Ikke-Hodgkin lymfom – Diagnose

Hvis du ser din læge, fordi du er bekymret for symptomer på ikke-Hodgkin-lymfom, vil de spørge om dit helbred og kan udføre en simpel fysisk undersøgelse.

Hvis det er nødvendigt, vil din læge henvise dig til hospitalet for yderligere tests.

Hvis du henvises til hospitalet, udføres der normalt en biopsi, da dette er den eneste måde at bekræfte en diagnose af ikke-Hodgkin-lymfom på.

Biopsi

En biopsi indebærer fjernelse af nogle eller hele den hævede lymfeknude, som derefter undersøges i et laboratorium.

En biopsi er en lille procedure eller operation, der ofte kan udføres under lokalbedøvelse (hvor området er bedøvet, men du er vågen).

Dette kan udføres af en radiolog ved hjælp af en ultralyds- eller CT-scanning eller som en operation af en kirurg.

I nogle tilfælde er den hævede lymfeknude ikke let tilgængelig, og det kan være nødvendigt med en generel bedøvelse (hvor du sover).

En patolog (en ekspert i undersøgelsen af sygt væv) vil derefter kontrollere vævsprøven for tilstedeværelse af kræftceller.

Hvis de finder kræftceller, kan de også identificere nøjagtigt, hvilken type ikke-Hodgkin lymfom du har, hvilket er vigtigt for planlægningen af din behandling.

Typer af ikke-Hodgkin lymfom

Der er mere end 30 typer ikke-Hodgkin lymfom.

Webstedet Macmillan Cancer Support har detaljerede oplysninger om de forskellige typer ikke-Hodgkin lymfom .

Yderligere test

Hvis en biopsi bekræfter en diagnose af ikke-Hodgkin-lymfom, kræves yderligere test for at kontrollere, hvor langt lymfom har spredt sig.

Dette gør det muligt for en læge at diagnosticere fasen af dit lymfom.

Yderligere tests kan omfatte:


 • blodprøver – der vil blive taget blodprøver under hele din diagnose og behandling for at kontrollere dit generelle helbred, niveauet af røde og hvide blodlegemer og blodplader i dit blod, og hvor godt organer som din lever og nyre fungerer
 • røntgen af brystet – dette kan kontrollere, om kræften har spredt sig til brystet eller lungerne
 • knoglemarvsprøve – en anden biopsi kan udføres for at se, om lymfom har spredt sig til din knoglemarv; dette indebærer at bruge en lang nål til at fjerne en prøve af knoglemarv fra dit bækken og kan gøres ved hjælp af lokalbedøvelse
 • CT-scanning – denne scanning tager en række røntgenstråler, der bygger et 3D-billede af kroppens inderside for at kontrollere spredningen af kræften
 • MR-scanning – denne scanning bruger stærke magnetfelter til at opbygge et detaljeret billede af områder af din krop for at kontrollere spredningen af kræften
 • PET-scanning – denne scanning måler aktiviteten af celler i forskellige dele af kroppen og kan kontrollere spredningen af kræften og effekten af behandlingen; det tages normalt på samme tid som en CT-scanning for at vise nøjagtigt, hvordan vævene på forskellige steder i kroppen fungerer
 • lændepunktur – ved hjælp af en tynd nål tages en prøve af spinalvæske og undersøges for at se, om den indeholder lymfomceller

Stadier af ikke-Hodgkin lymfom

Når testen er afsluttet, skal det være muligt at bestemme stadiet af dit lymfom. “Iscenesættelse” betyder at score kræften med, hvor langt den er spredt.

De vigtigste faser af ikke-Hodgkin lymfom er:

 • fase 1 – kræften er begrænset til 1 gruppe lymfeknuder, såsom din nakke, armhule eller lyskeknuder, enten over eller under din membran (muskelarket under lungerne)
 • fase 2 – 2 eller flere lymfeknudegrupper er påvirket, både over eller under, men lige på den ene side af membranen
 • trin 3 – kræften har spredt sig til lymfeknudegrupper på begge sider af mellemgulvet, over og under
 • trin 4 – lymfom har spredt sig ud over lymfesystemet og er nu til stede i både lymfeknuder og organer eller knoglemarv

Sundhedspersonale tilføjer også bogstavet “A” eller “B” til dit stadium for at angive, om du har visse symptomer eller ej.

“A” anbringes efter dit stadium, hvis du ikke har yderligere symptomer end hævede lymfeknuder.

“B” sættes efter dit stadium, hvis du har yderligere symptomer på vægttab, feber eller nattesved.

I nogle tilfælde bruger sundhedspersonale også yderligere bogstaver til at indikere, hvor kræften først udviklede sig.

For eksempel betyder “E” (ekstranodal) kræft udviklet uden for lymfesystemet.

Læs mere om forberedelse og forståelse af dine kræftprøveresultater .

Gradering af ikke-Hodgkin lymfom

Test kan også hjælpe sundhedspersonale med at bestemme kræftens “karakter”.

Der er to hovedkvaliteter af ikke-Hodgkin lymfom:

 • lav-grad eller indolent ikke-Hodgkin lymfom er hvor kræften vokser langsomt, og du oplever muligvis ingen symptomer i mange år
 • højgradig eller aggressiv ikke-Hodgkin lymfom er hvor kræften vokser hurtigt og aggressivt

Lavgradige tumorer behøver ikke nødvendigvis øjeblikkelig medicinsk behandling, men er undertiden sværere at helbrede fuldstændigt.

Højkvalitets lymfomer skal behandles med det samme, men har en tendens til at reagere meget bedre på behandlingen og kan ofte helbredes.

I nogle tilfælde kan lavgradige lymfomer udvikle sig til højgradige lymfomer over tid.

Læs mere om behandling af ikke-Hodgkin lymfom .