Slagtilfælde – Årsager

Der er 2 hovedtyper af slagtilfælde: iskæmiske slagtilfælde og blødende slagtilfælde. De påvirker hjernen på forskellige måder og kan have forskellige årsager.

Iskæmiske slagtilfælde

Iskæmiske slagtilfælde er den mest almindelige type slagtilfælde. De sker, når en blodprop blokerer strømmen af blod og ilt til hjernen.

Disse blodpropper dannes typisk i områder, hvor arterierne er blevet indsnævret eller blokeret over tid af fede aflejringer kendt som plaques. Denne proces er kendt som åreforkalkning .

Dine kunstnerier kan naturligvis blive smallere, når du bliver ældre, men der er nogle ting, der farligt fremskynder denne proces.

Disse inkluderer:

En anden mulig årsag til iskæmisk slagtilfælde er en type uregelmæssig hjerterytme kaldet atrieflimren .

Dette kan forårsage blodpropper i hjertet, der går i stykker og ender i blodkarrene, der forsyner hjernen.

Hæmoragiske slagtilfælde

Hæmoragiske slagtilfælde (også kendt som hjerneblødninger eller intrakranielle blødninger) er mindre almindelige end iskæmiske slagtilfælde.

De sker, når et blodkar inde i kraniet brister og bløder ind i og omkring hjernen.

Hovedårsagen til hæmoragisk slagtilfælde er forhøjet blodtryk, som kan svække arterierne i hjernen og gøre dem mere tilbøjelige til at splitte eller briste.

Ting, der øger risikoen for højt blodtryk, inkluderer:

  • overvægt
  • drikker for store mængder alkohol
  • rygning
  • mangel på motion
  • stress

Hæmoragiske slagtilfælde kan også være forårsaget af brud på en ballonlignende udvidelse af et blodkar (hjerneaneurisme) eller unormalt dannede blodkar i hjernen.

Reducerer risikoen for slagtilfælde

Det er ikke muligt helt at forhindre slagtilfælde, fordi nogle ting, der øger din risiko for tilstanden, ikke kan ændres.

Disse inkluderer:

  • alder – du er mere tilbøjelige til at få et slagtilfælde, hvis du er over 55 år, selvom der er ca. 1 ud af 4 slagtilfælde for yngre mennesker
  • familiehistorie – hvis en nær slægtning (forælder, bedsteforælder, bror eller søster) har haft slagtilfælde, er din risiko sandsynligvis højere
  • etnicitet – hvis du er sydasiatisk, afrikansk eller caribisk, er din risiko for slagtilfælde højere, delvis fordi diabetes og forhøjet blodtryk er højere i disse grupper
  • din sygehistorie – hvis du tidligere har haft slagtilfælde, forbigående iskæmisk anfald (TIA) eller hjerteanfald , er din risiko for slagtilfælde højere

Men det er muligt at reducere risikoen for slagtilfælde markant ved at foretage livsstilsændringer for at undgå problemer som åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

Du bør også søge lægehjælp, hvis du tror, du kan have uregelmæssig hjerterytme .

Dette kan være et tegn på atrieflimren , hvilket øger risikoen for slagtilfælde.

Find ud af mere om, hvordan du forhindrer slagtilfælde .