Livmoderkræft

Livmoderkræft (livmoder- eller endometriecancer) er en almindelig kræft, der påvirker det kvindelige reproduktive system. Det er mere almindeligt hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Symptomer på livmoderkræft

Det mest almindelige symptom på livmoderkræft er vaginal blødning, der er usædvanlig for dig (unormal).

Hvis du har været i overgangsalderen , betragtes vaginal blødning som unormal.

Hvis du endnu ikke har været i overgangsalderen, kan unormal blødning omfatte meget kraftige perioder eller blødning mellem dine perioder.

Læs mere om symptomerne på livmoderkræft .

Hvornår skal jeg se en læge

Se din læge hurtigst muligt, hvis du oplever usædvanlig vaginal blødning. Selvom det sandsynligvis ikke skyldes livmoderkræft, er det bedst at være sikker.

Din læge vil spørge om dine symptomer og tilbyde en intern undersøgelse. De vil henvise dig til en specialist, hvis det er nødvendigt for yderligere tests for at udelukke et alvorligt problem.

Læs mere om diagnosticering af livmoderkræft .

Typer af livmoderkræft

De fleste kræft i livmoderen begynder i cellerne, der udgør livmoderslimhinden (endometrium). Dette er grunden til, at kræft i livmoderen ofte kaldes endometriecancer.

I sjældne tilfælde kan livmoderkræft starte i livmoders muskelvæg. Denne type kræft kaldes uterinsarkom og kan behandles på en anden måde. Læs mere om bløddelssarkomer .

Livmoderkræft er adskilt fra andre kræftformer i det kvindelige reproduktionssystem, såsom ovariecancer og livmoderhalskræft .

Hvorfor opstår kræft i livmoderen?

Det er ikke klart nøjagtigt, hvad der forårsager livmoderkræft, men visse ting kan øge din risiko for at udvikle det.

En af de vigtigste risikofaktorer for livmoderkræft er højere niveauer af et hormon kaldet østrogen i din krop.

En række ting kan medføre, at dine østrogenniveauer er høje, herunder fedme. Der er også en lille stigning i risikoen for livmoderkræft ved langvarig brug af brystkræftlægemidlet tamoxifen.

Det er ikke altid muligt at forhindre livmoderkræft, men nogle ting menes at reducere din risiko. Dette inkluderer opretholdelse af en sund vægt og langvarig brug af visse former for prævention .

Læs mere om årsagerne til livmoderkræft .

Behandling af livmoderkræft

Den mest almindelige behandling for livmoderkræft er kirurgisk fjernelse af livmoderen (hysterektomi) .

En hysterektomi kan helbrede livmoderkræft i sine tidlige stadier, men du vil ikke længere være i stand til at blive gravid. Kirurgi for livmoderkræft vil sandsynligvis også omfatte fjernelse af æggestokkene og æggelederne.

Også strålebehandling eller kemoterapi gives undertiden.

En type hormonbehandling (gestagen) kan anvendes, hvis du endnu ikke har været i overgangsalderen og stadig gerne vil have børn.

Selvom din kræft er avanceret, og chancerne for en kur er lille, kan behandling stadig hjælpe med at lindre symptomer og forlænge dit liv.

Læs mere om behandling af livmoderkræft .

At leve med livmoderkræft

At leve med kræft er udfordrende, og livmoderkræft kan påvirke dit liv på bestemte måder.

For eksempel kan dit sexliv blive påvirket, hvis du har en hysterektomi, især hvis dine æggestokke fjernes. Du kan finde det fysisk sværere at have sex og også have en nedsat sexlyst.

Det kan være nyttigt at tale med andre mennesker om din tilstand, herunder familiemedlemmer, din partner eller andre mennesker med livmoderkræft.

Læs mere om at leve med livmoderkræft .