Ovariecyst

En cyste i æggestokkene er en væskefyldt pose, der udvikler sig på en æggestok. De er meget almindelige og forårsager normalt ikke nogen symptomer.

De fleste cyster på æggestokkene forekommer naturligt og forsvinder om få måneder uden behandling.


Æggestokkene

Æggestokkene er 2 mandelformede organer, der er en del af det kvindelige reproduktionssystem. Der er 1 på hver side af livmoderen.

Æggestokkene har 2 hovedfunktioner:

Ovariecyster kan påvirke begge æggestokke på samme tid, eller de kan kun påvirke 1.

Symptomer på en cyste i æggestokkene

En cyste i æggestokkene forårsager normalt kun symptomer, hvis den splittes (brister), er meget stor eller blokerer blodforsyningen til æggestokkene.

I disse tilfælde kan du have:


  • bækkenpine – dette kan variere fra en kedelig, tung fornemmelse til en pludselig, svær og skarp smerte
  • smerter under sex
  • svært ved at tømme dine tarme
  • et hyppigt behov for at tisse
  • tunge perioder , uregelmæssige perioder eller lettere perioder end normalt
  • oppustethed og hævet mave
  • føler mig meget mæt efter kun at have spist lidt
  • svært ved at blive gravid – selvom fertilitet normalt ikke påvirkes af cyster på æggestokkene

Se en læge, hvis du har symptomer på en cyste i æggestokkene.

Hvis du har pludselige, alvorlige smerter i bækkenet, skal du straks kontakte enten:

Typer af ovariecyster

De 2 hovedtyper af ovariecyster er:

  • funktionelle ovariecyster – cyster, der udvikler sig som en del af menstruationscyklussen og normalt er uskadelige og kortvarige; disse er den mest almindelige type
  • patologiske ovariecyster – cyster, der dannes som et resultat af unormal cellevækst; disse er meget mindre almindelige

Ovariecyster kan undertiden også være forårsaget af en underliggende tilstand, såsom endometriose .

Langt størstedelen af cyster på æggestokkene er ikke-kræftfremkaldende (godartede), selvom et lille antal er kræftfremkaldende (ondartede).

Kræftende cyster er mere almindelige, hvis du har været i overgangsalderen.

Find ud af mere om årsagerne til ovariecyster

Diagnosticering af ovariecyster

Hvis en læge mener, at du måske har en cyste i æggestokkene, vil du sandsynligvis blive henvist til en ultralydsscanning , der udføres ved hjælp af en sonde placeret inde i din vagina.

Hvis der identificeres en cyste under ultralydsscanningen, skal du muligvis have dette overvåget med en gentagende ultralydsscanning om få uger, eller en læge kan henvise dig til en læge, der har specialiseret sig i kvindelig reproduktive sundhed (gynækolog).

Hvis der er nogen bekymring for, at din cyste kan være kræft, vil lægen også arrangere blodprøver for at lede efter høje niveauer af kemikalier, der kan indikere kræft i æggestokkene .

Men at have høje niveauer af disse kemikalier betyder ikke nødvendigvis, at du har kræft, da høje niveauer også kan være forårsaget af ikke-kræftforhold, såsom:

Behandling af cyster på æggestokkene

Om en cyste i æggestokkene skal behandles, afhænger af:

I de fleste tilfælde forsvinder cysten ofte efter et par måneder. En opfølgende ultralydsscanning kan bruges til at bekræfte dette.

Hvis du er postmenopausal, er der en lidt højere risiko for kræft i æggestokkene . Regelmæssige ultralydsscanninger og blodprøver anbefales normalt i løbet af et år for at overvåge cysten.

Kirurgisk behandling for at fjerne cyster kan være nødvendig, hvis de er store, forårsager symptomer eller potentielt kræft.

Ovariecyster og fertilitet

Ovariecyster forhindrer normalt ikke dig i at blive gravid, selvom de nogle gange kan gøre det sværere at blive gravid.

Hvis du har brug for en operation for at fjerne dine cyster, vil din kirurg sigte mod at bevare din fertilitet, når det er muligt.

Dette kan betyde, at du bare fjerner cysten og efterlader æggestokkene intakt eller kun fjerner 1 æggestok.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med operation for at fjerne begge dine æggestokke, i hvilket tilfælde du ikke længere producerer æg.

Sørg for at tale med din kirurg om de potentielle virkninger på din fertilitet inden din operation.


< /div> < /section> < section >
< div class = "mc-panel-with-label" >
< h2 class = "mc-panel-with-label__label" > Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside < /h2> < p > Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag ? < /p> < p > < a > Tag vores undersøgelse < /a>
< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/ovariecyst/arsager/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Årsager < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>