkerniveau til at stige, såsom kager eller sukkerholdige drikkevarer
 • drik masser af sukkerfrie væsker – dette kan hjælpe, hvis du er dehydreret
 • træner oftere – mild, regelmæssig motion som at gå kan ofte sænke dit blodsukkerniveau, især hvis det hjælper dig med at tabe dig
 • hvis du bruger insulin, skal du justere din dosis – dit plejeteam kan give dig specifikke råd om, hvordan du gør dette

Du kan også rådes til at overvåge dit blodsukkerniveau nøje eller teste dit blod eller urin for stoffer kaldet ketoner (forbundet med diabetisk ketoacidose).

Indtil dit blodsukkerniveau er tilbage under kontrol, skal du passe på yderligere symptomer, der kan være tegn på en mere alvorlig tilstand.

Hvornår skal man få hurtig lægehjælp?

Kontakt dit diabetesteam straks, hvis du har et højt blodsukkerniveau og oplever følgende symptomer:

Disse symptomer kan være tegn på en mere alvorlig komplikation af hyperglykæmi, såsom diabetisk ketoacidose eller en hyperosmolær hyperglykæmisk tilstand, og du skal muligvis passe på hospitalet.

Sådan forhindres hyperglykæmi

Der er enkle måder at reducere din risiko for svær eller langvarig hyperglykæmi:

 • Pas på, hvad du spiser – vær særlig opmærksom på, hvordan snacking og spisning af sukkerholdige fødevarer eller kulhydrater kan påvirke dit blodsukkerniveau.
 • Hold dig til din behandlingsplan – husk at tage dit insulin eller anden diabetesmedicin som anbefalet af dit plejeteam.
 • Vær så aktiv som muligt – at få regelmæssig motion kan hjælpe med at stoppe dit blodsukkerniveau, men du bør først kontakte din læge, hvis du tager diabetesmedicin, da nogle lægemidler kan føre til hypoglykæmi, hvis du træner for meget.
 • Vær ekstra forsigtig, når du er syg – dit plejeteam kan give dig nogle “sygedagsregler”, der beskriver, hvad du kan gøre for at holde dit blodsukkerniveau under kontrol under en sygdom.
 • Overvåg dit blodsukkerniveau – dit plejeteam kan foreslå at bruge en enhed til at kontrollere dit niveau derhjemme, så du kan se en stigning tidligt og tage skridt til at stoppe det.