Slagtilfælde – symptomer

Hvis du har mistanke om, at du eller en anden har et slagtilfælde, skal du straks ringe til 112 og bede om en ambulance.

Selvom symptomerne forsvinder, mens du venter på ambulancen, er det stadig vigtigt at gå til hospitalet for at få en vurdering.

Efter en indledende vurdering vil du blive henvist til en specialist for yderligere tests for at hjælpe med at bestemme årsagen til slagtilfælde. Du skal henvises til en specialist inden for 24 timer efter starten af dine symptomer. Behandlingen kan også begynde, hvis det er nødvendigt.

Symptomer på et slagtilfælde, der forsvinder hurtigt og på mindre end 24 timer, kan betyde, at du havde et forbigående iskæmisk anfald (TIA) .

Disse symptomer bør også behandles som en medicinsk nødsituation for at reducere chancerne for at få endnu et slagtilfælde.

At genkende tegn på slagtilfælde

Tegn og symptomer på slagtilfælde varierer fra person til person, men begynder normalt pludselig.

Da forskellige dele af din hjerne styrer forskellige dele af din krop, vil dine symptomer afhænge af den del af din hjerne, der er berørt, og omfanget af skaden.

De vigtigste symptomer på slagtilfælde kan huskes med ordet FAST:

 • Ansigt – ansigtet er muligvis faldet på den ene side, personen kan muligvis ikke smile, eller deres mund eller øje kan være faldet.
 • Arme – personen er muligvis ikke i stand til at løfte begge arme og holde dem der på grund af svaghed eller følelsesløshed i 1 arm.
 • Tale – deres tale kan være sløret eller forvrænget, eller personen kan muligvis ikke være i stand til at tale på trods af at det ser ud til at være vågen; de kan også have problemer med at forstå, hvad du siger til dem.
 • Tid – det er tid til at ringe 112 med det samme, hvis du bemærker nogen af disse tegn eller symptomer.

Det er vigtigt for alle at være opmærksomme på disse tegn og symptomer, især hvis du bor med eller plejer en person, der er i en højrisikogruppe, såsom en, der er ældre eller har diabetes eller forhøjet blodtryk .

Andre mulige symptomer

Symptomer i FAST-testen identificerer de fleste slagtilfælde, men lejlighedsvis kan et slagtilfælde forårsage forskellige symptomer.

Andre tegn og symptomer kan omfatte:

 • fuldstændig lammelse af 1 side af kroppen
 • pludseligt tab eller sløret syn
 • svimmelhed
 • forvirring
 • svært ved at forstå, hvad andre siger
 • problemer med balance og koordinering
 • synkebesvær (dysfagi)
 • en pludselig og meget alvorlig hovedpine, der resulterer i en blændende smerte i modsætning til noget, man har oplevet før
 • tab af bevidsthed

Men der kan være andre årsager til disse symptomer.

Transient iskæmisk angreb (TIA)

Symptomerne på et forbigående iskæmisk anfald (TIA) , også kendt som et mini-slagtilfælde, er de samme som et slagtilfælde, men har tendens til kun at vare mellem et par minutter og et par timer, før de forsvinder helt.

Selvom symptomerne forbedres, bør en TIA aldrig ignoreres, da det er et alvorligt advarselstegn på et problem med blodforsyningen til din hjerne.

Det betyder, at du har en øget risiko for at få et slagtilfælde i den nærmeste fremtid.

Det er vigtigt at ringe til 112 med det samme og bede om en ambulance, hvis du eller en anden har TIA eller slagtilfælde.

Hvis der er mistanke om en TIA, vil du blive tilbudt aspirin til at tage straks. Dette hjælper med at forhindre slagtilfælde.

Selvom symptomerne forsvinder, mens du venter på, at ambulancen ankommer, skal der stadig foretages en vurdering på et hospital. Du skal henvises til en specialist inden for 24 timer efter starten af dine symptomer.

Hvis du tror, du har haft en TIA før, men symptomerne er gået siden, og du ikke søgte lægehjælp på det tidspunkt, skal du foretage en hurtig aftale med en læge.

De kan henvise dig til en hospitalsvurdering, hvis det er relevant.