Brystkræft hos kvinder – Forebyggelse

Da årsagerne til brystkræft ikke forstås fuldt ud, vides det ikke, om det helt kan forhindres.

Nogle behandlinger er tilgængelige for at reducere risikoen hos kvinder, der har en højere risiko for at udvikle tilstanden end den generelle befolkning.

Kost og livsstil

Regelmæssig motion og at spise en sund, afbalanceret kost anbefales til alle kvinder, da de kan hjælpe med at forhindre mange sundhedsmæssige forhold, herunder hjertesygdomme , diabetes og mange former for kræft .

Undersøgelser har set på sammenhængen mellem brystkræft og diæt, og selvom der ikke er nogen konkrete konklusioner, er der fordele for kvinder, der:

  • opretholde en sund vægt
  • Træn regelmæssigt
  • har et lavt indtag af mættet fedt
  • drik ikke alkohol

Brug vores BMI-regnemaskine til at kontrollere, om du har en sund vægt.

Det er også blevet foreslået, at regelmæssig motion kan reducere din risiko for at udvikle brystkræft med næsten så meget som en tredjedel.

Hvis du har været igennem overgangsalderen , er det især vigtigt, at du ikke er overvægtig eller overvægtig . Dette skyldes, at overvægt forårsager, at der produceres mere østrogen af din krop, hvilket kan øge din risiko for nogle typer brystkræft.

Amning

Undersøgelser har vist, at kvinder, der ammer, er statistisk mindre tilbøjelige til at udvikle brystkræft end dem, der ikke gør det.

Årsagerne forstås ikke fuldt ud, men det kan skyldes, at kvinder ikke ægløsning så regelmæssigt, mens de ammer, og østrogenniveauet forbliver stabilt.

Behandlinger for at reducere din risiko

Dit risikoniveau bestemmes af faktorer som din alder, din families medicinske historie og resultaterne af genetiske tests.

Hvis du har en øget risiko for at udvikle brystkræft, er behandling tilgængelig for at reducere din risiko.

Du vil normalt blive henvist til specialistgenetisk test, hvis det antages, at du har en øget risiko for brystkræft. Sundhedspersonale ved disse tjenester bør diskutere behandlingsmuligheder med dig.

De 2 vigtigste behandlinger er kirurgi for at fjerne brysterne (mastektomi) eller medicin.

Mastektomi

En mastektomi er kirurgi for at fjerne brysterne. Det kan bruges til behandling af brystkræft og kan også reducere chancerne for at udvikle tilstanden hos det lille antal kvinder, der har en høj risiko.

Ved at fjerne så meget brystvæv som muligt kan en mastektomi reducere risikoen for brystkræft med op til 90%.

Som alle operationer er der imidlertid risiko for komplikationer, og det at få dine bryster fjernet kan have en betydelig indvirkning på dit kropsbillede og dine seksuelle forhold.

Hvis du vil, kan du normalt vælge at få en brystrekonstruktion enten under mastektomioperationen eller på et senere tidspunkt.

Under brystrekonstruktionskirurgi genskabes din oprindelige brystform enten ved hjælp af brystimplantater eller væv fra andre steder i din krop.

Et alternativ er at bruge brystproteser. Disse er kunstige bryster, der kan bæres inde i din bh.

Et alternativ til mastektomi er en brystvortebesparende mastektomi, hvor hele brystkirtlen fjernes, men brystets hud bevares. Dette er ikke bredt tilgængeligt i øjeblikket, men det bruges oftere og kan opnå fremragende resultater.

Find ud af mere om din krop og dine bryster efter behandlingen .

Medicin

Der er 3 lægemidler tilgængelige på til kvinder, der har en øget risiko for brystkræft:

  • tamoxifen – til kvinder, der enten har eller ikke har været i overgangsalderen
  • anastrozol – til kvinder, der har været i overgangsalderen
  • raloxifen – til kvinder, der har været i overgangsalderen

Disse lægemidler tages normalt en gang dagligt i 5 år. De kan reducere din risiko for brystkræft, mens du tager dem og muligvis i flere år bagefter.

Bivirkninger af disse lægemidler kan omfatte:

Der er også en lille risiko for mere alvorlige problemer, såsom svækkede knogler (osteoporose) , blodpropper eller livmoderkræft .

Hvis din læge foreslår at tage medicin for at reducere risikoen for brystkræft, så spørg dem om fordele og risici ved hver medicin.

Vil du vide mere?