Mastektomi

En mastektomi er en operation for at fjerne et bryst. Det bruges til at behandle brystkræft hos kvinder og brystkræft hos mænd .

Operationen tager cirka 90 minutter, og de fleste går hjem den følgende dag.

Det kan tage 4 til 6 uger at komme sig efter en mastektomi.

Hvornår anbefales en mastektomi?

En mastektomi kan anbefales, hvis:

 • kræft er i et stort område af brystet
 • kræft har spredt sig gennem brystet
 • brystet er fuld af præ-kræftceller

Nogle kvinder med høj risiko for brystkræft vælger at have en mastektomi, selv når der ikke er noget tegn på kræft.

Forbereder sig på en mastektomi

Før du får en mastektomi, har du mulighed for at diskutere operationen med en specialist sygeplejerske eller kirurg. Du kan diskutere, hvordan proceduren kan påvirke dig fysisk og følelsesmæssigt.

Du får praktiske råd om bh’er og bh-indlæg, hvis du har brug for dem.

Din kirurg vil diskutere den type mastektomi, du får, de mulige komplikationer og muligheden for brystrekonstruktion. Du skal muligvis have kemoterapi eller hormonbehandling inden operationen for at reducere størrelsen af eventuelle tumorer.

Operationen

En mastektomi udføres under generel bedøvelse , så du sover, mens det sker.

Under operationen foretages et vandret eller diagonalt snit over brystet, så vævet kan fjernes. Det fjernede beløb afhænger af den type mastektomi, du har.

Kirurgen vil normalt sætte et eller to drænrør på plads for at stoppe væskeopbygning i brystrummet. Disse kan blive efterladt i et par dage.

Typer af mastektomi

Nogle af hovedtyperne af mastektomi er:

 • standard mastektomi – hele brystvævet og det meste af huden, der dækker det, fjernes
 • hudbesparende mastektomi – alt brystvæv fjernes inklusive brystvorten, men det meste af huden, der dækker brystet, er tilbage
 • subkutan mastektomi – en hudbesparende mastektomi, hvor brystvorten ikke fjernes
 • radikal mastektomi – en nu sjælden procedure, hvor hele brystvævet fjernes, såvel som huden, der dækker det, de to muskler bag brystet og lymfeknuderne i armhulen
 • modificeret radikal mastektomi – som ovenfor undtagen den store muskel bag brystet (den største af de to brystmuskler) er på plads

Operationen indebærer normalt at fjerne det meste af brystvæv og hud og brystvorten.

Lymfeknuder

Lymfeknuder er små, ovale kugler, der hjælper med at fjerne bakterier og andet affald fra kroppen. Hvis kræften har spredt sig til dem, fjernes lymfeknuderne under din arm under operationen.

Hvis test før præoperation ikke fandt kræft i dine lymfeknuder, kan nogle få fjernes under operationen til yderligere test. Hvis disse tests finder kræft, har du muligvis brug for strålebehandling eller en anden operation.

Nogle hospitaler er i stand til at teste lymfeknuderne, mens du opereres, hvilket reducerer behovet for en anden operation.

Brystrekonstruktion

Hvis du har en mastektomi, vil din kirurg normalt tale med dig om muligheden for at få brystrekonstruktion.

Brystrekonstruktion er en operation for at erstatte det væv, der fjernes under en mastektomi. Det gøres ofte på samme tid som en mastektomi, men det kan gøres på et senere tidspunkt.

Nogle mennesker beslutter ikke at have brystrekonstruktion.

Find ud af mere om brystrekonstruktion .

Genopretning

De fleste mennesker, der har en mastektomi, kommer sig godt. Du kan vågne op med:

 • et dryp i armen, så du kan få væske
 • et eller flere drænrør, der kommer fra såret
 • en bandage for at holde dit sår rent

Du vil sandsynligvis føle dig øm i et par dage og bør få smertestillende medicin på hospitalet. Hvis de ikke fungerer, skal du fortælle sygeplejepersonalet, inden du rejser, så du kan prøve noget andet.

De fleste mennesker finder, at deres sår tager omkring 2 til 3 uger at helbrede, men det kan gå flere måneder, før brystet og armeområdet kommer sig helt.

Området vil være blå mærket, hævet og stift i starten. Du kan også have:

 • smertefri hævelse omkring dine sømme (seroma) – dette forsvinder normalt uden behandling efter flere uger
 • følelsesløshed, hvor dine lymfeknuder blev fjernet – dette skal forbedres med tiden

Ar

Aret fra en mastektomi strækker sig over brystets hud og ind i armhulen, normalt skjult af bh-koppen. Det falmer over tid, men forsvinder aldrig helt. Det vil også føles permanent følelsesløst.

Hvis du ikke kan lide udseendet af dit ar, kan du muligvis have nogle korrigerende operationer. Læs mere om behandling af ar .

Tager hjem

De fleste går hjem dagen efter deres operation, selvom nogle føler sig godt nok til at gå hjem samme dag.

Hvis du har haft brystrekonstruktion, skal du muligvis blive på hospitalet i op til en uge afhængigt af hvordan du kommer dig.

Inden du forlader hospitalet, vil din læge eller sygeplejerske tale med dig om, hvad du skal gøre, når du kommer hjem. Du vil sandsynligvis føle dig mere træt end normalt i flere uger og har brug for en masse hvile, så prøv ikke at gøre for meget.

Resultaterne af operationen og enhver yderligere behandling vil blive drøftet ved en opfølgende aftale omkring 2 uger efter operationen.

Armøvelser

Armøvelser anbefales for at tilskynde hele bevægelsesområdet tilbage til din arm og skulder.

Du kan træne blidt, så snart du har det godt, normalt omkring 3 til 4 uger efter operationen.

Du får muligvis en træningsfolder – her er et eksempel på en træningsrutine fra brystkræftpleje (PDF, 1,7 MB) . Du kan også blive tilbudt fysioterapi.

Undgå mere anstrengende træning, herunder husarbejde og tunge løft, indtil du får det helt klart fra din læge eller sygeplejerske.

BH-indsatser

Før du forlader hospitalet, har du muligheden for at være udstyret med en let brystform (protese), der kan bæres inde i din bh.

Du får normalt en længere protese og får råd om bh-montering 6 til 8 uger efter operationen.

Kørsel

Få råd fra din læge eller sygeplejerske om, hvornår du skal begynde at køre. Generelt skal du være i orden at køre, hvis du kan foretage et nødstop uden ubehag i såret.

Nogle mennesker er i stand til at køre cirka 3 uger efter operationen, men det kan være før eller senere end dette, afhængigt af hvordan du har det.

Nogle forsikringsselskaber forsikrer ikke chauffører i et par uger efter operationen, så det kan være en god idé at kontrollere din politik.

Vender tilbage til arbejde

Du kan vende tilbage til arbejde, når du har lyst til det. At tage 4 til 8 uger fri er ret typisk, men det varierer fra person til person.

Hospitalets personale eller din læge kan give dig en medicinsk note til din arbejdsgiver, hvis det er nødvendigt.

Komplikationer

Hvis du er bekymret for, at dit sår ikke heler godt, skal du kontakte hospitalets personale eller din læge.

Få akut lægehjælp, hvis:

 • dit sår bliver smittet – det kan være rødt, smertefuldt eller hævet eller sive væske
 • din arm og hånd bliver hævede og ømme på grund af væskeansamling (lymfødem)
 • dit sår bløder

Følelsesmæssig støtte

Det kan være følelsesmæssigt svært at komme sig fra en mastektomi. Det kan være nyttigt, før og efter din mastektomi, at tale med andre, der har haft operationen.

Du kan få oplysninger om at kontakte andre, der har haft mastektomi, fra din læge eller sygeplejerske eller fra organisationer som:

Find kræftstøttetjenester i nærheden af dig .