Ovariecyst – Årsager


Ovariecyster udvikler sig ofte naturligt, hvis du har månedlige menstruationer .

De kan også påvirke mennesker, der har været i overgangsalderen .

Typer af ovariecyster

Der er mange forskellige typer ovariecyster, som kan kategoriseres som enten:

  • funktionelle cyster
  • patologiske cyster

Funktionelle cyster

Funktionelle ovariecyster er knyttet til menstruationscyklussen. De sker, hvis du ikke har været i overgangsalderen, og de er meget almindelige.

Hver måned frigiver æggestokkene et æg, der bevæger sig ned i æggelederne, hvor det kan befrugtes af sædceller.

Hvert æg dannes inde i æggestokken i en struktur kendt som en follikel. Folliklen indeholder væske, der beskytter ægget, når det vokser, og det brister, når ægget frigives.

Men nogle gange frigiver en follikel ikke et æg eller udleder ikke dets væske og krymper efter at ægget er frigivet. Hvis dette sker, kan folliklen svulme op og blive en cyste.

Funktionelle cyster er ikke-kræftfremkaldende (godartede) og er normalt uskadelige, selvom de undertiden kan forårsage symptomer som smerter i bækkenet .

De fleste forsvinder om få måneder uden behov for behandling.

Patologiske cyster

Patologiske cyster er forårsaget af unormal cellevækst og er ikke relateret til menstruationscyklussen. De kan udvikle sig før og efter overgangsalderen.

Patologiske cyster udvikler sig fra enten de celler, der bruges til at skabe æg, eller cellerne, der dækker den ydre del af æggestokken.

De kan undertiden briste eller vokse meget store og blokere blodforsyningen til æggestokkene.

Patologiske cyster er normalt ikke-kræftfremkaldende, men et lille antal er kræftfremkaldende (ondartede) og fjernes ofte kirurgisk.

Tilstande, der forårsager cyster på æggestokkene

I nogle tilfælde er ovariecyster forårsaget af en underliggende tilstand, såsom endometriose .

Endometriose opstår, når stykker af vævet, der strækker livmoderen (endometrium), findes uden for livmoderen i æggelederne, æggestokkene, blæren, tarmen, vagina eller endetarmen. Blodfyldte cyster kan undertiden dannes i dette væv.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand, der får mange små, harmløse cyster til at udvikle sig på dine æggestokke.

Cysterne er små ægsække, der ikke vokser til ægløsning og er forårsaget af ændrede hormonniveauer.