Pagets sygdom i brystvorten – Reduktion af risikoen

En række ting kan hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle brystkræft.

Kost og livsstil

At træne regelmæssigt og spise en sund, afbalanceret kost er kendt for at hjælpe med at forhindre mange former for kræft såvel som andre alvorlige sundhedsmæssige forhold, såsom hjertesygdomme og diabetes .

Undersøgelser har set på sammenhængen mellem brystkræft og diæt, og selvom der ikke er nogen konkrete konklusioner i øjeblikket, er der fordele for kvinder, der opretholder en sund vægt , træner regelmæssigt og har et lavt indtag af mættet fedt og alkohol .

Det er blevet foreslået, at træning regelmæssigt (mindst 150 minutter eller 2 timer og 30 minutter om ugen) kan reducere din risiko for at udvikle brystkræft med op til en tredjedel.

Læs mere om retningslinjerne for fysisk aktivitet for voksne .

Hvis du har oplevet overgangsalderen (når dine månedlige menstruationer stopper), er det meget vigtigt, at du ikke er overvægtig eller overvægtig. Dette skyldes, at disse tilstande medfører, at der produceres mere østrogen, hvilket kan øge risikoen for brystkræft.

Læs mere om forebyggelse af brystkræft .

Amning

Undersøgelser har vist, at kvinder, der ammer, er statistisk mindre tilbøjelige til at udvikle brystkræft end dem, der ikke gør det.

Årsagerne til dette forstås ikke fuldt ud, men det kan skyldes, at kvinder ikke ægløsning så regelmæssigt, mens de ammer, og deres østrogenniveauer forbliver stabile.


Medicin

Lægemidler kaldet tamoxifen og raloxifen er tilgængelige på til kvinder med en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Disse lægemidler er muligvis ikke egnede, hvis du tidligere har haft blodpropper eller livmoderhalskræft , eller hvis du har en øget risiko for at udvikle disse problemer i fremtiden. Hvis du allerede har haft en mastektomi for at fjerne begge bryster, vil du ikke blive tilbudt disse lægemidler, fordi din risiko for at udvikle brystkræft er meget lille.

Enten tamoxifen eller raloxifen kan bruges til kvinder, der har haft overgangsalderen.

Et behandlingsforløb med tamoxifen eller raloxifen vil normalt omfatte at tage en tablet hver dag i 5 år.

Raloxifen kan forårsage bivirkninger, herunder influenzalignende symptomer , hedeture og kramper i benene. Bivirkninger af tamoxifen kan omfatte hedeture og sved, ændringer i menstruationen og kvalme og opkastning.

Tamoxifen kan øge din risiko for at udvikle blodpropper , så du bør stoppe med at tage det 6 uger før enhver planlagt operation.

Tamoxifen og raloxifen er i øjeblikket ikke licenseret til at reducere chancerne for at få brystkræft hos kvinder med en øget risiko for at udvikle det. De kan dog stadig bruges, hvis du forstår fordelene og risiciene, og din læge mener, at behandlingen vil være nyttig.

Brystscreening

Brystscreening kan afhente brystkræft, før det danner en klump. Fremgangsmåden bruger mammogrammer , hvor røntgenbilleder tages, for at skabe et billede af indersiden af dine bryster.

Breast Screening-programmet giver gratis brystscreening hvert 3. år for alle kvinder i Storbritannien, der er 50 år eller derover. I nogle områder opfordres også kvinder i alderen 47 til 49 og 71 til 73 til screening som en del af et forsøg med henblik på at undersøge, om screeningsalderen skal udvides.

brystscreening er normalt ikke tilgængelig for kvinder under 47 år. Dette skyldes, at yngre kvinder har tendens til at have tættere brystvæv, hvilket gør mammogrammer mindre effektive til at identificere abnormiteter.

Tal med din læge, hvis du er under screeningsalderen og er bekymret for ændringer i dine bryster, eller hvis du har en familiehistorie af brystkræft.

Læs mere om screening af brystkræft .